Πολιτισμός Στιγμιότυπα

Φρανκ Ζάπα: Ένα σπάνιο μουσικό μυαλό

Σαν σήμερα, 21 Δεκεμβρίου 1940, γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης Φρανκ Ζάπα (1940-1993), ένας σπάνιος μουσικός νους του rock ‘n roll. Ο Ζαπα συνδύαζε πολλά είδη , από τη ροκ μέχρι την τζαζ και την κλασική, και αμφισβήτησε τα δεδομένα τόσο στη μουσική όσο και σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Κυκλοφόρησε 60 άλμπουμ και ασχολήθηκε, επίσης, με την τεχνολογία των οργάνων. Ο Ζάπα Χλεύαζε την προσπάθεια για «επιτυχία» με κίνητρο καταναλωτικά σύμφωνα με το «αμερικάνικο όνειρο». 

«Ποτέ δεν είχα την πρόθεση να γράψω μουσική ροκ. Πάντοτε ήθελα να συνθέσω πιο σοβαρή μουσική που να παίζεται σε συναυλιακούς χώρους, αλλά ήξερα ότι κανείς δεν θα θέλει να την παίξει. Έτσι, σκέφτηκα ότι αν ήταν να ακούσει ποτέ κανείς κάτι που εγώ συνέθεσα, θα έπρεπε να φτιάξω μια μπάντα και να παίξω ροκ. Έτσι ξεκίνησα», έχει πει ο Ζάπα.  

Τη δεκαετία του 80 ο Ζάπα καταθέτει σε μια επιτροπή της γερουσίας, που είχε συγκροτηθεί από συζύγους πολιτικών για τους στίχους «με σεξουαλικό ή σατανιστικό περιεχόμενο». Ο Ζάπα ως αντίδραση στις ετικέτες που περιγράφουν το περιεχόμενο του δίσκου έβγαλε δική του, για τους δίσκους του, όπου μεταξύ άλλων, σημειωνόταν  «Προσοχή! Αυτό το άλμπουμ περιέχει υλικό που μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία ούτε θα φοβόταν ούτε θα καταπίεζε». 

***

(Επισκέψεις: 1.796 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend