Διεθνή

ΗΠΑ: Πρώτες στις πωλήσεις όπλων -Ασία και Μέση Ανατολή οι πελάτες

Στις «φλεγόμενες» περιοχές του πλανήτη, όπου από τις πολεμικές συγκρούσεις ισοπεδώνονται χώρες και δολοφονούνται άνθρωποι και σε περιοχές που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, βρίσκονται οι καλύτεροι «πελάτες» των αμερικάνικων μονοπωλίων όπλων.  

Οι ΗΠΑ εδραίωσαν περαιτέρω τη θέση τους ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων του κόσμου την τελευταία πενταετία, καθώς ελέγχουν πάνω από το ένα τρίτο των πωλήσεων εξοπλισμών που γίνονται παγκοσμίως! 

Στη φετινή επισκόπησή του για τις πωλήσεις όπλων σε όλο τον πλανήτη, το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για τη Ειρήνη της Στοκχόλμη (SIPRI) υπολογίζει ότι η ποσότητα των όπλων που εξήχθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 10% την περίοδο 2013-2017 σε σύγκριση με την περίοδο 2008-2012.

Από τις συγκεκριμένες πωλήσεις όπλων, στις ΗΠΑ αναλογούσε το 34% των του τζίρου την περίοδο αυτή! Οι επιχειρήσεις της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ πούλησαν όπλα σε τουλάχιστον 98 χώρες του πλανήτη, κατά την έρευνα του SIPRI. Μεγάλο μέρος των αμερικανικών εξαγωγών όπλων ήταν μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη.

Οι εξαγωγές όπλων των ΗΠΑ την περίοδο 2008-2012 ανέρχονταν στο 30% του συνόλου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχεδόν οι μισές πωλήσεις των αμερικανικών όπλων είχαν προέλευση κράτη της Μέσης Ανατολής. Εκεί που δεκάδες άνθρωποι κάθε μέρα χάνουν τη  ζωή του, στήνονται σχέδια για επαναχάραξη συνόρων και δρα ο ΙSIS που εξοπλίστηκε αρχικά από τις ίδιες τις ΗΠΑ, τα αμερικάνικα μονοπώλια, στήνουν χρυσές δουλειές. 

Την ίδια στιγμή στην Ασία κατέληξε σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεων, αφού στην περιοχή, η όξυνση μεταξύ των ανταγωνισμών των ανερχόμενων οικονομιών, έχει φέρει στο προσκήνιο και την ένταση των εξοπλιστικών προγραμμάτων κάτω από τη μόνη απειλή ακόμα και πολεμικών συγκρούσεων. 

Ειδικότερα στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία είναι η σημαντικότερη χώρα προορισμού των αμερικανικών εξαγωγών όπλων, αφού αγόρασε σχεδόν το ένα πέμπτο του στρατιωτικού εξοπλισμού που εξήγαγαν οι ΗΠΑ.

Η Ινδία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον πλανήτη για την υπό εξέταση περίοδο, με το 12%. Οι βασικοί προμηθευτές εξοπλισμών της γιγαντιαίας ασιατικής χώρας ήταν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, κατά τη μελέτη του SIPRI.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία πέντε χώρες Ινδία,  Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και  Κίνα, εισήγαγαν πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των όπλων που πωλήθηκαν παγκοσμίως την ίδια περίοδο.

Διεκδικούν και άλλοι από την «πίτα»

Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές όπλων κατατάχθηκε η Ρωσία, με σχεδόν το ένα πέμπτο των παραδόσεων οπλισμού στον πλανήτη, διαθέτοντας όπλα σε 47 κράτη αλλά και στους αντάρτες που δρουν στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τη μελέτη. Πάνω από τις μισές ρωσικές εξαγωγές είχαν προορισμό την Ινδία, την Κίνα και το Βιετνάμ.

Στην τρίτη θέση κατετάγη η Γαλλία. Ακολουθούν η Γερμανία, Κίνα, Αγγλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία.

 

(Επισκέψεις: 57 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend