Ούτε λέξη δεν βρήκε να πει πάλι χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης – μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΪ – για το δολοφονικό κρεσέντο του Ισραήλ, που μόνο τις τελευταίες βδομάδες έχει πραγματοποιήσει χτυπήματα σε 5 γειτονικές της χώρες, ενώ συνεχίζει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, σπρώχνοντας σε γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.
Μη και «στάξει η ουρά του γαϊδάρου» και βλαφτεί η «στρατηγική σχέση» με το κράτος – δολοφόνο, ο Γεραπετρίτης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μίλησε για «άλυτη εξίσωση (…) η οποία έχει διαμορφωθεί από ιστορικά δεδομένα τα οποία έχουν βαρύνει εξαιρετικά», προσθέτοντας ότι σήμερα βρισκόμαστε «στη δυσκολότερη φάση που έχει υπάρξει μεταπολεμικά» με «πάρα πολύ σοβαρή κλιμάκωση».
Δεν απέκλεισε «συνθήκες “ντόμινο” για την ευρύτερη περιοχή», σπεύδοντας να «επιμερίσει» τις ευθύνες για να βγάλει λάδι το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ. Είπε χαρακτηριστικά ότι μένει «να δούμε κατά πόσον οι τρεις συνιστώσες Χεζμπολάχ, Χούθι και Χαμάς θα συντονιστούν σε χτυπήματα, τα οποία θα είναι είτε εντός είτε εκτός Ισραήλ. Και ποια θα είναι η αντίδραση του Ισραήλ», όταν καθημερινά οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πετσοκόβουν αμάχους και γυναικόπαιδα.
Σε αυτό το φόντο δήλωσε ότι αναμένονται «αύξηση μεταναστευτικών ροών» και «ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική αλυσίδα». Θυμίζουμε ότι για την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε διαδοχικά στον Κόλπο του Αντεν τις φρεγάτες «Υδρα» και «Ψαρά», οι οποίες μάλιστα ενεπλάκησαν με πυρά εναντίον εισερχομένων, προερχόμενων από το έδαφος της Υεμένης.
Μάλιστα, χωμένη ως τα μπούνια καθώς είναι στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» στην περιοχή, η κυβέρνηση ετοιμάζει ως αντικαταστάτη της φρεγάτας «Ψαρά», όταν επιστρέψει από την αποστολή της περί τα μέσα Σεπτέμβρη, όπως υπολογίζεται, έτερη φρεγάτα, τη «Σπέτσαι», στην οποία ήδη γίνονται εργασίες επιθεώρησης, επισκευών και αναβάθμισης στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
Την ίδια ώρα, όπως έγραψε χτες και η «Καθημερινή» για την κυβέρνηση «παραμένει προτεραιότητα να μη διαταραχθεί η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ». Σε αυτό το πλαίσιο, προχτές πραγματοποιήθηκαν «πολιτικές διαβουλεύσεις» Ελλάδας – Ισραήλ στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, η πολιτική διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Αλίζα μπιν Νουν, είχε εκτενείς συζητήσεις με την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, με την Ισραηλινή διπλωμάτη να σημειώνει ότι «υπάρχει ανάγκη για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και ισχυρή συνεργασία ανάμεσα στις χώρες που ασπάζονται τον ρεαλισμό στην περιοχή». Σε παρόμοια, δε, γλώσσα με αυτήν της ελληνικής κυβέρνησης, χαρακτήρισε το Ιράν και τους «αντιπροσώπους» του – όπως είπε – στη Μέση Ανατολή «απειλή για τη διεθνή ειρήνη, τη σταθερότητα και τις εφοδιαστικές αλυσίδες».
Στο μεταξύ, κι ενώ είναι σε απευθείας συνεννοήσεις με την κυβέρνηση Νετανιάχου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ισχυρίστηκε χτες εκ νέου ότι στην Αθήνα «έχουμε εξασφαλίσει – και δεν είναι πολλές οι χώρες που το έχουν κάνει αυτό – να μπορούμε να συνομιλούμε με όλους τους ενεργούς δρώντες στην περιοχή. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να βγει κατά το δυνατόν αλώβητη και να βγούμε όλοι από την κρίση αυτή την επόμενη μέρα, χωρίς να έχουμε τόσο δραματικές συνέπειες για την οικουμένη», πρόσθεσε, σαν… σπορτκάστερ, την ώρα που η κυβέρνηση είναι βουτηγμένη ως τον λαιμό στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ που βάζουν μπουρλότο για τους λαούς όλης της περιοχής.
Την κυβέρνηση… κόντραρε στο «ξέπλυμα» του Ισραήλ ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του δεν αναφέρει καν το όνομά του (!), μιλώντας γενικώς περί «κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή» και «ενέργειες στα Υψίπεδα του Γκολάν, τη Βηρυτό και την Τεχεράνη», ενώ καλεί και τους εμπρηστές όπως την ΕΕ να πάρουν πρωτοβουλίες «αποκλιμάκωσης».
(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)