Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η κυβέρνηση εμπαίζει και παραπλανεί με δήθεν βελτιώσεις στο φορομπηχτικό νομοσχέδιο

Εμπαιγμός και ψίχουλα οι δήθεν βελτιωτικές κινήσεις της κυβέρνησης επί του φορολογικού νομοσχεδίου που ανακοίνωσε στην ομιλία του ο υπουργός..

Εμπαιγμός και ψίχουλα οι δήθεν βελτιωτικές κινήσεις της κυβέρνησης επί του φορολογικού νομοσχεδίου που ανακοίνωσε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις μεγάλες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί στους κλάδους των επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων η κυβέρνηση φέρνει τροποποιήσεις στο ληστρικό φορολογικό νομοσχέδιο, οι οποίες μόνο ως εμπαιγμός μπορούν να θεωρηθούν. 

Συγκεκριμένα, όπως είπε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης οι τροποποιήσεις που γίνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο είναι οι εξής:

  • Το τεκμήριο των ταξί θα μειώνεται κατά 50% εφόσον ο επαγγελματίας ελέγχει ποσοστό κάτω του 25% στο ταξί. Η συγκεκριμένη εξαίρεση αφορά ελάχιστους ταξιτζήδες, αφού η πλειονότητά τους έχει μεγαλύτερο ποσοστό. 
  • Στα περίπτερα, θα υπάρξει ειδική εξαίρεση από το κριτήριο του τζίρου (σ.σ προσαυξάνει το τελικό φορολογητέο εισόδημα ανάλογα με τα έσοδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του κλάδου) για να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα περίπτερα ανεβάζουν τα έσοδά τους λόγω της πώλησης καπνικών προϊόντων, που όμως διατίθενται με χαμηλό περιθώριο κέρδους.
  • Δεν θα επιβάλλεται τεκμαρτό εισόδημα για τα καφενεία σε χωριά με πληθυσμό εώς 500 κατοίκους και νησιά με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους.
  • Θα υπάρχει ειδική εξαίρεση για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που συνεργάζονται με έως και 2 εταιρείες.

Η κυβέρνηση επιμένει στο άθλιο παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού παρουσιάζοντας τους αυτοαπασχολούμενους από της μία πλευρά και τους μισθωτούς/συνταξιούχους από την άλλη ως κοινωνικές ομάδες με αντικρουόμενα συμφέροντα και διασπείροντας με τη χυδαιότητα του “διαίρει και βασίλευε” ότι  για πρώτη φορά μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν λιγότερα από τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Είναι, δε, τόσο αποφασισμένη να ευνοήσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ώστε ο Κ. Χατζηδάκης έφτασε στο σημείο να παρουσιάσει, αναφορικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, ως “αυστηρότατη παρέμβαση”την υποχρέωση των εταιρειών εμπορίας καυσίμων να ελέγχουν τα πρατήριά τους και αν διαπιστώνουν παραβιάσεις να απευθύνονται στο κράτος. Εβαλαν δηλαδή «τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Ο Κ. Χατδηδάκης, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι με αυτό το φορολογικό σύστημα να εισπράξει μέχρι το 2027 έως 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μέρος τους θα διατεθεί σε Υγεία και Παιδεία και συγκεκριμένα θα δοθούν 481 εκατ. ευρώ προς τα νοσοκομεία και 255 εκατομμύρια στην Παιδεία, ποσά-ψίχουλα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των ιδρυμάτων, αφού με αυτά τα λεφτά δεν καλύπτονται ούτε οι συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού. 

Ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο θα προχωρήσει άμεσα η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, θα επεκταθεί το σύστημα των POS σε όλη την αγορά λιανικής ενώ άμεσα θα προχωρήσει και το ψηφιακό δελτίο αποστολής. 

Επίσης, θα γίνει υποχρεωτική η υποβολή του my data, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά στους αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ, υποχρεωτική και η ηλεκτρονική τιμολόγηση για όλες τις συναλλαγές, ενώ ανακοίνωσε και τον διπλασιασμό των προστίμων στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ που θα γίνονται με μετρητά.  

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις