Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Για άλλη μια φορά κόπηκε το ρεύμα στον Ευαγγελισμό στη διάρκεια εφημερίας

Καταγγελία των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό για το νέο μπλακ άουτ της Παρασκευής 3 Μάρτη, κατά τη διάρκεια της Εφημερίας του νοσοκομείου -- «Από τύχη λοιπόν, ακόμη μια φορά, δεν κινδύνευσε σοβαρά ασθενής, συνοδός ή εργαζόμενος, κυρίως επειδή η αυτοθυσία, το φιλότιμο και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των συναδέλφων της Τεχνικής Υπηρεσίας προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τις εγκληματικές ευθύνες του εργολάβου, της διοίκησης και του Υπουργείου Υγείας. Ως πότε όμως θα δουλεύει η τύχη μας;»

Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός (ΣΕΝΕ) για το μπλακ άουτ της Παρασκευής 3 Μάρτη, κατά τη διάρκεια της Εφημερίας του νοσοκομείου:

«Ημέρα Παρασκευή 3/3/2023, σε εξέλιξη η Γενική Εφημερία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, με εκατοντάδες προσελεύσεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και εκατοντάδες ασθενείς να νοσηλεύονται στα τμήματα και στις ΜΕΘ. Για πολλοστή φορά ενεργειακό black out απροειδοποίητα, με το νοσοκομείο να βυθίζεται στο σκοτάδι για πάνω από 40 λεπτά συνολικά, με τις σειρήνες να ηχούν. Ασθενείς πανικόβλητοι να βγαίνουν από τους θαλάμους «στα τυφλά», αναζητώντας βοήθεια. Στους ορόφους έσβησαν οι συσκευές παροχής οξυγόνου υψηλής ροής (high flow) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να τρέχει να καλύψει με συμβατικές συσκευές οξυγόνου του ασθενείς που το είχαν ανάγκη. Στη ΜΕΘ του 9ου η υποστήριξη των βαρέως πασχόντων στηρίχτηκε στη διάρκεια ζωής των μπαταριών (back up) των συσκευών έγχυσης των φαρμάκων που τους κρατάνε στη ζωή, ενώ και τα monitor παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών έσβησαν, με το προσωπικό να τους συνδέει προσωρινά στα φορητά monitor που χρησιμοποιούνται για τις διακομιδές, για όσο βέβαια κρατήσει η μπαταρία τους. Στα ΤΕΠ δεν λειτούργησαν ούτε οι πρίζες αδιάλειπτης παροχής, σβηστά όλα τα εργαστήρια και ο αξονικός…. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αρκετοί συνοδοί αλλά και ασθενείς εγκλωβίστηκαν στα ασανσέρ του νοσοκομείου και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν. Από τύχη (πάλι) δεν είχαμε θύματα…

Όλα αυτά στο νοσοκομείο όπου πριν μια βδομάδα σε φιέστα του υπουργείου Υγείας ο πρωθυπουργός «βράβευσε υγειονομικούς» για την προσφορά τους στην διάρκεια της πανδημίας… Όλα αυτά στην Ελλάδα του …«2-0», στην Ελλάδα της «4ης βιομηχανικής Επανάστασης» που δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε τη στοιχειώδη ασφάλεια νοσηλείας των ασθενών. Όλα αυτά, λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που ανέδειξε το ζήτημα της ασφάλειας και το πόσο αυτό υποβαθμίζεται με την χρόνια υποχρηματοδότηση, την απαξίωση και ιδιωτικοποίηση των δομών, την υποστελέχωση  και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας του προσωπικού.

Θα τα ξανα-επισημάνουμε. Στον Ευαγγελισμό:

1)– Η τεχνική υπηρεσία είναι στο συντριπτικό ποσοστό της δοσμένη σε εργολάβους, αποδεκατισμένη από προσωπικό, αφού οι εργολάβοι δεν τηρούν ούτε καν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις (που κι αυτές δεν επαρκούν) και καλύπτουν τις βάρδιες με ελάχιστους συναδέλφους που γίνονται λάστιχο από τη μια στην άλλη άκρη του νοσοκομείου να μαζέψουν τ’ ασυμμάζευτα. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δεν έχει γίνει πολλά χρόνια τώρα, αντίθετα προκρίνονται ο κατακερματισμός της υπηρεσίας με ανάθεση των τμημάτων σε διαφορετικούς εργολάβους, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και τελευταία «το μπλοκάκι». Αποτέλεσμα προσωπικό χωρίς την αναγκαία εκπαίδευση, εμπειρία και γνώση του χώρου και των πολλών και σύνθετων εγκαταστάσεων να καλείται να ανταποκριθεί σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες εργασίας, κάτι που επιδεινώνει η συνεχής κινητικότητα του προσωπικού από τον εργολάβο στα διάφορα έργα του (σε άλλους χώρους).

2)– Το προσωπικό αυτό, παράλληλα βρίσκεται επί μονίμου βάσεως σε καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων, που φτάνει έως και τους δυο μήνες. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες των ίδιων των συναδέλφων αλλά και των σωματείων τους (ΣΕΝΕ & κλαδικό) στην Επιθεώρηση Εργασίας για μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του εργολάβου και απέναντι στους εργαζόμενους. Ο εργολάβος προφασίζεται ότι δεν τον πληρώνει το νοσοκομείο και το «μπαλάκι» των ευθυνών πάει πέρα δώθε, ενώ την πληρώνουν πάλι οι ίδιοι εργαζόμενοι που παραμένουν μένουν απλήρωτοι και το νοσοκομείο που στερείται υπηρεσιών με το αντίκρισμα που αυτό έχει στους ασθενείς.

3)– Οι παραπάνω απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες αλλά κυρίως, ο φόβος για ατύχημα μεγάλης κλίμακας από την εγκληματική αδιαφορία Υπουργείου – Διοίκησης –Εργολάβου, οδηγούν συχνά το παλιό και έμπειρο προσωπικό σε παραίτηση και αναζήτηση εργασίας αλλού ή ακόμη και σε άλλον κλάδο.

4)– Δεν υπάρχει υπεύθυνος Μηχανικός με την εκ των ουκ άνευ εκπαίδευση και εμπειρία ώστε να συντονίζει τις εργασίες στους υποσταθμούς τάσης του νοσοκομείου, προκειμένου να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα η συνεχής ηλεκτροδότηση του νοσοκομείου χωρίς να είναι στην ημερήσια διάταξη θέματα υγείας κι ασφάλειας του προσωπικού και των ασθενών.

5)– Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου είναι απαρχαιωμένες, λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης της τεχνικής υπηρεσίας (αλλά και της λογικής των «μπαλωμάτων»- συντηρήσεων/ επιδιορθώσεων από διάφορες εργολαβίες και δωρεές), ενώ οι επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος το τελευταίο έτος από τον ΔΕΔΗΕ θέτουν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο το νοσοκομείο.

6)– Δεν υπάρχει απογευματινή βάρδια τεχνικών για τα ασανσέρ, με αποτέλεσμα την ευθύνη για τυχόν απεγκλωβισμούς να έχουν οι ηλεκτρολόγοι, σε ένα νοσοκομείο με δεκάδες ανελκυστήρες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ασθενών αλλά και από χιλιάδες προσωπικού και επισκεπτών καθημερινά.

Από τύχη λοιπόν, ακόμη μια φορά, δεν κινδύνευσε σοβαρά ασθενής, συνοδός ή εργαζόμενος, κυρίως επειδή η αυτοθυσία, το φιλότιμο και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των συναδέλφων της Τεχνικής Υπηρεσίας προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τις εγκληματικές ευθύνες του εργολάβου, της διοίκησης και του Υπουργείου Υγείας. Ως πότε όμως θα δουλεύει η τύχη μας;

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Άμεση στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων μας και επιπλέον πρόσληψη όλου του απαραίτητου -κατάλληλα εκπαιδευμένου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, που θα διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.
  • Άμεση χρηματοδότηση για τη συντήρηση και την καθολική ανανέωση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου.
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους τεχνικούς. Καμία καθυστέρηση ή περικοπή στην καταβολή μισθού – επιδομάτων.
  • Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία! Όχι στην απαξίωση του δημόσιου νοσοκομείου για να διευκολύνεται η ιδιωτικοποίηση και οι συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα με σκοπό το κέρδος, πάνω από τα δικαιώματα – πάνω από την ασφάλεια – πάνω από την ίδια τη ζωή ασθενών και προσωπικού .

 

Για να μη λένε μετά διάφορα παπαγαλάκια της όποιας κυβέρνησης ότι δεν τα λέγανε «οι γραφικοί συνδικαλιστές».

To ΔΣ του ΣΕΝΕ

04.03.2023»

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις