Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η λατρεία των Μητσοτάκη – Τσίπρα για τον Οργουελ

Ξεχείλισε στη Βουλή η αγάπη των Μητσοτάκη-Τσίπρα για τον… Οργουελ. Συναγωνίστηκαν ποιος από τους δυο είναι ο αυθεντικότερος ερμηνευτής του...

Ξεχείλισε στη Βουλή η αγάπη των Μητσοτάκη-Τσίπρα για τον… Οργουελ. Συναγωνίστηκαν ποιος από τους δυο είναι ο αυθεντικότερος ερμηνευτής του. Σε ό,τι μας αφορά δεν θα εμπλακούμε στον ανταγωνισμό τους. Και τούτο, διότι, θεωρούμε ότι και οι δυο έχουν μερίδιο από την κληρονομιά του εν λόγω. 

Αυτός ο «μέγας επαναστάτης», ο Οργουελ , σύμβολο των απανταχού «διανοούμενων» του αντικομμουνισμού, το 1949 είχε παραδώσει ολόκληρη λίστα στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, «καρφώνοντας» στις Αρχές τα ονόματα 38 κομμουνιστών και φιλοκομμουνιστών (μεταξύ τους τον Τσάρλι Τσάπλιν) για να τους «προσέχει» η κυβέρνηση και έτσι να «σώζει – καλύτερα – ο Θεός τη βασίλισσα».

Δυστυχώς, λοιπόν, και για τον Οργουελ και για τους φίλους του, ορισμένα ντοκουμέντα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φανερώνουν χωρίς καμία αμφισβήτηση αυτές τις… υπέροχες πλευρές της ζωής και της δράσης του συγγραφέα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ντοκουμέντα αυτά, το 1949, ο Τζ. Οργουελ επιστρατεύτηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ερευνών του Φόρεϊν Οφις, η οποία είχε στόχο τη συλλογή πληροφοριών ενάντια στους κομμουνιστές και τη “ρώσικη προπαγάνδα”.

Μάλιστα, τα ντοκουμέντα αναφέρουν συγκεκριμένα ότι επισκέφθηκε τον Οργουελ η αξιωματούχος της ΥΠΕ, Σίλια Κίρουαν, η οποία μετά δήλωσε στους ανωτέρους της: “Συζήτησα ορισμένες πτυχές της δουλειάς μας μαζί του εμπιστευτικά. Εδειξε ενθουσιασμό και είπε ότι εγκρίνει απολύτως τους σκοπούς μας”.

Οπως, βέβαια, γίνεται φανερό από τα στοιχεία, ο Οργουελ δεν ενέκρινε μόνο τους σκοπούς της ΥΠΕ, αλλά και έδωσε στην Κίρουαν κατάλογο δημοσιογράφων και συγγραφέων με κομμουνιστικές και αριστερές ιδέες και αντιλήψεις.

Με απλά λόγια, ο Οργουελ ήταν στρατολογημένος χαφιές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και κάρφωνε κομμουνιστές και αριστερούς. Δουλειά που μπορούσε να την κάνει καλύτερα από τον καθένα, αφού διέθετε υποτίθεται τα απαιτούμενα αριστερά διαπιστευτήρια…

Ετσι ο Οργουελ εκτός από τα έργα που συνέγραψε και τα οποία… θυμούνται οι τιμητές του σοσιαλισμού, συνέγραψε κι άλλα που τα ξεχνούν. Οπως εκείνη τη…λίστα, το 1949 (ένα χρόνο πριν το θάνατό του).

Τι λίστα; Επαναλαμβάνουμε: Λίστα ονομάτων (συνολικά 38 ονόματα), την οποία στη συνέχεια έδωσε στις Μυστικές Υπηρεσίες της Βρετανίας και τη διαβόητη MI6! 

Ανάμεσα τους, εκτός από τον Τσάρλι Τσάπλιν, του ηθοποιού Μάικλ Ρεντγκρέιβ, του συγγραφέα Τζέι Μπι
Πρίστλεϊ κ.ά. – με χαρακτηρισμούς όπως «κρυπτοκομμουνιστής», «πράκτορας», «συνοδοιπόρος», «συμπαθών» κλπ! Ολα αυτά, δε, για το βίο και την πολιτεία του Τζ. Οργουελ, τα έχει αποκαλύψει ο βρετανικός «Γκάρντιαν» (21/6/2003)!

Α, ναι, στις σημειώσεις του ο Οργουελ δεν ξεχνούσε ποτέ να καταγράφει ποιός από αυτούς στους οποίους αναφερόταν, εκτός από “κομμουνιστής”, “φιλοκομμουνιστής” κτλ ήταν και “Εβραίος”, “Πολωνοεβραίος, “, “Αγγλος Εβραίος” κοκ… 

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που οι Μητσοτάκης – Τσίπρας θα διαγωνιστούν στη Βουλή ποιός είναι περισσότερο… οργουελικός, ας έχουν υπόψη τους οι ψηφοφόροι τους ότι διαγωνίζονται – όπως σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας – για ένα “ρουφιάνο”, ένα καταδότη, ένα “καρφί” των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών…  

Απόψεις