Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ιερουσαλήμ: Εκατοντάδες Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν για άλλη μια φορά στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Ακσα

Ισραηλινοί έποικοι με επικεφαλής τον ακροδεξιό βουλευτή Itamar Ben-Gvir εισέβαλαν ομαδικά στον ιερό χώρο πριν από την περιβόητη Πορεία της Σημαίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ στις 4:00 μ.μ. με τη συμμετοχή χιλιάδων Ισραηλινών εποίκων.

Εκατοντάδες Ισραηλινοί έποικοι με επικεφαλής τον ακροδεξιό ηγέτη του ακραίου εθνικιστικού κόμματος Οτζμα Γιεχουντιτ  (Otzma Yehudit ) και μέλους της Κνεσσέτ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ,  συνοδευόμενοι από την κατοχική ισραηλινή αστυνομία εισέβαλαν χτες το πρωί, Κυριακή 29 Μάη, στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και έκαναν τελετουργίες στις αυλές του, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι προκλητικές περιοδείες συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες.

Ο ανταποκριτής της WAFA ανέφερε ότι Ισραηλινοί έποικοι με επικεφαλής τον βουλευτή της Κνεσέτ Itamar Ben-Gvir εισέβαλαν ομαδικά στον ιερό χώρο πριν από την περιβόητη Πορεία της Σημαίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ στις 4:00 μ.μ. με τη συμμετοχή χιλιάδων Ισραηλινών εποίκων.

Οι εισβολείς έποικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια χούφτα Παλαιστίνιων πιστών που έκαναν νυχτερινή αγρυπνία μέσα στο συγκρότημα του Αλ Ακσα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις ισραηλινές επιδρομές στον ιερό χώρο.

Ενας ηλικιωμένος Παλαιστίνιος δέχτηκε βάναυση επίθεση από ισραηλινούς αστυνομικούς και εκδιώχθηκε από τον ιερό τόπο κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ισραηλινών εβραϊκών περιοδειών.

Νωρίτερα οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν τέσσερις Παλαιστίνιους στην Πύλη των Αλυσίδων, μία από τις πύλες που οδηγούν στο συγκρότημα. Η ισραηλινή αστυνομία επέβαλε επίσης αυστηρούς περιορισμούς στην είσοδο Παλαιστινίων στο συγκρότημα, επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε άτομα άνω των 40 ετών.

 

Ανακοίνωση του παλαιστινιακού Υπ. Εξωτερικών

 

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση – καταγγελία σημειώνει ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση επιτρέποντας σε εκατοντάδες Ισραηλινούς φανατικούς να εισέλθουν στο τέμενος Al-Aqsa σήμερα το πρωί, ευθυγραμμίζεται με τα ρατσιστικά στοιχεία που πυροδοτούν τις θρησκευτικές εντάσεις στην Ιερουσαλήμ».

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες, το ισραηλινό κατοχικό καθεστώς έχει διευκολύνει και προστατεύει παράνομες και άκρως εμπρηστικές επιδρομές από Ισραηλινούς εποίκους στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Άκσα». (…) Η εξέλιξη αυτή παρέχει «άφθονες αποδείξεις ότι οι ενέργειες και οι πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με αυτά τα ακραία ρατσιστικά στοιχεία που πυροδοτούν την θρησκευτική ένταση στην Ιερουσαλήμ και των οποίων στόχος είναι η πλήρης εθνοκάθαρση της πρωτεύουσας».

«Το Κράτος της Παλαιστίνης θεωρεί υπεύθυνο το Ισραήλ, τη δύναμη κατοχής και τους αξιωματούχους του για τη διεξαγωγή αυτής της προκλητικής παρέλασης και για τυχόν εκρηκτικές επιπτώσεις. Ως κατοχική δύναμη, το Ισραήλ περιορίζεται από το διεθνές δίκαιο να ενεργεί μόνο ως προσωρινός διαχειριστής του παλαιστινιακού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», συνεχίζει η δήλωση, «το Ισραήλ δεν έχει καμία νόμιμη αξίωση ή κυριαρχία σε οποιοδήποτε τμήμα της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Παλιάς Πόλης της, των Συνοικιών της, των Ιερών Τόπων της και των τειχών της, όπως αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ασταθής και απαιτεί άμεση διεθνή παρέμβαση όλων των σχετικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών. Ο παλαιστινιακός λαός, και ιδιαίτερα η περιοχή, χρειάζεται προστασία από την εχθρική ατζέντα της ισραηλινής κυβέρνησης».

 

Η «Πορεία της Σημαίας»

 

Γιορτάζοντας την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, ημέρα κατάκτησης και προσάρτησης της Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967, οι ισραηλινοί έποικοι πραγματοποίησαν, όπως κάθε χρόνο, μια «Πορεία της Σημαίας».

Η προκλητική πορεία με τη ισραηλινή σημαία εισέβαλε χτες το απόγευμα στην Παλιά Πόλη της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ από το Μπαμπ αλ-Αμούντ, με τη συμμετοχή χιλιάδων εποίκων που βεβήλωσαν τον τόπο.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι άποικοι φώναζαν προσβλητικά συνθήματα για τον προφήτη Μωάμεθ, ρατσιστικά και άλλα συνθήματα που ζητούσαν τον θάνατο των Αράβων.

Τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και εποίκων στην κατεχόμενη πόλη της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της πορείας.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος στην Ιερουσαλήμ ανέφερε ότι τα πληρώματα της αντιμετώπισαν τουλάχιστον 24 περιπτώσεις τραυματιών, μερικοί από τους οποίους δέχτηκαν πυροβολισμούς με σφαίρες από καουτσούκ, ξυλοδαρμούς και σπρέι πιπεριού. Οκτώ τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Η Ερυθρά Ημισέληνος πρόσθεσε ότι η αστυνομία κατοχής ξυλοκόπησε τα πληρώματά της στην περιοχή του Μπαμπ αλ-Αμούντ, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν σε έναν από τους τραυματίες.

Σαν απάντηση στην ιουδαϊκή «πορεία της σημαίας» που οργάνωσαν οι έποικοι, πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ μια πορεία με παλαιστινιακές σημαίες, η οποία δέχτηκε την επίθεση της ισραηλινής αστυνομίας με αποτέλεσμα να σημειωθούν συγκρούσεις και να τραυματιστούν τουλάχιστον δύο νεαροί.

 

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός καταδίκασε την «Πορεία της Σημαίας» στην Ιερουσαλήμ, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της

 

Ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός Mohammed Shtayyeh καταδίκασε την πορεία με τη σημαία των εποίκων και τις επιθέσεις τους σε Παλαιστίνιους πολίτες στην κατεχόμενη πόλη της Ιερουσαλήμ, προειδοποιώντας για τις επικίνδυνες συνέπειες αυτής της πορείας και τις προκλήσεις των συναισθημάτων των Παλαιστινίων πολιτών.

Ο Σταγιέ καταδίκασε επίσης την νέα εισβολή εποίκων στο συγκρότημα του τζαμιού al-Aqsa  και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και όλες τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικών οργανώσεων να παρέμβουν άμεσα για να σταματήσουν οι παραβιάσεις των ιερών τόπων στην πόλη της Ιερουσαλήμ και να ενεργοποιήσουν τα διεθνή ψηφίσματα για την επιβολή κυρώσεων σε όλες τις παραβιάσεις που διαπράττει η κατοχική δύναμη, το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από WAFA

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις