Διεθνή

ΗΠΑ: Κάλεσαν τη Ρωσία να καταστρέψει το νέο σύστημα πυραύλων της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να καταστρέψει ένα νέο σύστημα πυραύλων κρουζ το οποίο, όπως υποστήριξαν, αποτελεί «ευθεία παραβίαση» της Συνθήκης για την κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF) και κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι αποσταθεροποιεί την παγκόσμια ασφάλεια.

Ο Ρόμπερτ Γουντ, πρεσβευτής των ΗΠΑ για τον αφοπλισμό, δήλωσε πως το σύστημα είναι ικανό να φέρει τόσο συμβατικές όσο και πυρηνικές κεφαλές και αποτελεί μια «ισχυρή και άμεση απειλή στην Ευρώπη και την Ασία» καθώς το βεληνεκές του είναι από 500 έως 1.500 χιλιόμετρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν την περασμένη εβδομάδα μια πρόταση της Ρωσίας για τη διάσωση της συμφωνίας-ορόσημο INF που κρατά τους πυρηνικούς πυραύλους έξω από την Ευρώπη, επειδή δεν μπορεί να επαληθευθεί κατάλληλα, ετοιμάζοντας το έδαφος για μια αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία τον ερχόμενο μήνα.

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει δοκιμαστική εκτόξευση του «παράνομου πυραύλου», γνωστού ως SSC-8/9M729 και δεν έχει κάνει χειροπιαστά βήματα για να επανέλθει στη συμμόρφωση με τη συμφωνία INF, είπε ο Γουντ.

«Η Ρωσία πρέπει να καταστρέψει με επαληθεύσιμο τρόπο όλους τους πυραύλους SSC-8, τους εκτοξευτήρες και τον συνδεόμενο με αυτά εξοπλισμό προκειμένου να επανέλθει στη συμμόρφωση με τη Συνθήκη INF», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τα σχέδια της διοίκησης Τραμπ να αποσυρθεί στις αρχές Φεβρουαρίου από τη συνθήκη του 1987.

Ο Γουντ κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για την υποστήριξη που παρέχει στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τον εφοδιασμό του Ιράν με «προηγμένο οπλισμό όπως το σύστημα πυραύλων S-300».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 776 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend