Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ήρθε ο Εθνικός Διχασμός (το είπε η υπουργός Πολιτισμού)!

Θέμα ...κοινωνικής συνοχής για την κυβέρνηση η εξυπηρέτηση των συμφερόντων στο ποδόσφαιρο

Κυρίες και κύριοι,  ήρθε ο Εθνικός Διχασμός! Το είπε στη Βουλή, επισήμως, με όλο το θεσμικό υπόβαθρο εκπροσώπησης της κυβέρνησης, η..

Κυρίες και κύριοι,  ήρθε ο Εθνικός Διχασμός! Το είπε στη Βουλή, επισήμως, με όλο το θεσμικό υπόβαθρο εκπροσώπησης της κυβέρνησης, η υπουργός Πολιτισμού… Η Λίνα Μενδώνη ανέβηκε στο βήμα της Βουλής,  το απόγευμα της Τρίτης 28 Ιανουαρίου 2020 (έτσι, για να θυμόμαστε την ημερομηνία) και βλοσυρή και ολιγόλογη είπε τις εξής φράσεις: «Όταν απειλείται με διχασμό η κοινωνία η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους της κυβέρνησης είναι θέμα εθνικής ευθύνης»! Μετά πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την συνοχή της κοινωνίας» και «αυτό είναι το πρώτιστο μέλημά μας». Κατέληξε υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για νέου είδους εντάσεις ανάμεσα στους πολίτες» γι’ αυτό πρέπει να προληφθεί η κοινωνική αναταραχή!

Τι ακριβώς συνέβη; Μήπως τέθηκε κάποιο μέγιστο «εθνικό θέμα» όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής; Μήπως επαπειλείται κάποια θεμελιώδης και δομική κοινωνικο-οικονομική αλλαγή; Μήπως τίθενται ζητήματα πολιτεύματος; Μήπως τίθεται θέμα συνοχής της υφιστάμενης κρατικής οντότητας;

Τίποτα από όλα τα παραπάνω. Η Λίνα Μενδώνη εισηγήθηκε απλά στο κοινοβούλιο την τροπολογία που παρεμβαίνει στα ζητήματα της αθλητικής δικαιοσύνης, μετά την εισήγηση για τον υποβιβασμό της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ξάνθης. Πρόκειται για μια τροπολογία που αλλάζει τις δυνατότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να επιβάλλει ποινές. Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα είτε να υπάρξει αφαίρεση βαθμών – αντί για υποβιβασμό – είτε η ποινή να μην ισχύσει για το τρέχον πρωτάθλημα αλλά για το επόμενο. Αυτά μετά την εισήγηση της ΕΕΑ που προέβλεπε υποβιβασμό για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, με την κατηγορία του κοινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος και μετά τις δεκάδες καταγγελίες για παρεμβάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται περίπου σε εμφύλιο για την ομάδα θα πάρει φέτος το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Κι αυτό για ένα ένα πρωτάθλημα που,  κατά κοινή ομολογία – ακόμη και των εμπλεκόμενων πλευρών, ακόμη και ακραίων οπαδικών στοιχείων – δεν είναι και …υπόδειγμα άμιλλας μεταξύ ποδοσφαιρικών ομίλων, έστω και με τους αγοραίους όρους της εμπορευματοποίησης του αθλήματος.

Πώς η κυβέρνηση αυτή κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα είναι εξαιρετικά απλό: Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

  • Επειδή η ίδια η κυβέρνηση είναι τροχονόμος επιχειρηματικών συμφερόντων, πανικοβάλλεται.
  • Επειδή η κυβέρνηση είναι δέσμια προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών συμβιβασμών με επιχειρηματίες, «μπερδεύεται» και τα κάνει θάλασσα.
  • Επειδή η κυβέρνηση διαχειρίζεται το σύνολο των συμφερόντων όλου αυτού του «επιχειρηματικού κόσμου» (κι αυτός …σφάζεται) θεωρεί ότι βρίσκεται εν μέσω διχασμού, όντας διχασμένη και η ίδια. Το πιστοποιεί άλλωστε και ο χαμός που γίνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, μιας και κάποιοι είναι «με τους μεν» και κάποιοι άλλοι «με τους δε». Οι δηλώσεις διαφωνιών ακόμη και οι διαγραφές ευρω-βουλευτών πάνε κι έρχονται.

Εν ολίγοις, με εκτίμηση της ίδιας της της υπουργού Πολιτισμού (ειρωνικό δεν είναι;) μια χώρα που είναι υποτίθεται «σύγχρονη» και «ευρωπαϊκή» και «πολιτισμένη» και «έμπλεη από το αίσθημα του νόμου και της τάξης» διχάζεται για …δύο, τρεις ή πέντε ομάδες ποδοσφαίρου.  Γιατί; Γιατί βλέπετε είναι αρκετοί οι ενδιαφερόμενοι για την εξέλιξη της υπόθεσης. Το γεγονός αυτό δεν υποτιμά το ποδόσφαιρο. Δικαίως θα παραμείνει στο μυαλό του κόσμου ως το σημαντικότερο λαϊκό άθλημα. Ούτε τους ανθρώπους που το αγαπούν υποτιμά. Υποτιμά το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Τα πρόσωπα που ασκούν κυβερνητική διαχείριση με προτεραιότητες την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων πέρα και πάνω από όλα.

Απόψεις