Διεθνή

Η Βρετανία ξαναρχίζει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα ξαναρχίσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας υποστήριξε γραπτώς το κοινοβούλιο ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον είναι πως «δεν υπάρχει σαφής κίνδυνος τα όπλα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός που εξάγονται στη Σαουδική Αραβία να χρησιμοποιηθούν στη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου! 

Στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές που εναντιώνονται στο εμπόριο όπλων κατήγγειλαν την «ηθικά αδικαιολόγητη» απόφαση αυτή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να ξαναρχίσει τις εξαγωγές όπλων ακολουθεί περυσινή δικαστική απόφαση που έκρινε ότι οι πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία ήταν παράνομες, διότι δεν είχε γίνει αξιολόγηση των κινδύνων από ανθρωπιστική άποψη. Μετά την απόφαση αυτή το Λονδίνο ανέστειλε τις εξαγωγές όπλων για όσο εκκρεμούσε η αξιολόγηση.

Ο Άντριου Σμιθ, στέλεχος της Εκστρατείας Εναντίον του Εμπορίου Όπλων, οργάνωσης που άσκησε έφεση, χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης «επονείδιστη» και «ηθικά χρεοκοπημένη». Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην Υεμένη από μέρους της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, υπενθύμισε ο Σμιθ, «έχουν δημιουργήσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, και η (σ.σ. βρετανική) κυβέρνηση η ίδια παραδέχεται ότι όπλα κατασκευασμένα στο ΗΒ είχαν κεντρικό ρόλο» στις επιχειρήσεις της συμμαχίας. «Θα μελετήσουμε αυτή τη νέα απόφαση μαζί με τους νομικούς μας συμβούλους και θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για να την αμφισβητήσουμε», συμπλήρωσε ο Σμιθ.

Η βρετανική νομοθεσία τυπικά αποκλείει την έγκριση αδειών εξαγωγής όπλων όταν υπάρχει «σαφής κίνδυνος» να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάπραξη «σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Η Βρετανία προμήθευσε το 13% των όπλων που εισήγαγε η Σαουδική Αραβία την περίοδο μεταξύ του 2015 και του 2019, ενώ το 73% της το προμήθευσαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών της Στοκχόλμης για τη Διεθνή Ειρήνη (SIPRI) που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Μάρτιο. Η αξία των βρετανικών εξαγωγών όπλων στο βασίλειο του Κόλπου σε ετήσια βάση ανερχόταν σε τουλάχιστον 1,4 δισεκ. δολάρια, κατά πρότερη εκτίμηση του SIPRI.

Με πληροφορίς ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 87 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend