Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γαλλία: Απεργίες παντού ενάντια στη σύνταξη στα 64 – Καθηλώνονται αεροπλάνα, τρένα, μετρό, «κλείνουν» σχολεία και ενέργεια

Στο «δρόμο» κατεβαίνουν αύριο εκατομμύρια Γάλλοι ενάντια στην ατζέντα μεταρρυθμίσεων του Μακρόν στο ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας

Στο «δρόμο» κατεβαίνουν αύριο εκατομμύρια Γάλλοι ενάντια στην ατζέντα μεταρρυθμίσεων του Μακρόν στο ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.   

Πρακτορεία κάνουν λόγο για μια ημέρα μαζικών απεργιών κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, ενώ το σημαντικότερο μέτρο, που προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη, προσκρούει σε ένα ενιαίο συνδικαλιστικό μέτωπο και στην ευρύτερη αποδοκιμασία της κοινής γνώμης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Στο πολιτικό επίπεδο, το στοίχημα είναι μεγάλο για μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Η αριστερά και η ακροδεξιά είναι σφόδρα αντίθετες, με μόνο την παραδοσιακή δεξιά να προσφέρει μια πιθανότητα συμβιβασμού.

Τουλάχιστον 10.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, εκ των οποίων 3.500 στο Παρίσι, θα κινητοποιηθούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Ποιοι απεργούν

Η πολιτική αεροπορία ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν προληπτικά μία στις πέντε πτήσεις στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού αύριο, λόγω απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Στους σιδηροδρόμους, η εθνική εταιρία σιδηροδρόμων SNCF προβλέπει σοβαρές διαταράξεις με την κυκλοφορία ενός στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας (TGV), ακόμη και ενός στα πέντε ανάλογα με τη γραμμή και μόλις ενός στα δέκα περιφερειακά τρένα κατά μέσο όρο.

Το παρισινό μετρό θα υπολειτουργεί επίσης, με τρεις γραμμές κλειστές, άλλες δέκα ανοικτές “μόνο τις ώρες αιχμής” και “κίνδυνο κορεσμού” τις τρεις τελευταίες, σύμφωνα με τις παρισινές μεταφορές RATP.

Απευθυνόμενος στους οδηγούς που εκφράζουν φόβους για έλλειψη καυσίμων λόγω στάσεων εργασίας στα διυλιστήρια, ο υπουργός εκτίμησε πως “δεν πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα” γιατί τώρα δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός.

Στην πράξη, ορισμένα βενζινάδικα έχουν ήδη στεγνώσει επειδή πολλοί οδηγοί γέμισαν τα ρεζερβουάρ τους για την περίπτωση έλλειψης καυσίμων.

Απεργίες προβλέπονται επίσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με πιθανές διακοπές παραγωγής.

Πολλοί θα χρειαστεί να μείνουν σπίτι με τα παιδιά τους, καθώς το 70% των δασκάλων θα απεργήσουν και πολλά σχολεία θα κλείσουν εντελώς –“τουλάχιστον το ένα τρίτο” στο Παρίσι– σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας.

Παραδεχόμενος ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί το μέγεθος της κινητοποίησης στον ιδιωτικό τομέα, ο επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν “σε ορισμένους μεγάλους ομίλους, ποσοστά απεργών που θα πλησιάζουν το 60, 70%” και ευχήθηκε τη συνέχιση της κινητοποίησης “εκεί όπου είναι δυνατό”.

Το συνταξιοδοτικό αποτελεί τμήμα των προεκλογικών υποσχέσεων του προέδρου Μακρόν που επανεξελέγη πέρυσι. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα υπεραμυνθεί του μέτρου απέναντι στα συνδικάτα και στους βουλευτές.

Τα συνδικάτα προβάλλουν κυρίως θέματα που συνδέονται με εργαζομένους που άρχισαν να εργάζονται από πολύ νέοι, ή που ασκούν επαγγέλματα που καταβάλλουν σωματικά.

Από την πλευρά της η Μπορν κάνει λόγο για ένα “δίκαιο σχέδιο”, διαβεβαιώνοντας πως “τέσσερις στους δέκα Γάλλους που είναι πιο ευάλωτοι, πιο φτωχοί, εκείνοι που ασκούν δύσκολα επαγγέλματα, θα μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία πριν από τα 64 έτη”.

Ένα προηγούμενο σχέδιο, το 2019, αποσύρθηκε υπό την ισχυρή κοινωνική πίεση και την ανάδυση της πανδημίας της Covid-19.

Με πληροφορίες: ΑΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Απόψεις