Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η ευρωενωσιακή βαρβαρότητα πίσω από το άθλιο νεοδικομματικό πινγκ-πονγκ για τους πρόσφυγες

Δεν υπάρχει κοινωνικό πεδίο που να πλήττεται ο λαός και να μην μεταρέπεται σε ένα άθλιο νεοδικομματικό πινγκ-πονγκ μεταξύ της..

 
 
 
 
 
 
Αξίζει να θυμηθούμε, πριν περάσουμε στις αντιδράσεις για τις δηλώσεις, εκείνη την εξευτελιστική ακύρωση βράβευσης «επιθετικού επικριτή» της κυβέρνησης από την ΠτΔ.
 
Η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων πως  «είναι ανατριχιαστικό, τη στιγμή που υπάρχει συνεχής ένταση εκ μέρους της Τουρκίας και οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού μας Σώματος καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στη θάλασσα, για να διασφαλίσουν τη νομιμότητα και να καταπολεμήσουν κάθε παράνομη πράξη σώζοντας χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να δέχονται πισώπλατη επίθεση από ομοεθνείς τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κούλογλου άκουγε με σεβασμό τον κ. Αποστολόπουλο να υβρίζει την Ελλάδα και να εξαπολύει κατηγορίες ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου πως τάχα το λιμενικό μας “πετάει τους ανθρώπους στη θάλασσα αντί να τους διασώζει”. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα: αυτή είναι η άποψη που έχει για τους άντρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος;».
 
 
Σε ανάρτησή του στο Facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, αναφέρει ότι «με την επίθεσή του στον Στέλιο Κούλογλου και στον Ιάσονα Αποστολόπουλο επειδή κατήγγειλαν τα εγκληματικά push back στο Αιγαίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτόξευσε σε δυσθεώρητα ύψη την υποκρισία της κυβερνητικής πολιτικής».
 
Στη συνέχεια, με νεά δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε τον «χαρτοπόλεμο»: «Άραγε θα τολμήσει να κοιτάξει στο πρόσωπο τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, ρωτώντας τους εάν “διαπράττουν εγκλήματα στο Αιγαίο”, εάν “αντί να διασώζουν ανθρώπους στη θάλασσα, πετούν τους ανθρώπους στη θάλασσα”, εάν “τους παρατάνε στην ανοιχτή θάλασσα, χωρίς τροφή, νερό ή οποιοδήποτε μέσο για να καλέσουν σε βοήθεια”;».
 
Πέρα από το νεοδικομματικό πινγκ – πονγκ εδώ μιλάμε για μια πραγματικότητα, η οποία έχει καταγγελθεί, και τα μισόλογα για το τι συμβαίνει δεν χωρούν. Επίσης, δεν γίνεται να αθωώνεται ολόκληρη η ευρωενωσιακή πολιτική και να αποκόβεται το θέμα των βίαιων επαναπροωθήσεων, το οποίο είναι απάνθρωπο μέρος μιας βάρβαρης πολιτικής κατά των προσφύγων, με ευθύνη της ΕΕ και των κομμάτων που την προσκυνούν και εφαρμόζουν τις πρακτικές της.
 
Συνεπώς, οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα για ένα – ένα τα παρακάτω ζητήματα:
 
-Οι αρμόδιοι κάνουν πως κλείνουν τα μάτια ενώ έχει παραιτηθεί ο επικεφαλής της Frontex μετά τις αποκαλύψεις για επαναπροωθήσεις (29/4/2022). Ο Φαμπρίς Λετζέρι υπέβαλε την παραίτησή του, στη σκιά των αποκαλυπτικών στοιχείων για την εμπλοκή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης ή απώθησης εκατοντάδων προσφύγων στο Αιγαίο και για τη μεθοδευμένη απόπειρα παραπλάνησης και συγκάλυψης των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, όπως δημοσιεύσε η Εφημερίδα των Συντακτών. Χαρακτηριστικό είναι, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που είχε σπεύσει, δια του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να βραβεύσει τον Λετζέρι για τις «υπηρεσίες» που πρόσφερε στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
 
 
 
Σε χαρακτηριστικό βίντεο (εδώ) που φέρεται να είναι σε περιοχή στην Κω φαίνονται τουλάχιστον τρεις αξιωματικοί με τα γράμματα της Ομάδας Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού (ΟΕΑ) στις στολές τους.
 
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ομολογήσει εμμέσως της επαναπροωθήσεις προσφύγων στο όνομα της «προστασίας των συνόρων».
 
 
Τις καταγγελίες για τις βίαιες και παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά σύνορα από τις δυνάμεις της Frontex είχε φέρει στη Βουλή το ΚΚΕ, με την Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα (Ιούλιος 2021).
 
Η Μ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε στο πόρισμα της ομάδας εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) για τον έλεγχο της Frontex, που παρουσιάστηκε στις 15 Ιούλη και περιλαμβάνει καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο με ευθύνη των ελληνικών αρχών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Ακόμη αναφέρθηκε στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, τον Ιούνιο του 2021, στην οποία επίσης γίνεται λόγος για τη συνεχή και συστηματική χρήση βάναυσων πρακτικών με παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα ως μια εδραιωμένη μέθοδο ελέγχου των συνόρων στην ξηρά και στη θάλασσα
 
Σημείωσε επιπροσθέτως τις αντίστοιχες καταγγελίες της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Dunja Mijatovic προς την ελληνική κυβέρνηση, τη σωρεία δημοσιευμάτων στον ελληνικό και ξένο Τύπο για συγκεκριμένα περιστατικά αλλά και τη μηνυτήρια αναφορά της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για διερεύνηση περιστατικών παράνομης, βίαιης, ρατσιστικής επαναπροώθησης ή απέλασης 7.000+ αλλοδαπών κατά την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Νότης Μηταράκης, παραδέχτηκε εμμέσως την πρακτική των επαναπροωθήσεων, κάνοντας επανειλημμένως λόγο για την «προστασία των θαλασσίων συνόρων» της χώρας.Ο υπουργός ξεκίνησε την απάντησή του, με αναφορά σε περιστατικό, τότε, στις βόρειες ακτές της Λέσβου, και ισχυρίστηκε η Τουρκία επέτρεψε «κατά παράβαση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από την Κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» σε μία βάρκα να αποπλεύσει από τις ακτές της και έτσι «αναγκάστηκε» η ελληνική ακτοφυλακή να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα για να τους διασώσει.Αναφερόμενος στην ουσία της επίκαιρης ερώτησης, ουσιαστικά δεν διέψευσε τις καταγγελίες, καθώς υποστήριξε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών», ενώ πρόσθεσε πως «η χώρα μας έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα» και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και το διεθνές δίκαιο περιγράφουν «τι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε».

Σχετικά θέματα

Απόψεις