«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να μετράμε τους νεκρούς μας. Το χρέος μας απέναντι στους νεκρούς συναδέλφους στα ΕΛΠΕ αλλά και τους άλλους δεκάδες του κλάδου μας, είναι η ενίσχυση της πάλης για να μην ξανασυμβεί κανένα αντίστοιχο περιστατικό, για να μην ξαναϋπάρξει νεκρός ή τραυματίας για χάρη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων», τονίζει το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας, καθώς, όπως τονίζει, «φέτος συμπληρώνονται 9 χρόνια από το εργοδοτικό έγκλημα στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ με το τραγικό αποτέλεσμα να θρηνήσουμε τέσσερις από τους συναδέλφους μας».
Από τότε, σημειώνει το Κλαδικό Σωματείο, «είναι πολλαπλά τα συμβάντα στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και της ΜΟΗ με το χειρότερο να συμβαίνει τον Γενάρη του 2020 στην Κόρινθο (Motor Oil), που οδήγησε στην απώλεια της ζωής συναδέλφου μας.
Το 2023 στην Ελλάδα άφησε πίσω του 179 νεκρούς και 287 σοβαρά τραυματίες από εργατικά “δυστυχήματα”. (Αυτό λέει η επίσημη καταγραφή, γιατί όλοι ξέρουμε ότι μεγάλο ποσοστό των εργατικών δυστυχημάτων δεν δηλώνεται ποτέ). Για κάποιους αυτό είναι μια θλιβερή στατιστική. Για εμάς είναι ένας ακήρυχτος πόλεμος που εξαπολύει η εργοδοσία απέναντι στους εργαζόμενους.
Η τήρηση των μέτρων ασφαλείας και των διαδικασιών, η τήρηση του ωραρίου, η παροχή των ΜΑΠ, αλλά και η τακτική, ουσιαστική επιθεώρηση και συντήρηση του εξοπλισμού μέσα στα εργοστάσια, αλλά και στα δίκτυα του κλάδου είναι από τα κύρια ζητήματα πάλης για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, για να προστατέψουμε τη ζωή μας, την υγεία μας και τα δικαιώματά μας».
Δεν θα επιτρέψουμε, επισημαίνει, «να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Θέλουμε να δουλεύουμε ανθρώπινα και για να γυρνάμε όρθιοι στα σπίτια μας και τις οικογένειές μας. Δυναμώνουμε τον αγώνα με τα σωματεία μας, δυναμώνουμε το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας και διεκδικούμε:
-
Μόνιμη και σταθερή δουλειά, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των υπερωριών και της εντατικοποίησης. Να μπει τέλος στα εξουθενωτικά επαναλαμβανόμενα 12ωρα, κάλυψη οργανογραμμάτων που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια στην εργασία.
-
Να εκπονηθούν ολοκληρωμένες επικαιροποιημένες μελέτες εκτίμησης επικινδυνότητας και να καταρτιστούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης ιδιαίτερα για τις βιομηχανικές περιοχές σε περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης.
-
Να εξασφαλισθεί η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.
-
Να ενισχυθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ουσιαστικά, σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή καθώς και να πυκνώσουν οι έλεγχοι σε χώρους δουλειάς για μέτρα υγείας και ασφάλειας, για την τήρηση των ωραρίων, της ασφάλισης κ.ά.
-
Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών.
-
Να ενισχυθούν οι υπάρχουσες νοσοκομειακές δομές με προσωπικό και εξοπλισμό, ειδικά σε βιομηχανικές περιοχές όπως η Δυτική Αττική. Να δημιουργηθούν νέες, όπου είναι απαραίτητο».