Επείγουσα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα απηύθυνε η Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, μιλώντας για το ζήτημα της ατιμωρησίας και της μετακίνησης στρατιωτών που ενδέχεται να εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου.
Η αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε τις κυβερνήσεις παγκοσμίως από την Ιταλία και τη Βραζιλία έως την Ταϊλάνδη να μην κλείνουν τα μάτια μπροστά στην παρουσία ατόμων στο έδαφός τους που ενδέχεται να έχουν διαπράξει βαρύτατες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει γίνει διακοπικό θέρετρο για τους εγκληματίες του ισραηλινού στρατού και τόπος “χαλάρωσης” από τη διάρκη γενοκτονία, με την ελληνική κυβέρνηση να επιστρατεύει τις δυνάμεις καταστολής ώστε να τους εξασφαλίσει … ευχάριστη διαμονή! Μάλιστα, αυτά τα κτήνη επιδίδονται σε υβρεολόγια ή άσεμνες χειρονομίες προς διαδηλωστές που τους “υποδέχονται”.
Η Αλμπανέζε τόνισε με έμφαση ότι οι χώρες που αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς διακοπών και αναψυχής οφείλουν να ενεργοποιήσουν τους ελεγκτικούς τους μηχανισμούς. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό πρέπει να αποτελούν αντικείμενο έρευνας, οι αποδείξεις εναντίον τους να αξιολογούνται σχολαστικά και οι ευθύνες να καταλογίζονται σύμφωνα με τη δέουσα νομική διαδικασία.
Το μήνυμα της Φραντσέσκα Αλμπανέζε
“Επείγον! Για κάθε χώρα από την Ιταλία μέχρι την Ταϊλάνδη ή τη Βραζιλία όπου πιθανοί εγκληματίες πολέμου πηγαίνουν για διακοπές και αναψυχή. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες πρέπει να ερευνώνται, τα αποδεικτικά στοιχεία να αξιολογούνται και η ευθύνη να προσδιορίζεται μέσω της ΔΕΟΥΣΑΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ. Αυτό δεν αποτελεί υποκίνηση σε βία. Είναι λογοδοσία».
Το ζήτημα της δικαιοδοσίας των εθνικών δικαστηρίων έναντι εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται σε ξένα εδάφη παραμένει ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα της διεθνούς διπλωματίας, με την παρέμβαση της κ. Αλμπανέζε να προσθέτει νέο βάρος στη συζήτηση για το ρόλο της παγκόσμιας κοινότητας στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.