Διεθνή

ΗΠΑ: Επτάχρονο κορίτσι πέθανε από αφυδάτωση μετά τη σύλληψή της από συνοριοφύλακες

Ένα κορίτσι 7 ετών από τη Γουατεμάλα πέθανε από «αφυδάτωση», «εξάντληση» και «σοκ», αφού τέθηκε υπό κράτηση από άνδρες της συνοριοφρουράς των ΗΠΑ, έγραψε η εφημερίδα «The Washington Post» την Πέμπτη.

Το κορίτσι και ο πατέρας της, τα ονόματα των οποίων δεν δημοσιοποιήθηκαν, τέθηκαν υπό κράτηση από Αμερικανούς συνοριοφύλακες την 6η Δεκέμβρη. Ήταν ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας 160 και πλέον μεταναστών που παραδόθηκαν στις αμερικανικές αρχές στο Λόρντσμπεργκ, στο Νέο Μεξικό, διευκρίνισε η «Post».

Η επτάχρονη «δεν είχε φάει ούτε είχε πιει νερό για αρκετές ημέρες» και άρχισε να έχει σπασμούς την επομένη νωρίς το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (Customs and Border Protection, CBP) η οποία εστάλη στην εφημερίδα. Στο παιδί «καταβλήθηκαν αγωνιώδεις προσπάθειες από γιατρούς να σωθεί, αλλά δεν ανένηψε και υπέκυψε» σε νοσοκομείο στο Ελ Πάσο, ανέφερε η CBP, κατά το δημοσίευμα.

Οι άνδρες της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων «έκαναν κάθε ενέργεια που μπορούσε να γίνει για να σωθεί η ζωή του παιδιού υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες», υποστήριξε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος της CBP Άντριου Μίχαν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μετατρέψει τη σκληρή γραμμή του έναντι της παράτυπης μετανάστευσης σε παντιέρα της προεδρίας του. Πάνω από 2.300 ανήλικοι χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους από τις 5 Μάη ως τις 9 Ιούνη, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης Τραμπ. Μπροστά στην κατακραυγή που αντιμετώπισε, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, εκδίδοντας εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγόρευσε τον συστηματικό διαχωρισμό των παιδιών από τις οικογένειές τους.

Νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι οι οικογένειες που έχουν συλληφθεί από τη CBP σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, από τις 7.016 το Νοέμβρη του 2017 στις 25.172 το Νοέμβρη του 2018.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν, στην οποία αναφέρεται η CBP, θα προσέλθει ενώπιον της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων την επόμενη εβδομάδα και ο Τζέρι Νάντλερ, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών, τόνισε μέσω Twitter ότι «θα απαιτήσουμε απαντήσεις για αυτή την τραγωδία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP, «Reuters»

(Επισκέψεις: 266 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend