Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Και τώρα η κυβέρνηση «παραπονιέται» στη Γαλλία για την ενδεχόμενη πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία…

Με ανάρτηση του στο X, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τα… «παράπονα» της κυβέρνησης προς τη «σύμμαχο» Γαλλία για..

Με ανάρτηση του στο X, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τα… «παράπονα» της κυβέρνησης προς τη «σύμμαχο» Γαλλία για το ενδεχόμενο πώλησης πυραύλων Meteor στην Τουρκία.

Ιδού τι γράφει ο υπ. Εθνικής Άμυνας: «Μετά τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο ΥΠΕΘΑ με την Πρέσβη της Γαλλίας, κα Laurence Auer, από την οποία ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων ΜΕΤΕΟR στην Τουρκία, από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία. Εξέφρασα στην Πρέσβη της Γαλλίας την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών».

Nα θυμηθούμε εδώ ότι υποτίθεται πως η Ελλάδα, με την προμήθεια των 24 Rafale (θέλουν να πάρουν κι άλλα 6) είχε… εξασφαλίσει (προφορικά) τη δέσμευση της Γαλλίας για… αποκλειστικότητα χρήσης οπλικών συστημάτων, σε σχέση με την Τουρκία. Επιπλέον υπάρχει και ένας (υποτίθεται) «άγραφος» κανόνας ότι μια κατασκευάστρια χώρα δεν πουλά οπλικά συστήματα σε δύο χώρες που έχουν διαφορές μεταξύ τους.

Όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά δεν έχουν απολύτως καμία σημασία όταν μιλάμε για μπίζνες και στα όπλα. Είναι κάπως κωμικό η κυβέρνηση να εμφανίζεται «αδειασμένη» από τη Γαλλία, με την ενδεχόμενη πώληση πυραύλων METEOR στην Τουρκία. Το είπαμε: Εδώ μιλάμε για μπίζνες και μάλιστα σε επίπεδο πολεμικής βιομηχανίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπολογίζεται η… «συμμαχική» και «στρατηγική» σχέση.

Συμπέρασμα: Οι θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες η αγορά οπλικών συστημάτων από τους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ μας… προστατεύουν από την Τουρκία, πάνε περίπατο. Έτσι κι αλλιώς η Γαλλία είναι «σύμμαχος» και με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ…

Σχετικά θέματα