Πολιτική

Η Πρωτομαγιά της τρόικας

Σύμπτωση  ή σαδιστική επιλογή; Σε κάθε περίπτωση, την 1η Μάη του 2017  η τρόικα των δανειστών (θεσμοί)  έδωσε στην «αριστερή» μας κυβέρνηση να καθαρογράψει τη Συμφωνία με την οποία προχωρά το ξήλωμα  κι η διάλυση όσων το νόημα μιας Πρωτομαγιάς περικλείει. Εχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να ρίξει κάποιος μια πρώτη γρήγορη ματιά σε τι ακριβώς συμφώνησε μια «αριστερή» κυβέρνηση και τι ακριβώς θα νομοθετήσει με κατεπείγουσες διαδικασίες την ερχόμενη βδομάδα.

Το πλιάτσικο συνεχίζεται: Μετά το ξεπούλημα φιλέτων γης (ελληνικό, αστέρας κλπ) και βασικών υποδομών (σιδηρόδρομος,  αεροδρόμια, λιμάνια Πειραιά- Θεσσαλονίκης) η κυβέρνηση συμφώνησε να αρχίσει και το (ξε)πούλημα της ΔΕΗ. Για αρχή  το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Λαμβάνοντας κανείς υπόψη το τίμημα που εξασφάλισε η κυβέρνηση για τους σιδηρόδρομους (όσο κοστίζει ο ποδοσφαιριστής Μήτρογλου) ή το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (όσο  είναι το 1/5 της αξίας μιας  θαλαμηγού ολιγάρχη)  μπορεί να εκτιμήσει το επερχόμενο μέγεθος της λεηλασίας της  ΔΕΗ (και των πόρων της – λιγνίτης αρχικά, νερά στη συνέχεια).

Οι απόμαχοι στον Καιάδα:  Από 1.1.2019 περικόπτεται ως 18% η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις. Το μέτρο θα θίξει 900.000 συνταξιούχους που παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από τα 700 ευρώ. Με πιο απλά λόγια, οι συνταξιούχοι μιας χώρας με διαλυμένο σύστημα υγείας θα πρέπει να μάθουν να ζουν με ένα ποσό ανάμεσα στα  450 και 1000 ευρώ. Και έρχεται συνέχεια…

Κλέψιμο ενός μισθού:-Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει το κλέψιμο ενός μισθού το χρόνο ακόμα και για τους φτωχότερους  από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Σκούπα για μισό δις: Το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ από νέες περικοπές  επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών καθώς και  επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ.  Για να μαζευτεί το μισό δις η συμφωνία προβλέπει ακόμα την  κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες.

Ακόμα πιο κοντά στον εργασιακό μεσαίωνα: παρατείνονται οι  δεσμεύσεις των μνημονίων (ουδέν μονιμότερο του προσωρινού) για απαγόρευση
της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Παράλληλα καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.  

Τα «αντίδωρα» για αυτήν τη διαδικασία (που υπαγορεύουν τα συμφωνηθέντα μνημόνια)  η οποία οδηγεί στο ξεπούλημα των πόρων των υποδομών και την αφαίμαξη του εισοδήματος των εργαζομένων ταυτόχρονα με την διάλυση του κοινωνικού κράτους (υγεία παιδεία) περιστρέφονται γύρω από τη συζήτηση για την υποτιθέμενη (μεσοπρόθεσμη) ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας  και τις υποσχέσεις για προνοιακού τύπου παροχές αν και εφόσον εκπληρωθούν οι στόχοι των θηριωδών πλεονασμάτων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:   Για τους δανειστές ισχύει «μαύρη γάτα , άσπρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια». Με άλλα λόγια, από τη δεξιά (ΝΔ) τη σοσιαλδημοκρατία (ΠΑΣΟΚ) και την «αριστερά» (ΣΥΡΙΖΑ) οι δανειστές έχουν εξασφαλισμένους τους «γάτους». Όσο για τα ποντίκια; Ας κοιτάξει ο καθένας τον εαυτό του, στη φάκα…

Πηγή: topontiki.gr 

(Επισκέψεις: 15 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Ο Δημήτρης Μηλάκας είναι αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Το Ποντίκι.

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend