Από aristeripolitiki.blogspot.com
Πανικός χαράς με ίχνη τρόμου σε όλα τα κλιμάκια του καπιταλισμού για την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία όχι μόνο θα μπορεί να κατασκευάζει όπλα χωρίς να ρωτάει κανέναν άνθρωπο και να μπορεί ακόμη και να εξαφανίσει τον άνθρωπο, αλλά το κύριο, στα χέρια των καπιταλιστών να καταργήσει την ανθρώπινη εργασία, την εργατική τάξη και τις ταξική πάλη!
Χαίρονται οι καπιταλιστές που θα απαλλαγούν από τον νεκροθάφτη τους, την εργατική τάξη, και θρηνούν που θα χάσουν την ίδια πελάτη τους. Οι αναλυτές επίσης χαίρονται και θρηνούν για όλα! Για την εκτόξευση της παραγωγικότητας της «εργασίας» των μηχανών – ρομπότ, για τον χαμό της εργατικής τάξης, για την κατάργηση της ταξικής πάλης, αλλά και για την κατάργηση των ίδιων αυτών αναλυτών που επίκειται στα μμε με την έλευση της ΤΝ!!!
Οι συνομωσιολόγοι κτυπούν καμπάνες αφανισμού του κόσμου από τις μηχανές ΤΝ και οι λογιστές των καπιταλιστών σήμαντρα κερδών και «απελευθέρωσης» της αστικής τάξης από την εξάρτηση από την εργατική τάξη!
Τι να πρωτοθαυμάσουμε; Τη νεκρανάσταση των θεωριών των μηχανών που θα «εξαφάνιζαν» και αυτές την εργατική τάξη, η οποία βέβαια, στο μεταξύ, από τα μέσα του 19ου αι. έχει σήμερα πολλαπλασιαστεί; Ή η αυταπάτη ότι η αύξηση της παραγωγικότητας αυξάνει την ανταλλακτική αξία των παραγόμενων στον ίδιο κοινωνικά αναγκαίο χρόνο εργασίας εμπορευμάτων από την οποία βγαίνει η υπεραξία; Η γελοία εφεύρεση των αστών οικονομολόγων ότι μια ώρα εργασίας των εργατών στη μανιφατούρα, αξίζει ανταλλακτικά απείρως λιγότερο από μια ώρα εργασίας στην εποχή του αυτοματισμού η οποία τώρα μια ώρα ανταλλάσσεται δήθεν με… 2 ή 100 ώρες εργασίας(!!!) επαναφέρεται και εκτός από γέλιο, προκαλεί και αδιέξοδα στους εγκεφάλους του Χάρβαρντ! Η μία ώρα (κοινωνικά αναγκαίας) εργασίας για την παραγωγή ενός εμπορεύματος ποτέ δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα 2 ή 100 ώρες (κοινωνικά αναγκαίας) εργασίας στα εμπορεύματα που ανταλλάσσονται στην αγορά εμπορευμάτων. Διαχρονικά η μία ώρα εργασίας παραμένει πάντα ίδιο ποσοτικό μέτρο μέτρησης της ανταλλακτικής αξίας του εμπορεύματος, αλλά ως προς τα προϊόντα που γίνονται εμπορεύματα, μπορεί αυτά να είναι και 1000 φορές περισσότερα σε όγκο και αξίας χρήσης. Αυτός είναι ο κανόνας της παραγωγικότητας εμπορευμάτων της εργασίας.
Μπορεί οι καπιταλιστές με την ΤΝ και τον αυτοματισμό να βάζουν γκολ από πέναλτι στην εργατική τάξη, αλλά η επόμενη φάση είναι ένα οδυνηρό πέναλτι από την εργατική τάξη σε βάρος τους! Ο τρόμος της αστικής τάξης τώρα είναι η ύπαρξη της, κάτι που δεν υπάρχει για την εργατική τάξη που μπορεί να υπάρξει και χωρίς καπιταλιστές!
Αν πάμε σε τυπική κοινωνία ΤΝ, θα έχουμε από τη μια μηχανήματα που θα παράγουν αενάως μηχανές παραγωγής και εμπορεύματα και από την άλλη θα έχουμε δισεκατομμύρια άνεργους εργάτες με μηδέν εισόδημα για να τα αγοράσουν! Πόσο έξυπνη είναι μια τέτοια μηχανή ΤΝ που θα παράγει για ανύπαρκτους αγοραστές;
Επιπλέον οι μηχανές ΤΝ θα έχουν και τους ιδιοκτήτες καπιταλιστές στο κεφάλι τους! Μα γιατί να έχουν ιδιοκτήτες αφού μπορούν και χωρίς τους καπιταλιστές; Μπορούν να τους αφήσουν να πεθάνουν της πείνας και αυτές να συνεχίσουν να… παράγουν αφού γι αυτό κατασκευάστηκαν!
Όταν φωνάζαμε το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» που να φανταστούμε ότι θα μπορούσαν να το τροποποιήσουν οι μηχανές ΤΝ σε «χωρίς εμένα γρανάζι δεν γυρνά, μπορώ και μόνη, χωρίς αφεντικά»!!!
Να ο τρόμος των καπιταλιστών. Έθαψαν έναν νεκροθάφτη γέννησαν έναν άλλον!
Αυτά και άλλα ανέκδοτα βλέπουμε ή βγάζουμε μέσα από την ευτυχία και τον τρόμο των αστών μπροστά στη ΤΝ!
Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Αυτό που θα γίνει θα είναι μια τεράστια και οδυνηρή ανεργία «τριβής», μέχρι η κρίση ανεργίας να μετατραπεί σε κρίση οικονομίας και η απαξίωση όλων των τεχνητών, φανταστικών και πραγματικών καπιταλιστικών αξιών να καταστήσει δυνατή και απαραίτητη την εκ νέου απασχόληση των εργαζομένων σε άλλους τομείς για να γίνει δυνατή η παραγωγή υλικών και άυλων εμπορευμάτων με αξία εργασίας και φυσικά υπεραξία. Χωρίς αυτά θα πεθάνει ο καπιταλισμός αγκαλιά με τις μηχανές ΤΝ που μπορούν να παράγουν αξίες χρήσης, αλλά όχι αξίες ανταλλαγής και κέρδους. Και χωρίς κέρδος καπιταλισμός δεν υπάρχει.
Για να μη εξηγώ τώρα γιατί χωρίς εργατική δύναμη ως εμπόρευμα και μετατροπή της σε εργασία – αξία εμπορευμάτων για ανταλλαγή με άλλη αντίστοιχη – ισοδύναμη αξία – εργασία, δεν υπάρχει υπεραξία, μπορείτε να δείτε στην μαρξιστική πολιτική οικονομία σε τι λούμπα πέφτουν οι αστοί οικονομολόγοι και οι καπιταλιστές.
Με την αντικατάσταση της εργασίας της εργατικής τάξης με μηχανές Τ.Ν. και κάθε αυτοματισμό, οι καπιταλιστές βάζουν ένα σχοινί με δύο θηλιές αργού θανάτου στον λαιμό τους, όπου προϋπόθεση χαλάρωσης της μιας θηλιάς είναι το σφίξιμο της άλλης θηλιάς!!!
Όταν μια μηχανή ΤΝ παράγει από μόνη, μηχανές σε αέναους κύκλους η μόνη αξία που έχει και μεταβιβάζει στα προϊόντα της είναι η αρχική εργασία κατασκευής της μιας και μόνης πρώτης μηχανής ΤΝ που γεννάει μηχανές και εμπορεύματα. Είτε χιλιάδες είτε τρισεκατομμύρια προϊόντα να παράγει η μόνη αξία εργασίας είναι η διαίρεση της αρχικής αξίας – εργασίας με τα δισ. και τρισ. εκ. προϊόντων που θέλουν να γίνουν εμπορεύματα. Στην πορεία αναπαραγωγής και απόσβεσης, φτάνουν στο μηδέν.
Καπιταλισμός με μηδέν αξίες ανταλλαγής εμπορευμάτων για απόσπαση υπεραξίας (κέρδους) δεν μπορεί να υπάρξει. Αντίθετα στον κομμουνισμό (όχι στο πρώτο στάδιο, τον σοσιαλισμό) η μηδέν αξία εργασίας για ανταλλαγή είναι προϋπόθεση της εκτόξευσης της αξίας χρήσης των άπειρων προϊόντων της παραγωγικοτητας των μηχανών ΤΝ από τα οποία καθένας χρησιμοποιεί όσα θέλει ανάλογα με τις ανάγκες του. Γι αυτό ο κομμουνισμός έχει το μέλλον και ο καπιταλισμός το παρελθόν!
Μια μικρή ανάλυση για τα αδιέξοδα της αυτόματης καπιταλιστικής παραγωγής: Αριστερά και Πολιτική: Αυτοματισμός. Κουΐζ πολιτικής οικονομίας
Αριστερά και Πολιτική: Αυτοματισμός. Κουΐζ πολιτικής οικονομίας (aristeripolitiki.blogspot.com)
Για τον ρόλο της ηλεκτρονικής και του αυτοματισμού στον κεντρικό σχεδιασμό στον σοσιαλισμό, μπορείτε να δείτε «Ψηφιακή τεχνολογία. Στην υπηρεσία ποιών;» κεφάλαιο 23
http://aristeripolitiki.blogspot.com/2021/01/blog-post.html
******
*Επειδή οι συνοπτικές αναφορές περιέχουν τον κίνδυνο παραγωγής στρεβλών αντιλήψεων για το θέμα, όσοι θέλουν πραγματική γνώση του αντικειμένου πρέπει να προσφύγουν στο «Κεφάλαιο» του Κ. Μαρξ (ιδίως στον 1ο τόμο) και στα κεφάλαια για το νόμο της αξίας και της παραγωγής υπεραξίας. Δύσκολο, αλλά όποιος δεν ανεβάζει το επίπεδο σκέψης και ανάλυσης στο ελάχιστο της μαρξιστικής διαλεκτικής σκέψης και γνώσης, δεν μπορεί να μπει στο βάθος των γεγονότων και της πραγματικότητας. Η ΤΝ στον καπιταλισμό, δεν διαφέρει σε τίποτα, ως καπιταλιστική σχέση ιδιοκτησίας μέσων παραγωγής, από τις μηχανές παραγωγής του 18ου και 19ου αιώνα.