Πολιτισμός

Τα «Γράμματα από τη Γερμανία» πενήντα χρόνια μετά

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Φώντα Λάδη, αφιερωμένα στη μετανάστευση και την προσφυγιά, σημαντικοί Ελληνες καλλιτέχνες ξεκινούν μια σειρά συναυλίες και ξαναζωντανεύουν τα «Γράμματα από την Γερμανία».

Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, στις 9:00 μ.μ. στο Θέατρο Αττικού Άλσους με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την Αφροδίτη Μάνου  στα  «Γράμματα από τη Γερμανία»,  μαζί με τον Γιώργο Μεράντζα, τη Σοφία Παπάζογλου και τον Βασίλη Κορακάκη σε τραγούδια  για τη μετανάστευση και την προσφυγιά, όπου με προβολές ταινιών και μνήμες γνωστών τραγουδιών και άλλων ντοκουμέντων της εποχής, καθώς και μικρά κείμενα θα αναπαραχθεί  το κλίμα της δεκαετίας του  ΄60 μεταφερμένο στη σημερινή ιστορική συγκυρία του προσφυγικού.

Ο Βασίλης Κορακάκης, η Αφροδίτη Μάνου, ο Γιώργος Μεράντζας, η Σοφία Παπάζογλου και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα ερμηνεύσουν τα «Γράμματα από τη Γερμανία» στο Θέατρο Αττικού Αλσους

Ο Βασίλης Κορακάκης, η Αφροδίτη Μάνου, ο Γιώργος Μεράντζας, η Σοφία Παπάζογλου και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα ερμηνεύσουν τα «Γράμματα από τη Γερμανία» στο Θέατρο Αττικού Αλσους

Τα «Γράμματα από τη Γερμανία» παρουσιάστηκαν σε πρώτη επίσημη δημόσια εκτέλεση στο Θέατρο του Λυκαβηττού, τον Αύγουστο του 1966, στα πλαίσια του Μουσικού Αυγούστου, ακριβώς πριν από πενήντα χρόνια, και εντυπωσίασαν με την απλότητα, την αμεσότητα και τον έντονο θεατρικό και σατιρικό τους ύφος.

Τα τραγούδια, με την σφραγίδα της ποίησης του Φώντα Λάδη και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, αναφέρονται στη μάστιγα της μετανάστευσης που χαρακτήριζε την κοινωνική ζωή της χώρας στη δεκαετία του ’60, αποτέλεσαν σημαντικό μέρος μιας ιδιαίτερης σχολής πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας. Παράλληλα σημάδεψαν την πολιτιστική μνήμη μιας ολόκληρης γενιάς.

Βέβαια οι άμεσες αναφορές τους σε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις της εποχής, προκάλεσαν οξείες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τον ακροδεξιό Τύπο. Όταν ήρθε η ώρα να κυκλοφορήσουν σε δίσκο, η λογοκρισία τα απαγόρεψε και ένα χρόνο αργότερα τα «Γράμματα από τη Γερμανία» περνούν στην παρανομία, τραγουδιούνται κρυφά από στόμα σε στόμα, για να εκδοθούν τελικά 10 χρόνια αργότερα, το 1975.

Στις μέρες μας, που το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα γιγαντώνεται, συμπαρασύροντας όχι μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρες περιοχές και ηπείρους, τα Γράμματα από τη Γερμανία γίνονται ιδιαίτερα επίκαιρα, καθώς  καταγγέλλουν τις αληθινές αιτίες της μετανάστευσης: τους πολέμους, την κοινωνική αδικία και την αδράνεια και καθώς την ίδια στιγμή καταγγέλλουν το νεοναζισμό,  που από τότε σήκωνε κεφάλι στη Γερμανία.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνει το Περιοδικό Μετρονόμος για τα 15 χρόνια από την έκδοσή του.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend