Στιγμιότυπα

Η δολοφονία του Ζαν Πολ Μαρά

Ο Ζαν Πολ Μαρά ήταν από τους πρωταγωνιστές της Μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης. Γιατρός στο επάγγελμα, ασχολήθηκε με την πολιτική και στο τέλος και με τη δημοσιογραφία.
 
Υπήρξε από τους πιο ανυποχώρητους ηγέτες της Επανάστασης και από εκείνους που επέμεναν ότι η Επανάσταση δε θα πρέπει να σταματήσει μόνον επειδή αποκατέστησε την αστική τάξη στην εξουσία μετά την πτώση της φεουδαρχίας και της μοναρχίας.
 
Γι’ αυτό ήρθε σε σύγκρουση με αρκετούς από τους αστούς επαναστάτες που υποστήριζαν μια περιορισμένη αλλαγή μέσα από τις επαναστατικές ανατροπές που επέφερε η Επανάσταση. Ο Μαρά με την εφημερίδα του πίεζε στο να προχωρήσει η Επανάσταση και στη λύση των κοινωνικών ζητημάτων που έθεταν οι λαϊκές μάζες.
 
Γνωστός για την αδιαλλαξία του στην υπεράσπιση των θέσεών του, ο Μαρά κατηγορήθηκε για τυφλή βία εναντίον των εχθρών της Επανάστασης. Μπήκε στο μάτι της αντίδρασης και αυτή τον εξόντωσε. Στις 13 Ιούλη 1793 η Σαρλότ Κορντέ, όργανο των αριστοκρατών, δολοφόνησε τον Μαρά κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας του.
(Visited 13 times, 1 visits today)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend