Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Η Κούβα δεν είναι μόνη, έχει τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών όλου του κόσμου!»

Η εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, για την καταδίκη του 60χρονου αμερικανικού αποκλεισμού - Χαιρετισμός του πρέσβη της Κούβας

Εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την επίσημη επιβολή του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ στην Κούβα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης,στον εξωτερικό χώρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ, Μουσείο Μακρονήσου) στο Θησείο.

Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχε πλήθος φίλων του Νησιού της Επανάστασης, απηύθυνε χαιρετισμό ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Νίκος Καρανδρέας και ο Νίκος Λεοντίδης, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και οι Νίκος Σερετάκης και Αρης Ευαγγελίδης, μέλη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Ο χαιρετισμός του πρέσβη της Κούβας

 
 

Ο Αρ. Φ. Ερνάντες έκανε μία ιστορική αναδρομή από την έναρξη του αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ, τον Φλεβάρη του 1962, μέχρι σήμερα. Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «από την εποχή εκείνη και μετά όχι μόνο εφάρμοσαν αυτήν τη γραμμή δράσης, ενισχύοντάς την διαρκώς, αλλά και τη συνδύασαν με συστηματικές εκστρατείες δυσφήμισης, ψεμάτων και στρεβλώσεων της κουβανικής πραγματικότητας, με στόχο να προξενήσουν σύγχυση στην κοινή γνώμη και να κάνουν τον κόσμο να σκεφτεί ότι αιτίες των αντιξοοτήτων ήταν η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα της διαχείρισης της κουβανικής κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, και όχι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες». Εκτοτε – συνέχισε – έχουν περάσει από τον Λευκό Οίκο 13 ηγέτες και έχουν εφαρμόσει «πολλαπλές ενέργειες επιθετικότητας», επιδιώκοντας την οικονομική καταστροφή και την ήττα της Επανάστασης στην Κούβα.

Αναφερόμενος σε ορισμένες από τις πλευρές του αμερικανικού 60ετούς αποκλεισμού, τόνισε πως αυτός συνιστά μία «μαζική και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κουβανών» και πως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και «πράξη γενοκτονίας». Υπενθύμισε τις συνεχείς καταδίκες με συντριπτική πλειοψηφία του αμερικανικού αποκλεισμού κατά της Κούβας, με 29 ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ζητούν την άμεση κατάργησή του.

Υπογράμμισε δε χαρακτηριστικά ότι το εμπάργκο εδώ και έξι δεκαετίες έχει προκαλέσει ζημιές 150,4 δισ. δολαρίων, που αν υπολογιστούν με βάση τη σημερινή ισοτιμία δολαρίου και των διεθνών τιμών του χρυσού, ξεπερνά το 1,3 τρισ. δολάρια.

Ο πρέσβης της Κούβας αναφέρθηκε και στην επιδείνωση του αποκλεισμού σε συνθήκες πανδημίας, παρατηρώντας ότι έκτοτε θεσπίστηκαν και «νέα, πιο ισχυρά μέτρα μεγάλης σκληρότητας σε πρωτοφανή επίπεδα».

Κατήγγειλε επίσης τον αποκλεισμό της Κούβας από τη Σύνοδο της Αμερικής που διοργανώνουν οι ΗΠΑ αυτήν την περίοδο, κίνηση που καταδικάστηκε και από την πρόσφατη σύνοδο της «Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τη Δική μας Αμερική» (ALBA – TCP) που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Αβάνα, όπως και την άρνηση των ΗΠΑ να δώσουν άδειες σε 23 αγωνιστές που ήθελαν να πάνε στην κουβανική πρωτεύουσα. Κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε όλους τους φίλους της Κούβας στην Ελλάδα, που στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα του ηρωικού κουβανικού λαού και καταδικάζουν το εμπάργκο.

Δυναμώνουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη

 
 

Ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Ν. Καρανδρέας, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο «μοναδικό στην ανθρώπινη ιστορία φαινόμενο του 60χρονου αποκλεισμού μιας μικρής χώρας από τον γιγάντιο – σε έκταση, οικονομική και στρατιωτική δύναμη – γείτονά της». Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα κατάστρωναν σχέδια απόκτησης ή κατάκτησης της Κούβας, θεωρώντας την, μαζί με το Πουέρτο Ρίκο, «φυσικά προσαρτήματα της βορειοαμερικανικής ηπείρου», με στόχο την προώθηση εμπορικών και πολιτικών συμφερόντων.

Θύμισε επίσης ότι έκτοτε οι ΗΠΑ και οι μυστικές τους υπηρεσίες οργάνωσαν δολιοφθορές και τρομοκρατικές επιθέσεις με 3.500 νεκρούς και πολλές χιλιάδες τραυματίες, και πάνω από 600 βεβαιωμένες απόπειρες δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο και άλλων ηγετικών στελεχών της Κουβανικής Επανάστασης.

Αναφέρθηκε επίσης στις περσινές, οργανωμένες από τις ΗΠΑ, προβοκάτσιες και πράξεις βανδαλισμού στην Κούβα, εξαίροντας τον τρόπο αντιμετώπισής τους από την κυβέρνηση. «Τις αντιμετώπισε κύρια με την κινητοποίηση του λαού, που ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση του Προέδρου Ντίας – Κανέλ», είπε ο Ν. Καρανδρέας.

Ο Ν. Λεοντίδης, μέλος του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, σημείωσε ότι ανεξάρτητα από το πρόσωπο του διαχειριστή στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, από τους διαφορετικούς κατά καιρούς συσχετισμούς στα κράτη της ΕΕ, με επικεφαλής σοσιαλδημοκράτες ή φιλελεύθερους, η στόχευση παραμένει ίδια: «Ο οικονομικός στραγγαλισμός της Κούβας, η άμεση ή έμμεση παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας, με στόχο την ανατροπή της επαναστατικής εξουσίας».

Επεσήμανε ότι «διάφορες δυνάμεις διεθνώς, μπροστά στην εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, καλλιεργούσαν αβάσιμες προσδοκίες και αυταπάτες πως αυτό θα σήμαινε προοδευτική στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και άρα θα παίρνονταν μέτρα άρσης του βάρβαρου αποκλεισμού της Κούβας», κάτι που βέβαια δεν έγινε. Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι η Κούβα «αποτέλεσε πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, απέστειλε ιατρικές αποστολές σε δεκάδες χώρες του κόσμου, και βασιζόμενη μονάχα στις δυνάμεις της κατάφερε και ανέπτυξε 5 δικά της εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό».

Και κατέληξε: «Η Κούβα δεν είναι μόνη, έχει τη διεθνιστική αλληλεγγύη του λαού μας και των λαών όλου του κόσμου!».

Σχετικά θέματα

Απόψεις