Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αντιδράσεις κρατών για το πακέτο 200 δισ. του Σολτς στα γερμανικά μονοπώλια

Αντιδράσεις, που αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν οξυνθεί μετά το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, προκαλεί το κολοσσιαίο πακέτο στήριξης των γερμανικών μονοπωλίων ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς

Αντιδράσεις, που αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν οξυνθεί μετά το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, προκαλεί το κολοσσιαίο πακέτο στήριξης των γερμανικών μονοπωλίων ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γερμανία, προκειμένου να εξακριβωθεί ότι δεν πρόκειται περί παράνομης κρατικής ενίσχυσης που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην ΕΕ.

«Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού και μιας ενιαίας αγοράς και στην αποφυγή επιβλαβών κρατικών ενισχύσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Αριάνα Ποντεστά.

Αρκετές χώρες, με προεξάρχουσες τις άλλες δύο ισχυρές οικονομίες της ΕΕ, τη Γαλλία και την Ιταλία κάνουν έντονη κριτική στο πακέτο στήριξης, καθώς εκφράζουν φόβους ότι η Γερμανία θα δώσει στις επιχειρήσεις της πλεονέκτημα σε σχέση με τις ανταγωνίστριές της των χωρών που δεν έχουν τα μέσα να χρηματοδοτήσουν μία τόσο ισχυρή «ασπίδα» κατά της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αντέδρασε με σφοδρότητα την περασμένη εβδομάδα, καταγγέλλοντας πιθανές «επικίνδυνες και αδικαιολόγητες στρεβλώσεις της εσωτερικής αγοράς», ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι «δεν μπορούμε πλέον τις επόμενες εβδομάδες και μήνες να προχωρήσουμε χωρίς κοινή στρατηγική».

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, λέγοντας ότι «η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει τις δικές της εταιρείες με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ (…) όμως οι πιο φτωχές χώρες δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο (…) Είναι η αρχή του κανιβαλισμού στην ΕΕ».

 

Στο τραπέζι πρόταση για κοινό δανεισμό

 

Ο Πάολο Τζεντιλόνι

Ερωτηθείς σήμερα σχετικά προσερχόμενος στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι «η αντίδραση των κρατών-μελών είναι απολύτως δικαιολογημένη» σχετικά με το γερμανικό σχέδιο στήριξης.

Επικριτικός ήταν και ο Γάλλος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος έγραψε στο Twitter πως «ενώ η Γερμανία μπορεί να αντέξει οικονομικά να δανειστεί 200 δισ. ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ορισμένα άλλα κράτη μέλη δεν μπορούν. Πρέπει να σκεφτούμε επειγόντως πώς να προσφέρουμε στα κράτη μέλη — που δεν έχουν αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών — τη δυνατότητα να στηρίξουν τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις τους».

Σαν λύση στο πρόβλημα, Τζεντιλόνι και Μπρετόν, με άρθρο που συνυπογράφουν, πρότειναν κοινό δανεισμό υπό προνομιακούς όρους εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πρότυπο του μηχανισμού SURE, που χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Το κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ευρωπαϊκό Τύπο έδωσε το έναυσμα για μία συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνέρχονται στο Λουξεμβούργο, την ώρα που ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για νέα έκδοση κοινού χρέους.

«Είναι η μεμονωμένη άποψη δύο επιτρόπων. Εχω την εντύπωση ότι δεν είναι αυτή η γενική άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Μάγκνους Μπρύνερ.

Αντίθετος εμφανίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. «Το κοινό χρέος δεν θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητά μας (…), η χρηματοδότηση μέσω κοινού δανείου δεν θα αποτελεί λύση», είπε ο Λίντνερ.

 

Υπεραμύνθηκε του πακέτου ο Σολτς

 

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «δικαιολογημένο» το σχέδιο της κυβέρνησής του.

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δικαιολογημένα. Δεν είναι μεμονωμένα και έχουν υιοθετηθεί και σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του γερμανο-ολλανδικού συμβουλίου για το κλίμα, με τη συμμετοχή υπουργών και των δύο χωρών.

Ο Σολτς είπε μάλιστα ότι το γερμανικό σχέδιο θα διατηρήσει την αλληλεγγύη στην Ευρώπη: «Πολλά από αυτά που κάνουμε, π.χ. η δημιουργία συνθηκών εισαγωγής φυσικού αερίου, δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά είναι χρήσιμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Ρούτε στήριξε τη γερμανική πρωτοβουλία, θεωρώντας ότι η Γερμανία έχει το δικαίωμα να λάβει εθνικά μέτρα, ενώ απέρριψε την πρόταση εισαγωγής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου επικαλούμενος τον κίνδυνο το αέριο να μην πωλείται στην Ευρώπη, αλλά στην Ασία.

Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν επίσης επιφυλακτικοί σχετικά με την πρόταση για ανάληψη από κοινού χρέους στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, όπως είχε συμβεί κατά την πανδημία του κορονοϊού.

Ο Σολτς αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο, όπως είπε, δεν έχει εξαντληθεί. «Έχουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί και μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αυτή τη στιγμή. Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν τώρα να βοηθήσουν», δήλωσε. «Πριν σκεφτούμε νέα κεφάλαια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ήδη διαθέσιμα», συμφώνησε ο Ρούτε.

Από 902.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Deutche Welle

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις