Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ιταλία: Νέος πρωθυπουργός ο τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, έχοντας εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και τη στήριξη της..

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, έχοντας εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και τη στήριξη της Γενικής Συνομοσπονδίας Ιταλικής Βιομηχανίας  (Confindustria), αναλαμβάνει από σήμερα την πρωθυπουργία της Ιταλίας καθώς οι περισσότερες αστικές δυνάμεις συναινούν στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα εμπλακεί στο μεγάλο παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, εν μέσω όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, καταστροφικής διαχείρισης της πανδημίας και ανακατατάξεων που δεν ευνοούν το ιταλικό κεφάλαιο σε σχέση με το γαλλικό και το γερμανικό.

Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται, να μεταβεί στο Κυρηνάλιο για να γνωστοποιήσει επίσημα την αποδοχή των πρωθυπουργικών καθηκόντων στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος τον επέλεξε για να διαδεχθεί τον Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Αναμένεται στη συνέχεια να ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του και να ορκιστεί μέχρι την Κυριακή, για να επιστρέψει στις αρχές της εβδομάδας στο ιταλικό κοινοβούλιο και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Τα παζάρια και οι διεργασίες που ξεκίνησαν από τις 3 Φλεβάρη, ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ, με το λαϊκίστικο «Κίνημα Πέντε Αστέρων», να δίνει το «πράσινο φως» στον Ντράγκι. Είχαν προηγηθεί, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη «Φόρτσα Ιτάλια», το σοσιαλδημοκρατικό «Δημοκρατικό Κόμμα» και ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και το κόμμα του, «Ζωντανή Ιταλία» που είχαν καθοριστικό ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης  Κόντε.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα συμμετοχής της «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι, ο ίδιος σημείωσε μετά τη συνάντηση του με τον Ντράγκι ότι «το κόμμα του δεν θέτει βέτο, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές, εναλλακτικές πολιτικές δυνάμεις». Οι ακροδεξιοί «Αδελφοί της Ιταλίας» επανέλαβαν ότι δεν σκοπεύουν να στηρίξουν την κυβέρνηση Ντράγκι και η επικεφαλής τους, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε απογοητευμένη για το ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε γνωστό πως δεν εννοεί να προχωρήσει σε φορολογική μεταρρύθμιση που να βασίζεται μόνο σε μία -ή το πολύ δύο- φορολογικές κλίμακες.

Με την ολοκλήρωση των επαφών ο Μάριο Ντράγκι, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ένωσης Confindustria, Κάρλο Μπονόμι. Η Confindustria εξέφρασε τη στήριξή της στον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον Μπονόμι να δηλώνει ότι «εκφράσαμε την πιο πεπεισμένη στήριξή μας για τη δράση που πρέπει να αναληφθεί, με την αληθινή ελπίδα ότι η κοινοβουλευτική συναίνεση που θα διατηρηθεί για το πρόγραμμά του (σ.σ. του Ντράγκι) θα είναι πλατιά και σθεναρή, γιατί υπάρχουν πολλά να γίνουν και πρέπει να γίνουν γοργά και σωστά…».

Η Ιταλία πλησιάζει το όριο των 100.000 νεκρών της Covid και παράλληλα κατέγραψε πτώση του ΑΕΠ από τις μεγαλύτερες στην ευρωζώνη, με μία βουτιά της τάξεως του 8,9%. Η τρίτη οικονομία της ζώνης του ευρώ εξαρτάται από τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, η εκταμίευση των οποίων εξαρτάται με την σειρά της από την παρουσίαση στις Βρυξέλλες λεπτομερούς προγράμματος δαπανών.

Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, που έχει πληγεί από την επιβράδυνση της τροφοδοσίας σε εμβόλια. Μόνο 1,2 εκατομμύριο από τα 60 εκατομμύρια των Ιταλών έχουν εμβολιασθεί μέχρι σήμερα.

 (Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, 909.gr)

Σχετικά θέματα

Απόψεις