Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ηράκλειο: Νοσοκομείο υπό κατάρρευση, γιατροί και ασθενείς σε απόγνωση!

Καλούν όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου σε στάση εργασίας την Πέμπτη 11 Μάϊου 12:00-15:00 και συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου (παλαιό κτίριο).

Είναι συγκλονιστικά τα όσα καταγγέλουν οι γιατροί του “Βενιζέλειου” Νοσοκομείου στο Ηράκλειο, για τις συνθήκες χάους, αποδιοργάνωσης και κατάρρευσης που επικρατούν οδηγώντας στα όριά τους γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς. 

Τεράστιες αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία, εξαναγκασμός του προσωπικού σε πρόσθετες βάρδιες και εφημερίες, κακές έως και ανασφαλείς συνθήκες εργασίας για ασθενείς και προσωπικό, εξάντληση και κόπωση, μαζικές παραιτήσεις. 

Μια εικόνα που απέχει κατά πολύ από τη μαγική εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι ένας υπό δημιουργία παράδεισος, όπου όλοι έχουν λεφτά, πάνε διακοπές και νοσηλεύονται με αξιοπρέπεια σε “υπέροχα” νοσοκομεία. 

Ιδού η εικόνα που παρουσιάζουν οι γιατροί, οι οποίο αύριο Πέμπτη πραγματοποιούν 3ωρη στάση εργασία και συγκέντρωση: 

” Η έλλειψη προσωπικού σε όλους τους τομείς είναι πρωτοφανής. Όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται. Οι κακές έως και ανασφαλείς συνθήκες εργασίας για ασθενείς και προσωπικό είναι πλέον κανόνας. Η εντατικοποίηση και συσσωρευμένη κόπωση, καθώς και οι καθηλωμένοι μισθοί έχουν οδηγήσει σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Η παραίτηση της διευθύντριας του κέντρου αίματος, που οδήγησε στην υποβάθμιση της λειτουργίας του Ιατρείου Πήξης – μοναδικού στην Κρήτη, της διευθύντριας του Ιατροπαιδαγωγικού κέντρου Ηρακλείου, τριών χειρουργών της Χειρουργικής Κλινικής, δύο ακτινολόγων του τμήματος Υπερήχων, ενός ακτινολόγου από το τμήμα Αξονικού τομογράφου, του μοναδικού παιδονευρολόγου του «Βενιζελείου», μίας αναισθησιολόγου, παθολόγου, πνευμονολόγου είναι μια λίστα που δεν έχει τέλος…

Το ένα μετά το άλλο τα τμήματα του νοσοκομείου βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Στη ΜΕΘ λειτουργούν 11 από τα 15 προβλεπόμενα κρεβάτια και λόγω υποστελέχωσης πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω. Οι υπάρχοντες αναισθησιολόγοι φτάνουν να λειτουργήσουν μόνο τις 3 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες, ενώ ταυτόχρονα έχει κλείσει και το ιατρείο πόνου. Επιπλέον, λόγω επικείμενων συνταξιοδοτήσεων αναμένεται και άλλη μείωση χειρουργικών τραπεζιών.

Οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης της υγείας που αποκαλύφθηκαν με τραγικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν οδηγήσει σε τεράστιες αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία, ενώ ταυτόχρονα οι συνθήκες εργασίας του υγειονομικού προσωπικού επιδεινώνονται συνεχώς με τον εξαναγκασμό του σε πρόσθετες βάρδιες και εφημερίες (παραβαίνοντας πολλές φορές τη νομιμότητα), σε μετακινήσεις και σε αναστολή αδειών (τη στιγμή που οφείλονται χιλιάδες ημέρες αδειών και ρεπό).

Σχεδόν σε όλα τα τμήματα αναγκάζονται οι ιατροί να δουλεύουν με εφημερίες πάνω από το νόμιμο όριο”

Ατελείωτη η λίστα της κατάρρευσης

Η Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί με «εντέλλεσθε», ενώ η Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών εδώ και μήνες με μετακινήσεις-μπαλώματα από άλλο Νοσοκομείο. Η Πνευμονολογική λειτουργεί οριακά. Το Τμήμα Επειγόντων και οι Παθολογικές παρά την υποστελέχωσή τους επιβαρύνονται καλύπτοντας εφημερίες στην πολύπαθη Παθολογική του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Το μικροβιολογικό αδυνατεί να καλύψει όλες τις εφημερίες. Δερματολόγος έχει μείνει μόνο ένας για την κάλυψη όλων των περιστατικών του νοσοκομείου και των τακτικών ραντεβού. Έχει μείνει ένας κυτταρολόγος, ο οποίος σε 1 χρόνο συνταξιοδοτείται. Και η λίστα δεν τελειώνει…

Οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών προσεγγίζουν τις 40, όμως προκηρύχτηκαν μόνο 12, πολλές εκ των οποίων θα βγουν άγονες, λόγω έλλειψης κινήτρων.

Τα προβλήματα προφανώς δεν περιορίζονται μόνο στο ιατρικό δυναμικό, καθώς η νοσηλευτική υπηρεσία ζητάει την προκήρυξη 85 νοσηλευτών – τώρα απαριθμούνται 35 λιγότεροι νοσηλευτές σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 λόγω λήξης συμβάσεων, παραιτήσεων, συνταξιοδοτήσεων.

Η καθαριότητα, η σίτιση και η φύλαξη βασίζονται αποκλειστικά σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που δεν είναι απόλυτα γνωστό αν και μέχρι πότε θα ανανεώνονται, καθώς είναι πλέον σαφές σε όλους μας ότι ο στόχος είναι αυτές οι υπηρεσίες να δοθούν σε εργολάβους. Άλλωστε στο νοσοκομείο μας έχει ήδη μπει εργολάβος, που απασχολεί πάνω από 20 άτομα.

Αντί για μόνιμες προσλήψεις, τα κενά μπαλώνονται με συμβασιούχους και μετακινήσεις, είτε με ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι. Οι ασθενείς ωθούνται σε ακόμη περισσότερες πληρωμές σε ιδιωτικούς ομίλους της υγείας ή στα απογευματινά ιατρεία και προσεχώς (;) χειρουργεία των νοσοκομείων, αφού οι δωρεάν παροχές υγείας ολοένα συρρικνώνονται”

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις