Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κ. Πελετίδης: «Ο δρόμος για να έχεις εργασία είναι αυτός του αγώνα και όχι η δικαστική οδός»

«Όλοι μαζί, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να ανατρέψουμε αυτούς που δεν δίνουν δουλειά στους ανέργους, στους 4.000 οκταμηνίτες του ΟΑΕΔ στην πόλη μας και τις δεκάδες χιλιάδες συνολικά στη χώρα» σημείωσε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το θέμα των συμβασιούχων οκταμηνιτών που θέλουν να προσφύγουν στα Δικαστήρια του Λασιθίου Κρήτης για να πάρουν προσωρινή διαταγή παραμονής

«Όλοι μαζί, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να ανατρέψουμε αυτούς που δεν δίνουν δουλειά στους ανέργους, στους 4.000 οκταμηνίτες του ΟΑΕΔ στην πόλη μας και τις δεκάδες χιλιάδες συνολικά στη χώρα» σημείωσε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το θέμα των συμβασιούχων οκταμηνιτών που θέλουν να προσφύγουν στα Δικαστήρια του Λασιθίου Κρήτης για να πάρουν προσωρινή διαταγή παραμονής.

«Για 105η φορά, ο δήμος Πατρέων θα βρεθεί στα δικαστήρια για το θέμα των οκταμήνων του ΟΑΕΔ, αυτή τη φορά στο Λασίθι της Κρήτης» τόνισε ο δήμαρχος καθώς «μετά τις αρνητικές αποφάσεις στην Πάτρα, την Αθήνα, τον Πειραιά, τα δικηγορικά γραφεία βρήκαν ότι υπάρχει “θετική έδρα” στο Λασίθι, η οποία θα βγάλει προσωρινή διαταγή παραμονής, αγνοώντας τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις για τα οκτάμηνα του ΟΑΕΔ των ετών 2018, 2019, 2020».

Στάθηκε στο σύστημα, που εν έτει 2023, δεν εξασφαλίζει μόνιμη δουλειά, απαγορεύει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο τομέα, διαχειρίζεται ανέργους με οκτάμηνα, τρίμηνα, δίμηνα και τους οδηγεί στα δικηγορικά γραφεία, που ξέρουν να βρίσκουν «θετικές έδρες» ώσπου κάποιος να δώσει την προσωρινή διαταγή παραμονής στο Δήμο. «Ακόμη μία φορά θα πούμε την αλήθεια. Δεν συμφωνούμε με το “διαίρει και βασίλευε” της εργατικής τάξης, ούτε με το “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”, δηλαδή με τη λογική “εγώ να λύσω το πρόβλημά μου και για τους άλλους εργαζόμενους δεν με νοιάζει”. Αυτή η στάση σώζει και ενισχύει το σύστημα της εκμετάλλευσης και τα πολιτικά στηρίγματά του, που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση. Όλοι μαζί, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να ανατρέψουμε αυτούς που δεν δίνουν δουλειά στους ανέργους, στους 4.000 οκταμηνίτες του ΟΑΕΔ στην πόλη μας και τις δεκάδες χιλιάδες συνολικά στη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε ο Κ. Πελετίδης ότι η δημοτική Αρχή, «παρά τη σταθερή της άποψη, ότι το θέμα είναι πολιτικό και επιλύεται όπως προαναφέρουμε, μπροστά στην πεποίθηση μερίδας συμβασιούχων, ότι μέσω των δικαστηρίων, θα καταφέρουν να γίνουν αορίστου χρόνου, στάθηκε δίπλα τους, μέχρι που βγήκαν οι αρνητικές αποφάσεις, τόσο των δικαστηρίων της Πάτρας, όσο και της Αθήνας. Αποδείχτηκε και στην πράξη, ποιος είναι ο δρόμος για να έχεις εργασία και είναι αυτός του αγώνα. Συνεπώς, η δικαστική οδός, στην οποία έχουν εγκλωβιστεί οι εργαζόμενοι, δεν μας βρίσκει σύμφωνους».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των «δορυφόρων» τους, που «είναι γνωστό πως γενικώς “βγάζουν σπυράκια” όταν ακούνε για δημόσιο τομέα, μόνιμες προσλήψεις, δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, χρηματοδότηση των Δήμων με βάση αυτά που δικαιούνται. Εμφανίζονται ενωμένοι, σαν μια παράταξη, για τη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων, καθώς και για το συγκεκριμένο, προωθώντας τον κοινό τους στόχο: Την κατάρρευση των οικονομικών του Δήμου, ώστε να μην ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας της πόλης και στη συνέχεια, οι ίδιοι να αναζητούν ευθύνες (αποκλειστικά βέβαια απ’ τη Δημοτική Αρχή) για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε διάφορους τομείς. Πιστεύουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο, θα χαθεί η μεγάλη εμπιστοσύνη του πατραϊκού λαού προς τη Δημοτική Αρχή».

Ο δήμαρχος Πατρέων υπογράμμισε ότι τα 25 εκατομμύρια της κρατικής χρηματοδότησης «δε φτάνουν ούτε για την κάλυψη της μισθοδοσία των μόνιμων εργαζόμενων» και πως όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα χρηματοδότησης των δήμων με 6 δις. ευρώ, «απ’ τα οποία η Πάτρα δικαιούται τα 95 εκατομμύρια, σύμφωνα με τους Νόμους που οι ίδιες οι κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει» αλλά «στο πρώτο δίμηνο του 2023, έχουμε νέα μείωση 16,73% (524.755 ευρώ) στα έσοδα απ’ τα ανταποδοτικά, σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2022. Πρόκειται για συνέχεια των διαδοχικών μειώσεων στα έσοδα, που έχουμε όλα τα τελευταία χρόνια. Γιατί αυτή η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να χαρατσώσει το λαό, τους ανέργους, τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και έχει χαμηλώσει δημοτικά τέλη σε επίπεδο μοναδικό ανάμεσα στους μεγάλους Δήμους όλης της χώρας».

Ειδικότερα για τις προσλήψεις, ο Κ. Πελετίδης ανέφερε πως υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για πρόσληψη από τον Δήμο 50 συμβασιούχων εργαζόμενων για την Υπηρεσία Καθαριότητας και 22 για τα κοιμητήρια. «Γιατί προσλάβαμε λοιπόν 72 άτομα και όχι π.χ. 715; Καταλήξαμε στον αριθμό, κοιτώντας από τη μια πλευρά τις ανάγκες των Υπηρεσιών μας, όμως ταυτόχρονα, στο περιβάλλον της υποχρηματοδότησης που δρούμε, συνυπολογίσαμε και την οικονομική δυνατότητα του Δήμου να καλύπτει μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές. Η διαδικασία πρόσληψης από το Δήμο των 72 συμβασιούχων είναι σε εξέλιξη και όσοι από τους πρώην οκταμηνίτες του ΟΑΕΔ επιθυμούν να πάρουν μέρος, μπορούν να καταθέσουν αίτηση».

Πρόσθεσε πως λόγω της οικονομικής αδυναμίας, ο δήμος διεκδίκησε από την κυβέρνηση χρηματοδότηση για τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, που επανέρχονται στο Δήμο μέσω δικαστικών αποφάσεων και με βάση αυτές, η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές βαραίνουν το Δήμο, αντί να συνεχίζουν να καλύπτονται απ’ τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, «παρά τα συνεχή μας αιτήματα, τις διεκδικήσεις, τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, η Κυβέρνηση δεν έδωσε έκτακτη επιχορήγηση προς το Δήμο Πατρέων, για την κάλυψη της μισθοδοσίας των 715 συμβασιούχων, που ήρθαν με προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων. Αυτό, είχε ως συνέπεια, το ένα μετά το άλλο, τα έργα που είχε προγραμματίσει ο Δήμος, όπως ασφαλτοστρώσεις δρόμων και άλλα, να ακυρώνονται, προκειμένου να εξασφαλιστούν η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές των συγκεκριμένων εργαζόμενων. Ο Δήμος Πατρέων, ο 3ος Δήμος της χώρας, έχει φτάσει στο τραγικό σημείο να έχει αποθεματικό 142.000 ευρώ».

«Εμείς θα συνεχίσουμε, μαζί με τον πατραϊκό λαό, να διεκδικούμε τη χρηματοδότηση που δικαιούμαστε» έκανε σαφές και τόνισε πως «το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη κάλυψη των αναγκών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση της μισθοδοσίας του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Τα προγράμματα απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ να είναι διάρκειας 12 μηνών. Όλοι οι εργαζόμενοι, με τη λήξη του προγράμματος, να έχουν επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μισθός σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ανάλογα με την ειδικότητα».

Καταλήγοντας ξεκαθάρισε πως «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, μόνιμη. Χρειάζεται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ενωμένοι, να ανατρέψουν αυτούς που δημιουργούν τη φτώχεια και την ανεργία. Σ’ αυτό το δρόμο θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις». 

Από 902.gr

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις