Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η ΝΔ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Την απόφασή του να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, ανακοίνωσε..

Την απόφασή του να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή, και προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να την μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτεταμένα στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και αιτιολόγησε την απόφασή του: «Τα εθνικά θέματα αφορούν κυρίως την αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Η κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική νομιμοποίηση κάνει επικίνδυνους χειρισμούς όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο που θα δημιουργεί τετελεσμένα. Ο συνδυασμός οικονομικών και εθνικών θεμάτων δεν είναι τυχαίος, είναι συνειδητή επιλογή για να αποστρέψετε την προσοχή από τα θέματα της οικονομίας…». Πρόκειται για βαριά υποχώρηση στα εθνικά θέματα είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «αυτό θέλει ο ξένος παράγοντας, εμείς θέλουμε λύση αλλά αυτό προϋποθέτει μία ισχυρή Ελλάδα».

Συνεχίζοντας ανέφερε: “Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή, εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι εσείς σήμερα λέτε ναι. Και τότε ασκήθηκαν πιέσεις. Η συμφωνία δημιουργεί τετελεσμένα που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα. Είναι μία κακή συμφωνία. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας που συνιστούν τον πυρήνα του αλυτρωτισμού αποτελούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Αλλά ακόμη και γι’ αυτό είπατε ψέματα, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το Sverna Macedonija στο οποίο είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει στη συμφωνία. Με τη συμφωνία το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι πολίτες θα λέγονται Μακεδόνες και θα μιλούν τη μακεδονική;”.

Δική μου προτεραιότητα και της παράταξης που ηγούμαι είναι να συμβάλω στην ενότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Την ίδια ώρα καταγράφεται μία δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία στις Πρέσπες την Κυριακή, χωρίς να έχει διαπιστώσει αν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς να έχει την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή. Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας παρότι του το ζήτησα αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει να παίζει το ανήθικο θέατρο με τον Πάνο Καμμένο. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας. Καθώς δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση, η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας».

Τσίπρας: Φερέφωνο του Σαμαρά ο Μητσοτάκης

Σχολιάζοντας την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, αλλά και την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμφωνία στο Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Κύριε Μητσοτάκη η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη, είναι ένα δώρο που μας κάνατε τούτη τη στιγμή. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε αυτές τις δύο μέρες με ονόματα και διευθύνσεις για το ποιος έδωσε τι και πότε»,

Ο ίδιος στη συνέχεια είπε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φερέφωνο του Αντώνη Σαμαρά» και πρόσθεσε: «Ο Σαμαράς έκτισε την πολιτική του καριέρα σε έναν ψεύτικο πατριωτισμό. Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Ο κ. Σαμαράς οδηγεί τον κ.Μητσοτάκη σε μια θέση, στάση και συμπεριφορά θεσμικών ακροβασιών. Διότι εμπλέκει τον ΠτΔ σε ακροβασίες για το τι προβλέπει το Σύνταγμα. Δύο μέρες εδώ, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με ονόματα και με διευθύνσεις. Όλα θα τα πούμε, δεν θα γλυτώσετε αυτές τις δύο μέρες»

Η κοινοβουλευτική διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας 

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο τη 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της και να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός εάν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών. 

Ο Κανονισμός ορίζει ότι η κυβέρνηση μπoρεί και oπoτεδήπoτε να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης της Boυλής με γραπτή ή πρoφoρική δήλωση τoυ πρωθυπoυργoύ στο Κοινοβούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόταση εμπιστoσύνης εγγράφεται επίσης σε ειδική ημερήσια διάταξη. H συζήτηση αρχίζει δύo ημέρες μετά από την υπoβoλή της και τερματίζεται με ονομαστική ψηφοφορία.

Εκτός και εάν η κυβέρνηση αποφασίσει διαφορετικά όπως στην παρούσα περίπτωση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που δεν δεν θα κάνει χρήση του διημέρου.

Η κυβέρνηση απoλαύει της εμπιστoσύνης της Boυλής εάν η πρόταση της εξασφαλίζει την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων βoυλευτών, η oπoία, όμως, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύo πέμπτα (2/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

Ολόκληρη η πρόταση δυσπιστίας 

Προς τον

Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Νικόλαο Βούτση

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2018

Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

(Άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής)

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων  και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία.  Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.

Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.

Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.    

Οι Προτείνοντες Βουλευτές:

  1. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
  2. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  3. ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
  4. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  5. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
  6. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
  7. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  8. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  9. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
  10. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
  11. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ – ΜΙΣΕΛ
  12. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
  13. ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  14. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
  15. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
  16. ΒΛΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  17. ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  18. ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ)
  19. ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ
  20. ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  21. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  22. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ
  23. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
  24. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
  25. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  26. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  27. ΔΑΒΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  28. ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚOΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  29. ΔΗΜΑΣ ΧΡIΣΤΟΣ
  30. ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ)
  31. ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  32. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
  33. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
  34. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  35. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ
  36. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΧ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  37. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
  38. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  39. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  40. ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
  41. ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  42. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ)
  43. ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  44. ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΙΚΗ
  45. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ
  46. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  47. ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  48. ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ)
  49. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  50. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  51. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  52. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
  53. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡIΟΣ
  54. ΜΑΡΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
  55. ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
  56. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ)
  57. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ)
  58. ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  59. ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  60. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  61. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  62. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  63. ΡΑΠΤΗ ΕΛΕΝΗ
  64. ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ
  65. ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  66. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  67. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  68. ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  69. ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  70. ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  71. ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  72. ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  73. ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
  74. ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝ
  75. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ
  76. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ)

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις