Δύο γιατροί που διενήργησαν νεκροψία-νεκροτομή στον Τζορτζ Φλόιντ, τον 46χρονο που δολοφονήθηκε από την αστυνομία στη Μινεάπολη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από «μηχανική ασφυξία» και ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία.
Ο Δρ. Μάικλ Μπέιντεν, ένας από τους γιατρούς που συμμετείχε στη νεκροψία κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του Φλόιντ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ότι το θύμα δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα το οποίο να συνέβαλε στον θάνατό του. Σύμφωνα με τον Μπέιντεν, ο θάνατος προκλήθηκε από την πίεση που ασκούσαν τα γόνατα των αστυνομικών τόσο στον λαιμό του όσο και στην πλάτη του. Ο όρος «μηχανική ασφυξία» σημαίνει ότι κάποιου είδους φυσική δύναμη του έκοψε την παροχή οξυγόνου.
Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Μπεν Κραμπ, είπε ότι το πόρισμα της ανεξάρτητης νεκροψίας είναι ότι ο Φλόιντ πέθανε από ασφυξία λόγω «ισχυρής και παρατεταμένης πίεσης» που δέχτηκε.
Για ανθρωποκτονία κάνει λόγο και η έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν μετά τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του.
Η έκθεση κάνει ρητά λόγο για «ανθρωποκτονία» στο πεδίο «τρόπος θανάτου». Η δημοσιοποίησή της ακολούθησε την ανεξάρτητη νεκροψία-νεκροτομή που ζήτησε η οικογένεια του Φλόιντ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε «ασφυξία».
Τα ευρήματα τόσο των ανεξάρτητων γιατρών όσο και του ιατροδικαστή έρχονται σε αντίθεση με τα προκαταρκτικά ευρήματα που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, κατά τα οποία ο Φλόιντ πέθανε από έναν συνδυασμό παραγόντων, της πίεσης που ασκήθηκε στο σώμα του όταν οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν, της ενδεχόμενης χρήσης ουσιών και κάποιας υποκείμενης πάθησης, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο όρος ασφυξία. Το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρει, επίσης, πως ο Φλόιντ είχε αρτηριοσκλήρωση και αρτηριακή υπέρταση, είχε λάβει πρόσφατα φαιντανύλη και αμφεταμίνες.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ