Δεν πρόλαβε καλά – καλά να βγει από μία εσωκομματική κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχει καταφέρει να δημιουργήσει τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για μία ακόμη. Κι αυτό, έστω κι αν δεν πρόκειται να εκφραστεί άμεσα αλλά «προγραμματίζεται» για το ερχόμενο τρίμηνο.
Το «σκηνικό» από εσωκομματικό μέλλον του κόμματος, που πριν λίγες εβδομάδες απώλεσε την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήδη στήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του, μετά το επεισοδιακό συνέδριο και την φυγή του Στέφανου Κασσελάκη, αφού εκεί έριξε τις πρώτες προειδοποιητικές «μπαλωθιές» ο Παύλος Πολάκης και το περιβάλλον του. Προϊδέασε, σαφώς, ότι στο ορατό μέλλον θα θέσει επί της ουσίας ζήτημα «διαρχίας», μιας κι έτσι εκτιμά ότι θα αποτυπωθεί στην οργανωτική και πολιτική έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών, που «έφεραν» πρώτο τον Σωκράτη Φάμελλο με ποσοστό 49,4% και τον ίδιο τον Παύλο Πολάκη δεύτερο με 43,6%.
Θυμίζουμε πως ο βουλευτής Χανίων παραιτήθηκε από την διεκδίκηση της προεδρίας παρότι ο Σωκράτης Φάμελλος δεν ξεπέρασε οριακά το 50% με αποτέλεσμα να μην γίνει δεύτερος εκλογικός γύρος. Μια κίνηση που κατά πάσα πιθανότητα όμως τον ευνόησε αφού το «effect του νικητή» πιθανότατα θα οδηγούσε σε αποτέλεσμα με μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του νυν προέδρου του κόμματος.
Η δυσθυμία
Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, πάντως, ο Παύλος Πολάκης επιμένει στον ισχυρισμό που εξέφρασε στη δήλωσή του αμέσως μετά το πέρας των εκλογών: Ότι εκφράζει τον μισό ΣΥΡΙΖΑ. Αξιώνοντας αυτό να «μεταφράζεται» και στην κατανομή των στελεχών στις θέσεις ευθύνης του κόμματος. Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι και η φράση που του αποδίδεται από την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, όπου υποστήριξε πως «oσο με αφορά το δείγμα της ενότητας, το έδωσα το βράδυ των εκλογών. Επειδή πάντα το τανγκό το χορεύουν δυο, θέλω να δω τα αντίστοιχα πράγματα από τη μεριά του Σωκράτη. Στην πορεία προς το συνέδριο, το οποίο θα είναι και καταστατικό και προγραμματικό, να είμαστε συμπεριληπτικοί και συναινετικοί και να πάμε ενωμένοι. Το οποίο σημαίνει ότι και στις επιλογές και στις στελεχώσεις να βλέπει όλο το κόμμα. Και με βάση την αποτύπωση την εκλογική (σ.σ το κόμμα) να βλέπει τον εαυτό του»
Ο τρόπος που θα ανταποκριθεί η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στα μηνύματα του Παύλου Πολάκη θα καθορίσει και το αν το συνέδριο που προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Μάρτιο, μαζί με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει σε ήσυχο κλίμα. Μέχρι στιγμής οι «Πολακικοί» βλέπουν τις κεντρικές θέσεις, είτε στην οργανωτική, είτε στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, να καταλαμβάνονται από στελέχη προσκείμενα στον νέο πρόεδρο του κόμματος και άλλα στελέχη που ανήκουν στην λεγόμενη ομάδα των «87» ή την τάση του Διονύση Τεμπονέρα, να «επιστρέφουν» δυναμικά στο προσκήνιο.
Πράγμα που – όπως οι ίδιοι λένε- προκαλεί δυσθυμία στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν τον Παύλο Πολάκη και η δυναμική τους δεν φαίνεται να λαμβάνεται -καθοριστικά- υπόψη. Αυτά ενώ ο βουλευτής Χανίων έχει καταθέσει προεκλογικά (και θα επιμείνει σε αυτή μετεκλογικά) σε μία συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα. Εδράζεται σε 6 συγκεκριμένες θέσεις – πυλώνες αλλά και στη λογική της αυτόνομης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από σενάρια συμπράξεων με το ΠΑΣΟΚ και λογικές «ευρύτερου προοδευτικού χώρου». Μια αντίληψη που βρίσκεται στον αντίποδα των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για «όσμωση» των χώρων από στελέχη όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ή ο Κώστας Ζαχαριάδης.
Όχι άμεσα
Πάντως, αυτή την στιγμή δεν υφίσταται άμεσο ζήτημα εσωτερικών συγκρούσεων στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους:
Ο πρώτος είναι πως η «Πολακική» πλευρά δεν σκοπεύει να δημιουργήσει ζητήματα τέτοια, μόλις μερικές εβδομάδες πριν την τελευταία εσωκομματική κρίση. Επίσης δεν επιθυμεί να αμφισβητήσει έναν τόσο «φρέσκο» πρόεδρο, αφού αντιλαμβάνεται πως οποιαδήποτε εικόνα «εσωστρέφειας» θα γίνει αντιληπτή με αρνητικό τρόπο από τα μέλη και τους ψηφοφόρους. Επίσης, θα δώσει λαβή κριτικής από τα στελέχη που έχουν αποχωρήσει.
Ο δεύτερος είναι ότι για το επόμενο διάστημα η Κουμουνδούρου προσανατολίζεται να ασκήσει κριτική στην Χαριλάου Τρικούπη για λόγους που σχετίζονται με την προοπτική αύξησης της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα πρώτο δείγμα άλλωστε δόθηκε και την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή, Εκεί που ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για «συναίνεση» του ΠΑΣΟΚ με τον Μητσοτάκη, με αφορμή την συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον πρωθυπουργό. Ως εκ τούτου ένα κεντρικό ζήτημα πολιτικής διαφωνίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναδειχθεί.
Συνολικά πάντως οι επόμενοι μήνες για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «αναγνωριστικοί», αφού αναμένει να δει αν οι αλλαγές που υπήρξαν στο εσωτερικό του θα του επιτρέψουν να «αποκαταστήσει» σε έναν βαθμό την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό. Με πρώτο στόχο την επαναφορά του σε διψήφια δημοσκοπικά ποσοστά, ενώ ταυτόχρονα η προσοχή του θα είναι στραμμένη στην αντίστοιχη εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, στην Κουμουνδούρου «κρατάνε ζεστό» το ενδεχόμενο «ανάκτησης σχέσεων» με τον χώρο της «Νέας Αριστεράς» με απώτερο στόχο την συμπόρευση ή ακόμη και την επανένωση. Κι αυτό παρόλο που από τη «Νέα Αριστερά» επιμένουν να διαψεύδουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.