Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Eργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ: Αύριο στην Αθήνα για ενιαία επαναλειτουργία και διασφάλιση θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων

Νέα κάθοδο στην Αθήνα και μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη 4 Οκτώβρη, στις 12.30 μ.μ., οι εργαζόμενοι της..

Νέα κάθοδο στην Αθήνα και μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη 4 Οκτώβρη, στις 12.30 μ.μ., οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία τους, κλιμακώνοντας τον αγώνα για την ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Η κινητοποίηση αποτελεί απάντηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης και τις συνεχείς αναβολές και ακυρώσεις των ραντεβού που προγραμματίζονται με τα συναρμόδια υπουργεία.

Οι εργαζόμενοι ζητούν απάντηση για το τι θα συμβεί με τις συμβάσεις εργασίας τους που λήγουν στο τέλος του έτους και απαιτούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους με τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Αναδεικνύουν τη μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζει σε παγκόσμιο επίπεδο το νικέλιο και το κοβάλτιο και τις υψηλές τιμές πώλησης και θέτουν την ανάγκη άμεσης συντήρησης και ενιαίας επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

«Από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε», είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, θέτοντας ουσιαστικά ως πρωταρχικό ζήτημα την παραμονή στην εργασία τους και απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας να δείξουν για ακόμη μία φορά την πλατιά αλληλεγγύη τους στον αγώνα που δίνουν εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ήδη Εργατικά Κέντρα από τη Στερεά Ελλάδα, Ομοσπονδίες και δεκάδες Συνδικάτα από ολόκληρη τη χώρα έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στην κινητοποίηση.

Σ. Πουλικόγιαννης: Να μην κυριαρχήσει η απογοήτευση

 
 

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τρίτη, στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα βρέθηκε ο Σωτήρης Πουλικογιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Παναγιώτη Πολίτη, πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου και άλλα μέλη της διοίκησης πραγματοποίησε περιοδεία στα πόστα των εργαζομένων.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης μετέφερε σε εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ την αλληλεγγύη των συναδέλφων τους από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες η αλληλεγγύη αυτή να εκφραστεί και μέσα από τη συμμετοχή στην κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας σε εργαζομένους στα διάφορα πόστα του εργοστασίου τόνισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί πυξίδα για πολλούς ακόμα εργασιακούς χώρους. Στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη έκφραση αλληλεγγύης και το γεγονός ότι ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ έγινε υπόθεση της τοπικής κοινωνίας και του λαού της περιοχής.

Επισημαίνοντας το κλειστό εργοστάσιο και τις εγκαταστάσεις που ρημάζουν, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης κάλεσε τους εργαζόμενους να μην απογοητεύονται από την εικόνα. Προσδιόρισε ότι αντίστοιχη κατάσταση βίωσαν και οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία της Αττικής όταν τους έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική και θα κλείσουν, ενώ τώρα, λίγα χρόνια μετά, δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς. Τόνισε μάλιστα πως το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν ακόμη μέσα στο εργοστάσιο και τα μεταλλεία και η ΛΑΡΚΟ συνεχίζει να απασχολεί, δείχνουν πως δεν είναι εκτός των σχεδιασμών και οι προοπτικές της για το μέλλον είναι μεγάλες.

Σημείωσε ωστόσο ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντέξουν, να παραμείνουν συσπειρωμένοι στο σωματείο τους και σταθεροί στις θέσεις και τις διεκδικήσεις τους. Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση των εργαζομένων και του σωματείου τους στη ζώνη του Περάματος, που παρά τις επιθέσεις που δέχτηκαν, όχι μόνο άντεξαν, αλλά υπέγραψαν και συλλογική σύμβαση εργασίας με ικανοποιητικές απολαβές και συνθήκες εργασίας, ενώ έφερε σε αντιπαράθεση τις συνθήκες που επικρατούν σε άλλα ναυπηγεία της χώρας, όπως στην Ελευσίνα, το Σκαραμαγκά και τη Σύρο, όπου κυριαρχεί η εργολαβοποίηση, η εντατικοποίηση της εργασίας και το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Προσδιόρισε επίσης ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι να επεκταθούν παντού τα διάφορα μοντέλα εργολαβικής εργασίας, τονίζοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και το τελευταίο νομοσχέδιο τερατούργημα που ανοίγει τον δρόμο για τις «συμβάσεις μηδενικών ωρών» και τη νομιμοποίηση του σύγχρονου δουλεμπορίου.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των σωματείων τους στέκονται, στηρίζοντας την κινητοποίησή τους, τα Εργατικά Κέντρα ΕύβοιαςΛαμίας, Φωκίδας, Θήβας και Λιβαδειάς, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, δεκάδες ακόμη σωματεία από την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας.

Για την κινητοποίηση θα αναχωρήσουν λεωφορεία:

-Από την πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, στις 10 π.μ.

-Από τη Μαλεσίνα, στις 10 π.μ.

-Από το Μαρτίνο, στις 10.15 π.μ.

-Από την την ΠΑΘΕ, στάση Κάστρο στις 10.20 π.μ.

-Από την ΠΑΘΕ, διασταύρωση Ακραιφνίου στις 10.25 π.μ.

Επίσης:

-Από τη Λαμία στις 8.30 π.μ. από οδό Στουρνάρα (Δημοτικό πάρκινγκ)

-Από τα Ψαχνά στις 10 π.μ. στο Δημαρχείο

-Από την Αρτάκη στις 10.15 π.μ. στην κεντρική πλατεία

-Από τη Χαλκίδα στις 10.30 π.μ. στο πάρκο Βούρκου.

Από 902.gr