Όπως σε έκθεση 105 σελίδων με τίτλο «‘Όλα μου τα Όνειρά Έχουν Σβηστεί’: Ο Αναγκαστικός Εκτοπισμός Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη», περιγράφει λεπτομερώς την «Επιχείρηση Σιδερένιο Τείχος», μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στους καταυλισμούς προσφύγων της Τζενίν, του Τουλκαρέμ και του Νουρ Σαμς που ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου 2025, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση προσωρινής εκεχειρίας στη Γάζα.

Μάρτυρες ανέφεραν στη HRW ότι στρατιώτες κινούνταν μεθοδικά μέσα στoυς καταυλισμούς, εισβάλλοντας σε σπίτια, λεηλατώντας περιουσίες, ανακρίνοντας κατοίκους και τελικά αναγκάζοντας όλες τις οικογένειες να φύγουν. «Οι ισραηλινές αρχές στις αρχές του 2025 απομάκρυναν βίαια 32.000 Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους στους καταυλισμούς προσφύγων της Δυτικής Όχθης χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το Διεθνές Δίκαιο και δεν τους επέτρεψαν να επιστρέψουν», δήλωσε η Νάντια Χάρντμαν, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στο Human Rights Watch. «Με την παγκόσμια προσοχή στραμμένη στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εθνοκάθαρση στη Δυτική Όχθη, τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν και να διωχθούν».

Το Human Rights Watch πήρε συνεντεύξεις από 31 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους πρόσφυγες από τους τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς και ανέλυσε δορυφορικές εικόνες και εντολές κατεδάφισης του ισραηλινού στρατού που επιβεβαιώνουν την εκτεταμένη καταστροφή. Οι ερευνητές ανέλυσαν και επαλήθευσαν επίσης βίντεο και φωτογραφίες των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Στις 21 Ιανουαρίου, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, αναπτύσσοντας ελικόπτερα Apache, drones, μπουλντόζες και τεθωρακισμένα οχήματα για να υποστηρίξουν χερσαία στρατεύματα που ανάγκασαν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι κάτοικοι είπαν στο Human Rights Watch ότι είδαν μπουλντόζες να κατεδαφίζουν κτίρια καθώς εκδιώχθηκαν. Παρόμοιες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στον καταυλισμό προσφύγων Τουλκαρέμ στις 27 Ιανουαρίου και στο Νουρ Σαμς στις 9 Φεβρουαρίου. Ο ισραηλινός στρατός δεν παρείχε καταφύγιο ή ανθρωπιστική βοήθεια στους εκτοπισμένους κατοίκους. Πολλοί αναζήτησαν καταφύγιο στα γεμάτα σπίτια συγγενών ή φίλων ή στράφηκαν σε τζαμιά, σχολεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Η ανάλυση δορυφορικών εικόνων από την Human Rights Watch διαπίστωσε ότι έξι μήνες αργότερα, περισσότερα από 850 σπίτια και άλλα κτίρια είχαν καταστραφεί ή είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές και στους τρεις καταυλισμούς.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν απαντήσει σε ερωτήματα της Human Rights Watch σχετικά με το πότε, αν ποτέ, το Ισραήλ θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν. Ο Υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Άμυνας, Μπεζαλέλ Σμότριτς, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι εάν οι κάτοικοι των στρατοπέδων «συνεχίσουν τις «τρομοκρατικές» τους πράξεις», τα στρατόπεδα «θα είναι ακατοίκητα ερείπια» και ότι «[οι] κάτοικοί τους θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν και να αναζητήσουν μια νέα ζωή σε άλλες χώρες».

Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του προς το Reuters απάντησε ότι «χρειάστηκε να κατεδαφίσει πολιτικές υποδομές προκειμένου να μην τις εκμεταλλευθούν ένοπλοι». Δεν διευκρίνισε πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι. Το HRW κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν στοχευμένες κυρώσεις εις βάρος Ισραηλινών αξιωματούχων και διοικητών του στρατού, να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων προς τη χώρα και να εφαρμόσουν τα εντάλματα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.