Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΗΠΑ: Μετά τις αμβλώσεις το Ανώτατο Δικαστήριο βάζει φρένο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Για καταστροφική απόφαση μίλησε ο Μπάιντεν

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν προκάλεσε ένα κύμα αισιοδοξίας ότι η κλιματική κρίση θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Αλλά η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα να περιορίσει τη δυνατότητα των ΗΠΑ να μειώσει τις εκπομπές αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη αποδείχθηκε το τελευταίο χτύπημα σε μια παραπαίουσα προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου για το κλίμα, η οποία κινδυνεύει πλέον να καταστεί σε μεγάλο βαθμό θνησιγενής.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, που αποστερεί από την αμερικανική κυβέρνηση την αξιοποίηση της εξουσίας της για τη σταδιακή κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα χωρίς σαφή εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο, αναμένεται να καθυστερήσει τις εξελίξεις, αφήνοντας και πάλι στο κενό τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από τις πολιτικές ηγεσίες στη Σύνοδο για το Κλίμα στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο του 2021. «Η απόφαση αναμένεται να ανατρέψει τη δέσμευση των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου», δήλωσε στον Guardian ο Saleemul Huq, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή και την Ανάπτυξη στο Μπαγκλαντές, αναφερόμενος στον διεθνώς συμφωνημένο στόχο να περιοριστεί η παγκόσμια θέρμανση πριν γίνει πραγματικά καταστροφική, εκδηλώνοντας σοβαρότερους καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασίες και κοινωνικές αναταραχές. «Οι άνθρωποι θα είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα αυτής της απόφασης και κυρίως οι πιο ευάλωτες κοινότητες στις πιο ευάλωτες αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε ο Huq. 

Διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση – Για «καταστροφική» απόφαση μίλησε ο Μπάιντεν

Με τη σειρά του ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τις νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων «ηθική και οικονομική τρέλα», δήλωσε μέσω εκπροσώπου του ότι η απόφαση είναι «οπισθοδρομική» σε μια εποχή που οι χώρες βρίσκονται σε μεγάλη απόκλιση από τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Με την απόφασή του, που υποστηρίχθηκε από τη δεξιά πλειοψηφία των δικαστών, το ανώτατο δικαστήριο δεν ακύρωσε πλήρως τη δυνατότητα της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) να ρυθμίζει τις εκπομπές από τις μονάδες άνθρακα, αλλά τάχθηκε στο πλευρό των πολιτειών υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει σε εφαρμογή ευρεία σχέδια για τη μετατόπιση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, στο οποίο ερείσθω εν παρόδω οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν το πάνω χέρι.

Ο Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η απόφαση είναι το «αποτέλεσμα δεκαετιών επιρροής και συντονισμού από το λόμπι των ορυκτών καυσίμων και τους συμμάχους του για την καθυστέρηση, την παρεμπόδιση και τη διάλυση της προόδου προς την κατεύθυνση λύσεων για το κλίμα», με τον Αμερικανό πρόεδρο να χαρακτηρίζει την απόφαση «καταστροφική».

Ο Μπάιντεν είχε δεσμευτεί ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τις εκπομπές τους στο μισό μέχρι το 2030, αλλά ο στόχος αυτός, καθώς και η φθίνουσα διεθνής αξιοπιστία της ηγεσίας του όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, θα χαθούν χωρίς νομοθεσία από το Κογκρέσο και χωρίς ισχυρές εκτελεστικές εξουσίες. Και οι δύο αυτοί παράγοντες παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιοι, με την απόφαση του δικαστηρίου να περιορίζει έντονα την τελευταία επιλογή. Η Gina McCarthy, κορυφαία σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το κλίμα, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση πρέπει να γίνει «δημιουργική» για να επιβάλει τη μείωση των εκπομπών. Το τι πραγματικά σημαίνει αυτό, επιδέχεται πολλών ερμηνειών. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις