Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ιταλία: Προς κυβέρνηση «τεχνοκρατών» με πρώην στέλεχος του ΔΝΤ στο «τιμόνι»

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες στην Ιταλία για τον σχηματισμό κυβέρνηση στο φόντο των έντονων αντιθέσεων μεταξύ πολιτικών τμημάτων..

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες στην Ιταλία για τον σχηματισμό κυβέρνηση στο φόντο των έντονων αντιθέσεων μεταξύ πολιτικών τμημάτων αλλά μερίδων της αστικής τάξης. 

Μετά την άρνηση του προέδρου της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να δεχθεί για υπουργό Οικονομικών τον «ευρωσκεπτικιστή» Πάολο Σαβόνα, ο καθηγητής Τζουσέπε Κόντε παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας έδωσε στη συνέχει την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών στο πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, και πρώην στέλεχος της ιταλικής κεντρικής τράπεζας Κάρλο Κοταρέλι, ώστε να οδηγήσει την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Την Τρίτη, «ο Κάρλο Κοτταρέλι ενημέρωσε τον Ιταλό πρόεδρο για την όλη κατάσταση και πρόκειται να ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προεδρικού μεγάρου, Τζοβάνι Γκράσο. Η κύρια αιτία της αναβολής αυτής μπορεί να είναι το ότι ο Κοταρέλι δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να εξασφαλίσει την στήριξη της βουλής και της γερουσίας. Κανονικά, η ανακοίνωση της λίστας των υπουργών του Κοταρέλι αναμενόταν για την Τρίτη το απόγευμα. 

Πάντως, εκτιμάται ότι είναι πιθανόν η προσωρινή κυβέρνηση να καταρτίσει και να ψηφίσει έναν νέο σκληρό προϋπολογισμό λιτότητας, απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τις εντολές των Βρυξελλών. Η «γέννηση» μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Κάρλο Κοταρέλι, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στο εσωτερικό της Ιταλίας, αφού το πρώην σκληρό στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι οπαδός της δημοσιονομικής λιτότητας. 

«Ο ορισμός του υπουργού Οικονομικών συνιστά πάντοτε ένα άμεσο μήνυμα εμπιστοσύνης ή συναγερμού προς τους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς παράγοντες», είχε εξηγήσει ο πρόεδρος Ματαρέλα στους δημοσιογράφους. «Ζήτησα για το υπουργείο αυτό έναν πολιτικό εκπρόσωπο της πλειοψηφίας που να συνάδει με την προγραμματική συμφωνία (…), που να μην εκλαμβάνεται ως υποστήριξη προς μία γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την αναπόφευκτη έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ», πρόσθεσε, εν μέσω αντιθέσεων και ανταγωνισμών στο ίδιο το ιταλικό κεφάλαιο για τον προσανατολισμό και τις συμμαχίες της χώρας.

Ο «ευρωσκεπτικιστής» Πάολο Σαβόνα έχει προταθεί για υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση συνασπισμού που θα συγκροτούσαν η «Λέγκα» και τα «Πέντε Αστέρια». Ο αρχηγός των «Πέντε Αστέρων» Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σε εκπομπή της «Rai» ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για να κατηγορηθεί ο Ιταλός πρόεδρος για εσχάτη προδοσία.

Ο Ντι Μάιο μίλησε για το άρθρο 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται στην εσχάτη προδοσία και την επίθεση κατά ίδιου του Συντάγματος. Την ίδια πρόθεση είχε ανακοινώσει νωρίτερα και η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο γραμματέας της «Λέγκα», Ματτέο Σαλβίνι, δεν αναφέρθηκε στο κρίσιμο αυτό θέμα. Σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα, για να κατηγορηθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για εσχάτη προδοσία χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών και γερουσιαστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιταλία: Παζάρια και ανταγωνισμοί στο φόντο του σχηματισμού κυβέρνησης

Απόψεις