Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Φώτης Δεληβοριάς για Αδωνη Γεωργιάδη: «Υπουργέ είσαι βλαξ!»

Απάντηση, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, στο παραλήρημα του Αδωνη Γεωργιάδη και στην εχθρότητα των υπουργών της ΝΔ απέναντι στον..

Απάντηση, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, στο παραλήρημα του Αδωνη Γεωργιάδη και στην εχθρότητα των υπουργών της ΝΔ απέναντι στον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, έδωσε ο Φώτης Δεληβοριάς, πατέρας του Φοίβου:

«ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΣΑΙ ΒΛΑΞ

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπουργοί της ΝΔ όπως ο Αδωνης και η Μενδώνη εκδηλώνουν την εχθρότητά τους απέναντι στον πολιτισμό και τους ανθρώπους που τον τίμησαν και τον τιμούν και μερικοί έκαναν γνωστή την Ελλάδα στον κόσμο.

Παραφράζοντας την ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη ότι σε 100 χρόνια κανείς δεν θα μας θυμάται ενώ τον Μίκη θα τον θυμούνται όλοι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε 50 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται τον Αδωνη Γεωργιάδη και τη Μενδώνη ενώ θα θυμούνται αυτούς που ο Αδωνης βρίζει από τα κανάλια και η Μενδώνη μορφάζει απαξιωτικά ακούγοντας το όνομά τους. Αντιγράφω από το την ιστοσελίδα WOMANTOC μία άγνωστη ιστορία για τον Λουκιανό Κηλαηδόνη που έφυγε από τη ζωή , στις 7 Φεβρουαρίου του 2017, ήρθε στη δημοσιότητα λίγο καιρό μετά τον θάνατο του, κάνοντας το κοινό που τον αγαπούσε όσο λίγους Έλληνες τραγουδοποιούς να γελάσει και να βουρκώσει παράλληλα από συγκίνηση με το μεγαλείο του Μάνου Χατζιδάκι και φυσικά με το σημαντικότητα του ίδιου του Λουκιανού.

Μία ιστορία που λέγεται ότι είχε διηγηθεί ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις στον κύκλο του λίγο καιρό αφότου συνέβη. Ήταν το 1980 όταν ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης είχε αναφέρει στη Βουλή τρεις φορές το όνομα του Λουκιανού Κηλαηδόνη ως παράδειγμα προς αποφυγήν σε σχέση με την μουσική που θα έπρεπε να ακούνε οι νέοι» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο Μάνος Χατζιδάκις, ιδρυτής και διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος, είχε ένα αλάνθαστο αισθητήριο στο να διακρίνει τους νέους δημιουργούς που άνοιγαν δρόμους σε κάθε μορφή τέχνης, ιδιαίτερα στην μουσική και κόντρα στα εμβατήρια της εποχής. Και φυσικά τους προέβαλε μέσω του Τρίτου Προγράμματος. Είναι η εποχή της Λιλιπούπολης.

Έπαιζε λοιπόν ο Χατζιδάκις μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη σχολιάζοντας πόσο σημαντικό και πρωτοπόρο είναι το έργο του.

Ενοχλημένος ο τότε υπουργός Πολιτισμού Τσαλδάρης, ο επονομαζόμενος “Νανάς” με το χαρακτηριστικό τικ στο πρόσωπο, τηλεφώνησε στον Μάνο Χατζιδάκι για να τον επιπλήξει -αν ήταν δυνατόν ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο- επειδή μετέδιδε Κηλαηδόνη.

Ο Μάνος Χατζιδάκις του απάντησε με τρεις λέξεις:

«Νανά, είσαι βλάξ. »

Και κλείνοντάς του κατάμουτρα το τηλέφωνο έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να παίζουν μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη για ολόκληρη την υπόλοιπη μέρα».

Η 450+ Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων

Και η 450+ Πρωτοβουλία Δημιουργών και Κληρονόμων σχολίασε τις προσβλητικές τοποθετήσεις της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα απέναντι στον Σταύρο Ξαρχάκο και του Αδωνη Γεωργιάδη για το Φοίβο Δεληβοριά, εξέδωσε Ανακοίνωση:

«Μετά την απόλυτα απαξιωτική στάση της υπ. πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του κυβερνητικού εκπροσώπου κου Πέτσα, απέναντι στον μεγάλο μας συνθέτη, Σταύρο Ξαρχάκο, ακούσαμε τις ψευδείς και υβριστικές δηλώσεις του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη για τον συνάδελφο μας και πρόεδρο του ΔΣ του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των Δημιουργών ΕΔΕΜ, Φοίβο Δεληβοριά.

Ο κος Γεωργιάδης, κομματικοποιώντας το πρόβλημα μας, είπε ψευδώς πως ο Φ. Δεληβοριάς δεν εκπροσωπεί κανέναν καλλιτέχνη, ενώ γνωρίζει ότι εκτός από εκλεγμένος πρόεδρος του Σωματείου ΑΣΜΑ 450+ που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών, είναι και εκλεγμένος πρόεδρος του ΟΣΔ ΕΔΕΜ, του φορέα που θα διαδεχτεί την ΕΥΕΔ που εκπροσωπεί την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών, από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Ξαρχάκο έως τους νέους δημιουργούς από όλα τα είδη τραγουδιού.

Με λίγα λόγια ο Φ. Δεληβοριάς εκλέγεται από τους συναδέλφους του ξανά και ξανά προφανώς γιατί τον εμπιστευόμαστε και τον επιλέγουμε για να μας εκπροσωπεί. Και θα συνεχίσουμε να εκλέγουμε όποιους εκπροσώπους θέλουμε, εφόσον απ’ όσο γνωρίζουμε ευτυχώς υπάρχουν ακόμα συλλογικές εκπροσωπήσεις.

Τόσο οι προσβολές απέναντι στον Στ. Ξαρχάκο, όσο και απέναντι στον Φ. Δεληβοριά, έρχονται να επιβεβαιώσουν την πλήρη απαξίωση της κυβέρνησης στους καλλιτέχνες της χώρας, που τους θυμάται μόνο όταν έχει να καρπωθεί επικοινωνιακά.

Ο χώρος μας δεν είναι κομματικοποιημένος, ο δε Δεληβοριάς δεν στηρίζεται από κανένα κόμμα. Έχει δει όλους τους αρχηγούς κομμάτων, το ίδιο και τον σημερινό Πρωθυπουργό από το 2013 για το λιμνάζον θέμα των δικαιωμάτων.

Ο κος Υπουργός ξέρει πολύ καλά από πρώτο χέρι τις ως τώρα παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα αδειοδότησης και ενίσχυσης της ΕΔΕΜ. Ξέρει πάρα πολύ καλά και για την προσπάθεια η ΕΔΕΜ να ξαναγίνει ΑΕΠΙ με τη βοήθεια ιδιωτών. Μπορεί να ενημερώσει την κοινή γνώμη αρμοδίως για το θέμα και μπορούμε να τον βοηθήσουμε σ’ αυτό. Όλα αυτά εξηγούν την οργή -καθόλου τυφλή- του συνόλου των δημιουργών.

Το θέμα τώρα είναι άλλο-και είναι τραγικό. Είναι γνωστή η ολόψυχη στήριξη του ελληνικού τραγουδιού σε όλους τους πληττόμενους συμπολίτες και στα υγειονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Στηρίζουμε επίσης τις επιχειρήσεις που ζουν χρησιμοποιώντας τη μουσική μας και επλήγησαν ανεπανόρθωτα.

Επειδή λοιπόν πολλοί στιχουργοί και συνθέτες είναι ηλικιωμένοι, άλλοι χρειάζονται περίθαλψη, οι περισσότεροι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρειώδη, ζητάμε απλώς ο, τι συνέβη διεθνώς: μικρή ενίσχυση εν μέσω πανδημίας των οργανισμών μας, για να μην κλείσουν, για να μην βρεθούν τόσοι άνθρωποι στο δρόμο.

Όχι λοιπόν πολιτικά παιχνίδια με την νόμιμη επιβίωσή μας. Ασπαστήκαμε πρώτοι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και θα τα σεβαστούμε ως το τέλος. Δεν θα ανταποδώσουμε τις προσβολές, θα απαντήσουμε με κινητοποιήσεις, απαγορεύσεις, δικαστικά μέσα και πανευρωπαϊκή ευαισθητοποίηση. Είναι αδιανόητο τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Πολιτισμού να είναι απέναντί μας σε ζητήματα επιβίωσης.

Εμείς στην Τέχνη μας έχουμε έναν αλάθητο κριτή: τον Χρόνο. Θα δείξει ο χρόνος λοιπόν ποιος και πόσο σέβεται και το σήμερα αυτού του τόπου και το αύριο.

Όποια απαγόρευση και να αποφασίσουνε, θα βρούμε τον τρόπο να είμαστε κοντά στον κόσμο που πλήττεται».

Σχετικά θέματα

Απόψεις