Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΗΠΑ-ΕΕ: Βάζουν στο «τραπέζι» κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

Οι εξελίξεις γίνονται στο φόντο των σφοδρών ανταγωνισμών στην περιοχή από ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ απέναντι σε Ρωσία και Κίνα

Στο κλίμα όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ των βασικών «παικτών» της ιμπεριαλιστικής «σκακιέρας» ήρθε να προστεθεί το περιστατικό της Κυριακής όπου..

Στο κλίμα όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ των βασικών «παικτών» της ιμπεριαλιστικής «σκακιέρας» ήρθε να προστεθεί το περιστατικό της Κυριακής όπου πτήση της «Ryanair» από την Αθήνα προς την Λιθουανία, με 171 επιβαίνοντες (εκ των οποίων οι 11 Έλληνες πολίτες), έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, με διαταγή της κυβέρνησης της Λευκορωσίας.

Στην πτήση επέβαινε ο Ρομάν Προτάσεβιτς, Λευκορώσος αντιπολιτευόμενος, τον οποίον οι αρχές της χώρας συνέλαβαν ως εμπλεκόμενο σε «τρομοκρατικές» και «εξτρεμιστικές» δραστηριότητες.

Πρώτες το «χορό» έσυραν για λογαριασμό του ευρωατλαντικού άξονα οι ΗΠΑ, οι οποίες έσπευσαν να καταδικάσουν «σθεναρά» το περιστατικό, ζητώντας να συγκληθεί το ταχύτερο το Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) για να συζητήσει το συμβάν. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, σημείωσε πως «συντονίζουμε στενά την αντίδρασή μας με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και Λιθουανών και Ελλήνων αξιωματούχων».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, ο Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, γνωστοποίησε χθες ότι συζήτησε με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ και ζήτησε να υπάρξει σθεναρή αντίδραση από μέρους της Δύσης για την ενέργεια αυτή, την οποία χαρακτήρισε άνευ προηγουμένου. Λιθουανοί εισαγγελείς έχουν αρχίσει να διενεργούν ποινικής φύσης έρευνα για τον εξαναγκασμό του Boeing 737 να προσγειωθεί στο Μινσκ, γνωστοποίησε η γενική εισαγγελία στο Βίλνιους. Η έρευνα αφορά πειρατεία αεροσκάφους για «τρομοκρατία» και παραβίαση διεθνών συνθηκών, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της γενικής εισαγγελίας.

Κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν στη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού της Λευκορωσίας.

Στο διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρόγραμμα περιλάμβανε συζητήσεις για την πανδημία του νέου κορονοϊού, την κλιματική αλλαγή και τη Ρωσία. Όμως εκπρόσωπος του προέδρου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Λευκορωσία προστέθηκε στην ατζέντα. Αυτό το «συμβάν άνευ προηγουμένου» δεν «θα μείνει χωρίς συνέπειες», ανέφερε ο ίδιος ο Σ. Μισέλ και κάλεσε τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως συλληφθέντα.

Την κλιμάκωση των πιέσεων και των κυρώσεων προς την κυβέρνηση της Λευκορωσίας προανήγγειλαν και άλλοι αξιωματούχοι της λυκοσυμμαχίας, ενώ ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε στους «Financial Times» ότι οι «27» πρέπει «να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας».

Οι ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει και στο παρελθόν κυρώσεις στην Λευκορωσία, με στόχο να ασκήσουν πιέσεις για την αλλαγή ηγεσίας, και κυρίως πορείας, στην χώρα αυτή που συνορεύει με την Ρωσία. Οι εξελίξεις στη Λευκορωσία είναι σε άμεση σύνδεση με τον σφοδρό ανταγωνισμό στην περιοχή ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ από τη μία και τη Ρωσία (κυρίως) και την Κίνα , από την άλλη, καθώς οι τελευταίες διατηρούν ισχυρές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τη Λευκορωσία.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Λευκορωσίας ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιδιώκουν εδώ και δεκαετίες να τη τραβήξουν από την «επιρροή» της Ρωσίας, ενώ ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα ειδικά μετά την επανεκλογή του τον Αύγουστο του 2020 σε παζάρια με την ΕΕ και τις ΗΠΑ αξιοποιώντας αντιθέσεις και διαφωνίες με τη Ρωσία και προσπαθώντας να διαπραγματευτεί από καλύτερες θέσεις.

Πακτωλός χρημάτων από την ΕΕ

Το 2016, με πρόσχημα την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία, η ΕΕ υιοθέτησε τη λεγόμενη «κριτική συνεργασία» με τη Λευκορωσία, η οποία με τη σειρά της άρχισε να συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία «Ανατολική Εταιρική Σχέση» της ΕΕ.

Ολα αυτά τα χρόνια η ΕΕ υπήρξε ο μεγαλύτερος χορηγός της Λευκορωσίας, ρίχνοντας «ζεστό» χρήμα στη χώρα για τη «βελτίωση της ζωής των πολιτών», για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και την «κοινωνία των πολιτών». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΕ, από το 2016 η χρηματοδοτική «βοήθεια» για τη Λευκορωσία ανήλθε σε περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως μέσω του Ευρωπαϊκού Εργαλείου Γειτονίας (ENI) 2014 – 2020.

«Στην καταστολή και την κρατική βία μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε με ενίσχυση της στοχοθετημένης βοήθειας προς την κοινωνία των πολιτών και την αντιμετώπιση των πιο επειγουσών αναγκών του λαού της Λευκορωσίας», αναφέρεται.

Η ΕΕ το 2020 είχε ετοιμάσει ένα πακέτο 53,7 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει ουσιαστικά χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης που ονομάζεται «βοήθεια των θυμάτων της καταστολής και της κρατικής βίας», επιχορήγηση «σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», σε «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και «κοινωνικές υπηρεσίες για τις πιο ευάλωτες ομάδες».

Επίσης η ΕΕ προσπαθεί να διεισδύσει με κεφάλαια στην «ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας». Προωθήθηκε η συνεργασία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), και ορισμένα έργα υποδομών μεγάλης κλίμακας εξετάζονται για χρηματοδότηση. Γίνεται προετοιμασία για ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπως και «ανταλλαγή απόψεων για την οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση και τις προοπτικές στη Λευκορωσία».

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EU4Business για τη στήριξη και ανάπτυξη του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, 900 επιχειρήσεις, που είχαν επωφεληθεί από δάνεια, εκπαίδευση και συμβουλές, ανέπτυξαν τις εμπορικές τους σχέσεις.

Ξεκίνησε το πρώτο επιχειρηματικό έργο αδελφοποίησης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας Λευκορωσίας και της γερμανικής «Bundesbank», μαζί με τις Κεντρικές Τράπεζες της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Οι τελευταίες πρωτοστατούν στην εκστρατεία για απομάκρυνση του Λουκασένκο, επιβολή κυρώσεων και αλλαγή εξουσίας με νέες εκλογές.

Νέο «μπάσιμο» από τη Ρωσία

Εκμεταλλευόμενη την έκρυθμη κατάσταση στη Λευκορωσία και τις πιέσεις που δέχεται η πολιτική ηγεσία από τις «δυτικές» δυνάμεις, η Ρωσία ανακοίνωσε με τη σειρά της το 2020 δάνειο 1,5 δισ. δολάρια στη Λευκορωσία, το οποίο στην πραγματικότητα είναι «επιχορήγηση» της ρωσικής οικονομίας και μάλιστα έχοντας λαμβάνειν και …τόκους.

Ενδεικτικά, μέρος του δανείου θα διατεθεί για την αναχρηματοδότηση παλαιών χρεών, δήλωσε το Κρεμλίνο, με τη Λευκορωσία να χρωστάει 270 εκατ. δολάρια μόνο για ρωσικό φυσικό αέριο. Η οικονομική «βοήθεια» θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η Λευκορωσία ήταν  η πρώτη χώρα που έλαβε το ρωσικό εμβόλιο κατά του Covid-19, «Sputnik V». 

Τα ρωσικά συμφέροντα είναι ισχυρά στη χώρα, όπου ευρωπαϊκά και αμερικανικά κεφάλαια επιδιώκουν να διεισδύσουν σε διάφορους τομείς. Σύμφωνα με τον Πούτιν, «η Ρωσία είναι ο βασικός επενδυτής της λευκορωσικής οικονομίας. Οι ρωσικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα».

Περισσότερες από 2.000 εταιρείες με ρωσική συμμετοχή δραστηριοποιούνται στη Λευκορωσία και το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο υψηλής τεχνολογίας υλοποιείται με επιτυχία – η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού της Λευκορωσίας στην περιοχή του Γκρόντνο, αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις