Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η έκθεση «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά…» διαθέσιμη για ψηφιακή περιήγηση

Η έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Μπόλικη πέτρα… Μπόλικη καρδιά…» και θέμα την εικαστική δημιουργία για τις φυλακές και..

Η έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Μπόλικη πέτρα… Μπόλικη καρδιά…» και θέμα την εικαστική δημιουργία για τις φυλακές και εξορίες, που η λειτουργία της στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ) ανεστάλη λόγω του κορονοϊού, είναι πλέον διαθέσιμη, από χτες, με τη μορφή εικονικής περιήγησης στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ (kke.gr).

https://www.kke.gr/resources/tours/mpoliki-petra-mpoliki-kardia/

Είναι μια ευκαιρία, χιλιάδες επισκέπτες να περιηγηθούν στις μοναδικές εικαστικές δημιουργίες. Να διαδοθεί και να δώσει κουράγιο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, με τη γνώση της ιστορίας και του μεγαλείου των αγωνιστών, για να μείνουμε δυνατοί!

Η συγκεκριμένη έκθεση ήταν ένα γεγονός μεγάλης εικαστικής αξίας και όχι μόνο, καθώς έγινε δυνατό να συγκεντρωθούν ορισμένα από τα σημαντικότερα διασωσμένα εικαστικά μνημεία της ταξικής πάλης τον 20ό αιώνα στη χώρα μας. Κάποια από τα έργα εκτίθενται για πρώτη φορά ή μετά από πολλά χρόνια.

Πλέον επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, διαδικτυακά, θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν έργα σπουδαίας αισθητικής πνοής και ιστορικής αξίας, τα οποία αναφέρονται σε μια περίοδο 40 χρόνων. Καθώς περιηγείται κανείς στα έργα είναι σαν να διαβαίνει εκείνες τις δεκαετίες. Από τις χειρόγραφες εφημερίδες των εξόριστων στην Ανάφη τη δεκαετία του ’30, στην αποτύπωση της Κατοχής και της μεγαλειώδους Αντίστασης του λαού μας. Οπως είναι φυσικό, μεγάλο κομμάτι της έκθεσης αναφέρεται στα χρόνια που ακολούθησαν, στα χρόνια των διώξεων και της σκληρής παρανομίας. Πολλοί ήταν οι δημιουργοί που βρέθηκαν και οι ίδιοι εξόριστοι και φυλακισμένοι. Μακρόνησος, Γιούρα, Λήμνος, Αϊ – Στράτης, φυλακές Αβέρωφ, Τρίκερι, φυλακές της Κέρκυρας, μερικοί μόνο από τους τόπους που αποτυπώνονται στην έκθεση και μαζί με αυτούς πλευρές από τη ζωή και την οργάνωση των εξόριστων. Υπάρχουν ακόμα έργα που αναφέρονται στην περίοδο της χούντας.

Εκτίθενται 257 εικαστικά έργα (πίνακες, σχέδια και σκίτσα πάνω σε χαρτί, ξυλόγλυπτα, ζωγραφική πάνω σε βότσαλα, έργα σε χειρόγραφες εφημερίδες και κάρτες, ζωγραφικές μακέτες) 48 δημιουργών και πολλών ακόμα άγνωστων αγωνιστών. Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Αρχείου του ΚΚΕ, πολλά επίσης είναι έργα που παραχωρήθηκαν από μουσεία και πινακοθήκες αλλά και συγγενείς των καλλιτεχνών, καθώς και από εικαστικούς που βρίσκονται εν ζωή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν χρηστικές πληροφορίες για το πώς μπορεί κανείς να ξεναγηθεί εικονικά. Σε ξεχωριστή ενότητα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και την ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνης του Τμήματος Πολιτισμού που πραγματοποίησε στα εγκαίνια. Ακόμα, σε όλα τα έργα υπάρχει και πλαίσιο με βασικές πληροφορίες του έργου, όπως το όνομα του δημιουργού, το υλικό και η χρονολογία δημιουργίας.

 

Απόψεις