Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Άγκυρα ανέβαλε επ’ αόριστον τις συνομιλίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας

Σοβαρές είναι οι εξελίξεις που αφορούν στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Σοβαρές είναι οι εξελίξεις που αφορούν στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών με την Τουρκία αναβλήθηκαν επ’ αόριστον κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευρά, σύμφωνα με το RIA Novosti, που επικαλείται πηγές της Άγκυρας.  

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του μηχανισμού επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο.

Το γεγονός αυτό δείχνει πως η Άγκυρα επιμένει να έχει έναν πλήρως αναβαθμισμένο ρόλο όχι μόνο στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά στη συνολική στρατηγική της λυκοσυμμαχίας. Επιπρόσθετα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την υπόθεση με την αγορά των F16 από τις ΗΠΑ και τη στάση της τελευταίας στο θέμα. 

Η αφορμή δόθηκε όταν το απόγευμα του Σαββάτου -στο πλαίσιο διαδηλώσεων έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη- ο Ράσμους Παλουντάν από το ακροδεξιό κόμμα Stram Kurs έκαψε αντίτυπο από το Κοράνι.

Η κίνηση αυτή εξόργισε την τουρκική κυβέρνηση, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να τη χαρακτηρίζει σαφή παραβίαση των υποχρεώσεων του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψε η Σουηδία για την αποτροπή της προπαγάνδας τρομοκρατικών οργανώσεων.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η Σουηδία «δεν πρέπει να περιμένει υποστήριξη από την Τουρκία» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την οργή του για τη διαδήλωση.

Η αρχική εμπλοκή έχει προκύψει από το γεγονός ότι η Τουρκία απαιτεί από τις δυο χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν το PKK και να εκδώσουν ακτιβιστές που θεωρούνται στην Τουρκία ότι εμπλέκονται στην τρομοκρατία.

Οι τουρκικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι χωρίς την εκπλήρωση αυτών των υποσχέσεων δεν θα υπάρξει πρόοδος στην εισδοχή των βόρειων χωρών στο ΝΑΤΟ.

Φινλανδία και Σουηδία αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου εν μέσω των γεγονότων στην Ουκρανία. Οι αιτήσεις τους έχουν ήδη εγκριθεί από 28 χώρες της συμμαχίας, αλλά η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν τις έχουν επικυρώσει.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις