Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Frigoglass: Αύξηση κερδών 43,9%, αλλά βάζει «λουκέτο» και απολύει 91 εργάτες!

«Άμεση διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου της Κάτω Αχαΐας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης του παραγωγικού της ιστού, που..

«Άμεση διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου της Κάτω Αχαΐας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης του παραγωγικού της ιστού, που αποσκοπεί στη βελτίωση της κοστολογικής της δομής και στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς της».

Με αυτή τη λιτή και …καπιταλιστικά κυνική ανακοίνωση, στις 7 Ιουνίου 2019, η πολυεθνική Frigoglass πέταξε στο δρόμο 91 εργαζόμενους! Ο όμιλος έβαλε λουκέτο στο μοναδικό εργοστάσιο που διατηρούσε στην Ελλάδα. Στο όνομα της «αναδιάρθρωσης», της «βελτίωσης της κοστολογικής δομής» της «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».

Λίγες μέρες αργότερα στις 13 Ιουνίου 2019, η ίδια εταιρεία ανακοίνωσε ενίσχυση των πωλήσεών της και κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η Frigoglass, που αποφάσισε να στερήσει το μεροκάματο σε 91 εργάτες με διαφορά λίγων ημερών ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου!!!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία οι πωλήσεις σε ενοποιημένο επίπεδο διαμορφώθηκαν σε 125,6 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 18,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Ο όμιλος σημείωσε το πρώτο τρίμηνο του 2019 καθαρά κέρδη 2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 18,88 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 43,9% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το περιθώριο κέρδους ενισχύθηκε σημαντικά στο 15% από 12,6%!!!

Αναδιάρθρωση, ανταγωνιστικότητα, μείωση κόστους. Οι συγκεκριμένες «μαγικές συνταγές» για τους καπιταλιστές στο όνομα της διασφάλισης των κερδών τους είχαν άμεσα αποτελέσματα για τη Frigoglass. Επανήλθε σε κερδοφορία αλλά φυσικά αυτό σε τίποτα δεν την εμπόδισε να κλείσει το εργοστάσιο και να πετάξει στο δρόμο τους εργάτες. 

Οι εργάτες έβαλαν …«πλάτη» αλλά βρέθηκαν στο δρόμο

Ο όμιλος λοιπόν πέρασε και πάλι σε κερδοφορία. Όχι τυχαία φυσικά. Η εταιρεία που δημιουργήθηκε το 1979 και ελέγχεται από τις επιχειρηματικές οικογένειες Δαυίδ και Λεβέντη, διατηρεί στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με την Coca-Cola HBC που επίσης είναι ιδιοκτησία των συγκεκριμένων οικογενειών, φρόντισε να «λεηλατήσει» εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. 

Οι ιδιοκτήτες και μέτοχοι του ομίλου που σήμερα στέλνουν στην ανεργία τους εργαζόμενους ήταν οι ίδιοι που εδώ και μια δεκαετία, περικόπτουν μισθούς, απολύουν, κουρεύουν δάνεια με την συνδρομή και την ανοχή των κυβερνήσεων …πάντα φυσικά στο όνομα της «εξυγίανσης» και «αναδιάρθρωσης».

Συγκεκριμένα η Frigoglass στη μονάδα της Κάτω Αχαΐας εφάρμοσε:

Το 2009 πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο οδήγησε σε μείωση του προσωπικού του εργοστασίου κατά περίπου 50%.

Από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο του 2012 και από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2013 την αντεργατική πρακτική της εκ περιτροπής εργασίας, με μείωση αποδοχών .

Το 2014 προχώρησε σε μείωση των μισθών κατά 24%!

Το 2017 από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο εφαρμόστηκε και πάλι η εκ περιτροπής εργασία.

Ο όμιλος …ορθοπόδησε. Καταγράφει πλέον κέρδη. Αλλά το «λουκέτο» ανακοινώθηκε. Όση «πλάτη» λοιπόν και αν έβαλαν οι εργαζόμενοι. Όσες υποχωρήσεις και αν έκαναν απέναντι στις αντεργατικές πρακτικές της εταιρείας το …«μοιραίο» ήρθε. Τα αφεντικά της εταιρείας αφού πρώτα τους «ξεζούμισαν» στη συνέχεια τους ενέταξαν στις …«στρατιές» των ανέργων.

«Κούρεψε» τα δάνεια αλλά «ψαλιδίζει» τις αποζημιώσεις απόλυσης 

Αυτό που σήμερα για τον όμιλο ονομάζεται «αναδιάρθρωση», για τους ίδιους τους εργαζόμενους μεταφράζεται σε εξόντωση. Εργάτες που δουλεύουν πάνω από τρεις δεκαετίες στο ίδιο εργοστάσιο θα απολυθούν με την εταιρεία μάλιστα να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τον μνημονιακό νόμο του 2012 που προβλέπει: «Κουρεμένες» αποζημιώσεις αφού δεν αναγνωρίζει προϋπηρεσία πέραν των 17 ετών… Και άνεργοι και με «ψαλιδισμένη» αποζημίωση.

Ταυτόχρονα το προηγούμενο διάστημα με την στήριξη των κυβερνήσεων αλλά και των ελληνικών συστημικών τραπεζών οι ιδιοκτήτες της εταιρείας είχαν φροντίσει να «ξεφορτωθούν» και πλήθος άλλων βαρών, χρεών και δανείων.

Το 2017 σε συμφωνία με τους πιστωτές, οι μέτοχοι της Frigoglass πέτυχαν αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας.
Η αναδιάρθρωση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του δανεισμού της εταιρείας κατά 138 εκατ. ευρώ. Πώς επιτεύχθηκε αυτό; Με «κούρεμα» των δανείων. «Κούρεμα» που αποδέχτηκαν οι τραπεζίτες – γιατί αυτά τα κόκκινα δάνεια δεν είναι σαν εκείνα του φτωχού εργάτη που του βγάζουν το σπίτι στον πλειστηριασμό – και το «deal» έκλεισε.

Μάλιστα στα αφεντικά της εταιρείας εγκρίθηκαν και νέα δάνεια περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες με εγγύηση το εργοστάσιο στην Κάτω Αχαϊα. Η εταιρεία, όμως δεν επένδυσε τα χρήματα στο εργοστάσιο της Ελλάδας. Αντίθετα τα έριξε σε νέες μονάδες στο εξωτερικό, εκσυγχρονίζοντας το εργοστάσιο στη Νιγηρία με 30 εκατομμύρια Ευρώ!!!

Στη Νιγηρία του μισθού των 39 ευρώ!

Τα κεφαλαία δηλαδή που πήρε από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες – που έχουν ανακεφαλοποιηθεί με τα «αίμα» του ελληνικού λαού – τα έριξε στη μακρινή Νιγηρία στοχεύοντας όπως εξάλλου κυνικά δήλωσε «στη βελτίωση της κοστολογικής της δομής».

Στη Νιγηρία λοιπόν η νέα επένδυση, όπου ο κατώτατος μηνιαίος μισθός είναι 39 ευρώ!!! Και εκεί μέχρι να ξεζουμίσει τους εργάτες για μερικές δεκαετίες και να τους ανακοινώσει ότι θα κλείσει τη μονάδα παραγωγής. Εξάλλου η Frigoglass πριν την μονάδα της Κάτω Αχαΐας είχε κλείσει τα εργοστάσια που διατηρούσε σε Βόρεια Αμερική και Τουρκία το 2014, καθώς και στην Κίνα το 2016.

Μετά το κλείσιμο  και του εργοστασίου της Κάτω Αχαΐας ο όμιλος Frigoglass διαθέτει πλέον εργοστάσια ψύξης και υαλουργίας σε έξι χώρες (Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Ρουμανία και Ρωσία). Σε χώρες δηλαδή που οι μισθοί και τα μεροκάματα βρίσκονται στα τάρταρα.

Φυσικά η Frigoglass παρά τις ζημιές που παρουσίασε τα προηγούμενα χρόνια (μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνει και τα χρήματα που έδωσε για αποζημιώσεις στους εργαζομένους) συνεχίζει την παραγωγή της στα υπόλοιπα εργοστάσια που διαθέτει και όπως αποδεικνύουν τα δικά της επίσημα στοιχεία πέρασε σε καθεστώς κερδοφορίας! Εξάλλου στους πελάτες του ομίλου συγκαταλέγονται κάποιοι από τους σημαντικότερους εμφιαλωτές παγκοσμίως όπως οι: Coca – Cola Company, η Coca – Cola HBC, Pepsi, Heineken, Diageo, Carlsberg, AB InBev, Nestlé, Danone κ.α.

Η περίπτωση της Frigoglass αποτελεί ένα απτό δείγμα του των κανόνων της εφαρμογή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Αυτοί είναι οι νόμοι και οι κανόνες της “ανάπτυξης” που ευαγγελίζονται οι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και όλοι οι πολιτικοί εκπρόσωποι που ασπάζονται τις δομές του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Η «ανάπτυξη» για τα αφεντικά της Frigoglass για κάθε επιχειρηματικό και μονοπωλιακό όμιλο συνδέεται με την αύξηση του ποσοστού κέρδους που αποτελεί το κίνητρο της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής. Αυτός ο στόχος περνά μέσα από την εξεύρεση φτηνής εργατικής δύναμης, την εξασφάλιση φοροαπαλλαγών, δανείων, χρηματοδοτήσεων που με τη σειρά τους φορτώνονται στις πλάτες των λαών.

Από την άλλη πλευρά για τους εργάτες η καπιταλιστική ανάπτυξη συνδέεται με την εκμετάλλευση για να αυγατίζουν τα κέρδη των ιδιοκτητών , τη φτώχεια, την ανεργία και τελικά την εξαθλίωση. Και θα συνδέεται μέχρι την ανατροπή της…

Σχετικά θέματα

Απόψεις