Το Ερμιτάζ «κατοικεί» στην Αθήνα

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Πολιτισμός • 3 Νοεμβρίου 2016

Αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Ερμιτάζ  εκτίθενται μέχρι τις 26 Φεβρουaρίου 2017 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

ermitaz-vyzantino-21Είναι μόλις 80 από τα περίπου 3 εκ. αντικείμενα που διαθέτει το Μουσείο Ερμιτάζ στις συλλογές του. Είναι όμως τέτοια που μπορούν να αποτυπώσουν τον ιστορικό, πολιτιστικό και πνευματικό πλούτο που φυλάσσεται και εκτίθεται στους χώρους του και να αφηγηθούν  τη σχεδόν τριών  αιώνων ιστορία του Μουσείου.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας υποδέχθηκε και φιλοξενεί έργα υψηλής καλλιτεχνικής, αισθητικής και ιστορικής αξίας από τον 5ο αι. πΧ μέχρι και τον 20ο αιώνα, τα οποία ταξίδεψαν ως εδώ από την Αγία Πετρούπολη.

 Η έκθεση «ανοίγει» με την ιστορία του  κτηρίου. Ένα γιγαντιαίο οικοδόμημα που αποτελείται από διαφορετικά κτίρια συνολικής έκτασης 233.345 τ.μ., εκ των οποίων τα 66.800 τ.μ. είναι εκθεσιακός χώρος.

Ακολουθούν αντικείμενα που συνέλεξαν οι Τσάροι Ρομανόφ με πρώτο τον Μεγάλο Πέτρο αλλά και εκείνα που εμπλούτισαν τις συλλογές του Ερμιτάζ μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση μέχρι σήμερα.

Από τη μεγάλη ιστορία του ανθρώπου, των δημιουργημάτων του και της τέχνης s_4860_7241s_4861_8765-8778_11-1παρουσιάζονται  αντικείμενα του Σκυθών, αυτά που αποτέλεσαν τη Σιβηρική Συλλογή που συγκρότησε ο Μεγάλος Πέτρος.  Χρυσά αριστουργήματα μικροτεχνίας, αλλά  και χρυσά αντικείμενα των ελληνιστικών χρόνων από την περιοχή της Κριμαίας.  Κι ακόμα έργα μικροτεχνίας, προσωπικά αντικείμενα των Τσάρων και αυτοκρατορικά δώρα. Αλλά και έργα υψηλής ζωγραφικής και γλυπτικής τέχνης της Δύσης που φέρουν τις υπογραφές του Ρούμπενς, του Ντελακρουά, του Ροντέν, του Μπορντέλ , του Λέο φον Κλένζε, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Η έκθεση «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία» οργανώνεται στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδα – Ρωσία 2016 και θα διαρκέσει από 2 Νοεμβρίου 2016 έως 26 Φεβρουαρίου 2017.

b_4858_53_11

 

Ετικέττες: , ,

Διαφήμιση

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email