Κοινωνία

Εργοδότες στην Κρήτη επιβάλλουν 10ωρα και «κόβουν» τα ρεπό!

Από το cretapost.gr - Εφαρμόζουν το νομοσχέδιο - έκτρωμα πριν ψηφιστεί

Καθημερινές πλέον είναι οι καταγγελίες των εργαζομένων που κάνουν λόγο για εργοδότες στην Κρήτη που – χωρίς να έχει καν ψηφιστεί το  νομοσχέδιο – ζητούν και, κάποιες φορές, επιβάλλουν 10ωρη καθημερινή εργασία για έξι ημέρες.

«Κάποιοι εργοδότες, ειδικά στα τουριστικά επαγγέλματα αλλά και τον επισιτισμό έχουν ξεκινήσει να επιβάλλουν την 10ωρη εργασία στους εργαζόμενους. Επίσης σε κλάδους όπως τα ξενοδοχεία ενώ υπάρχουν συμβάσεις με υποχρεωτικότητα παρ’ όλα αυτά κάποιοι ξεσαλώσει ζητώντας 10ωρα, 6ήμερη εργασία χωρίς να δίνουν τα ρεπό», επισημαίνει μιλώντας για το ζήτημα στο cretapost, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς που προσθέτει πως «πρέπει να ξέρετε ότι είναι πολύ εύκολο για κάποιους εργοδότες το 10ωρο να το κάνουν 12ωρο και το 6ήμερο να το κάνουν 7ήμερο. Είναι πολύ σοβαρή αυτή η κατάσταση γι’ αυτό και αντιδρούμε με όσα μέσα διαθέτουμε».

Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί πως οι εργοδότες, ακόμα και με τον υπάρχοντα εργατικό νόμο, δεν πλήρωναν τις υπερωρίες.

«Υπάρχει μία απορρύθμιση εδώ και πολύ καιρό της αγοράς εργασίας. Έρευνα που είχε βγει έδειξε πως – εξαιτίας της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών – πάνω από το 40% δεν πληρώνεται υπερωρίες. Αυτό σημαίνει ότι ήδη εργάζονται κάποιοι άνθρωποι χωρίς να πληρώνονται. Υπάρχουν κλάδοι όπως ο επισιτισμός, τα ξενοδοχεία, οι τράπεζες που παραβιάζεται το ωράριο κατά πολύ», τονίζει σχετικά ο κ. Βοργιάς ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως με το νέο νομοσχέδιο η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όμως έρχεται να διπλασιάσει τις υπερωρίες ανά εργαζόμενο στο βιομηχανικό κλάδο ενώ παράλληλα μειώνει την προσαύξηση. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος αν έπαιρνε π.χ. 200 ευρώ υπερωρίες για 10 ώρες, τώρα για να πάρει τα 200 ευρώ θα πρέπει να δουλέψει 15 ώρες επειδή ακριβώς δεν υπάρχει η προσαύξηση. Προβλέπω ότι θα απορυθμιστεί περαιτέρω η αγορά εργασίας και θα δημιουργηθεί ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα».

Με πληροφορίες cretapost.gr

(Επισκέψεις: 728 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend