Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γερμανία,Γαλλία, Ιταλία ανακοίνωσαν από το Κίεβο νέες αποστολές όπλων στην Ουκρανία

Να συνεχίσουν τις αποστολές όπλων στο Κίεβο αλλά και να στηρίξουν το ουκρανικό αίτημα για ένταξη στην ΕΕ, δεσμεύτηκαν ο..

Να συνεχίσουν τις αποστολές όπλων στο Κίεβο αλλά και να στηρίξουν το ουκρανικό αίτημα για ένταξη στην ΕΕ, δεσμεύτηκαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, οι οποίοι, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας επισκέφθηκαν σήμερα το Κίεβο και είχαν συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Ζελένσκι, αφού υποστήριξε ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον όλης της Ευρώπης», ζήτησε την αποστολή περισσότερων όπλων, λέγοντας πως «όσο περισσότερα όπλα παίρνει η Ουκρανία από τα δυτικά έθνη, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη της».

Συμπλήρωσε επίσης ότι συζήτησε με τους ηγέτες των τεσσάρων χωρών την προοπτική επιβολής περαιτέρω κυρώσεων κατά της Μόσχας. Από την πλευρά τους οι τέσσερις ηγέτες, δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο νέων κυρώσεων, ωστόσο δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να στέλνουν όπλα στο Κίεβο και θα στηρίξουν το αίτημά του για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, είπε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά. Επισήμανε ότι η χώρα του αυτή τη στιγμή εκπαιδεύει τον ουκρανικό στρατό σε όπλα τελευταίας τεχνολογίας, το αυτοκινούμενο Howitzer 2000 και το αντιαεροπορικό άρμα Gepard, ενώ θα προμηθεύσει το αντιαεροπορικό σύστημα Iris-T.

Πρόσθεσε πως κομίζει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μια θετική απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ. Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, δήλωσε και αυτός ότι η χώρα του θέλει η Ουκρανία να λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ και θα υποστηρίξει αυτή τη θέση στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας. «Ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται καθημερινά τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας που στηρίζουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα, το σχέδιό μας. Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτή τη διαδικασία», είπε.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι η Ιταλία θέλει να δει ένα τέλος στη σύγκρουση, αλλά «οποιαδήποτε διπλωματική λύση δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη βούληση του Κιέβου». Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία στέλνει στην Ουκρανία έξι ακόμη οπλικά συστήματα Caesar μεγάλου βεληνεκούς – πέρα από τα 12 την αποστολή των οποίων έχει ήδη δρομολογήσει. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της διατήρησης ενός «ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Ρωσίας», ενώ αναφορικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ είπε ότι ο ίδιος και οι ομόλογοί του υποστηρίζουν το αίτημά της για «άμεσο» καθεστώς υποψηφίου για ένταξη, ωστόσο ο ίδιος πριν λίγο καιρό είχε πει ότι η όλη διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, αν όχι δεκαετίες. (Πηγή: BBC, CNN, Reuters) – Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις