Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργατικά Κέντρα – Συνδικάτα – Φορείς καταγγέλλουν το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Ζώνη και καλούν στην κινητοποίηση της Τρίτης

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Μάη στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, κατά την διάρκεια εργασιών σε πλοίο, με ένα νεκρό και δύο τραυματίες εργάτες, καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, καλώντας στην κινητοποίηση που θα γίνει την Τρίτη 30 Μάη στις 8 π.μ., στην κεντρική πύλη της Ν/Ζώνης στο Πέραμα.

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Μάη στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, κατά την διάρκεια εργασιών σε πλοίο, με ένα νεκρό και δύο τραυματίες εργάτες, καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, καλώντας στην κινητοποίηση που θα γίνει την Τρίτη 30 Μάη στις 8 π.μ., στην κεντρική πύλη της Ν/Ζώνης στο Πέραμα.

 

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ)

 

Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα!

 

«Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, που είχε ως αποτέλεσμα ένας εργάτης να χάσει την ζωή του και δύο ακόμη να τραυματιστούν. Οι συνάδελφοι καταπλακώθηκαν από έλικα προπέλας, την οποία και επισκεύαζαν, εξαιτίας των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή που Κυβέρνηση και εργοδοσία οργανώνουν φιέστες στο Πέραμα και πανηγυρίζουν για την ανάπτυξη, οι συνάδελφοι μας δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν σπίτι τους ζωντανοί.

Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο Πέραμα έχουν τραυματιστεί σοβαρά 3 συνάδελφοί μας, στη Σύρο πέθανε ακόμα ένας και τραυματίστηκαν δύο, στη Σαλαμίνα τραυματίστηκε ένας.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους συναδέλφους του 47χρονου εργάτη και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους δύο τραυματίες.

Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μεταλλεργατών που εδώ και έξι μήνες δίνουν τον δικό τους δίκαιο αγώνα, διεκδικώντας μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια της ζωής τους, να στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που είναι ανύπαρκτοι και να κηρυχθεί η ΣΣΕ τους, υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Το ΕΚΠ καλεί τα σωματεία μέλη του, τους εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχους του Πειραιά να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συναδέλφων στην Ζώνη

Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Συνδικάτο Μετάλλου, αύριο Τρίτη 30 Μάη και την συγκέντρωση στην οποία καλεί στις 8:00 το πρωί στην Κεντρική πύλη Περάματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη»

 

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής  εργαζομένων ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας Ελλάδος

 

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα ο θάνατος του συνάδελφου μας και ο σοβαρός τραυματισμός δύο ακόμα

Όλοι την Τρίτη 30/5/2023  στις 08:00 στη κεντρική πύλη Περάματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

«Σήμερα θρηνούμε έναν ακόμα συνάδελφο μας στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που συντελείται στην Ναυπηγοεπισκευστική ζώνη του Περάματος, στη Σύρο, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες, το συνδικάτο Μετάλλου έχει κάνει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα αυτά. Δεν είμαστε μάντεις, κάθε μέρα προειδοποιούμε για αυτό που βιώνουμε.

Κάθε μέρα που ξεκινάμε για δουλειά, σε κάθε κινητοποίηση που κατεβαίνουμε η πρώτη και η τελευταία μας σκέψη είναι <<ποιος θα είναι ο επόμενος νεκρός μας,>>. Σήμερα ήταν ο συνάδελφός μας, ο Γιάννης Νομικός ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο χώρο εργασίας του ενώ  ακόμα δύο συνάδελφοί μας σακατεύτηκαν από την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας.

Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, εδώ στο Πέραμα έχουν τραυματιστεί σοβαρά 3 συνάδελφοι μας, στη Σύρο πέθανε ακόμα ένας και τραυματίστηκαν δύο, στη Σαλαμίνα τραυματίστηκε ένας.

Στο νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι, οι τρεις συνάδελφοι μας εκτελούσαν εργασίες αποσυναρμολόγησης της προπέλας του πλοίου Asterion ll στη πλωτή δεξαμενή lll της Cosco. Το τέταρτο πτερύγιο της προπέλας έπεσε και τους καταπλάκωσε λόγω ελλείψεως κατάλληλου εξοπλισμού για την εκτέλεση εργασιών.  Περιμένουμε άμεσα να ενημερωθούμε αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι δεν υπήρχε άδεια για τις εν λόγω εργασίες,  γεγονός που αφήνει έκθετους τη πλοιοκτήτρια εταιρεία και τον εργολάβο.

Με προεκλογικό αέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στο Πέραμα αλλά είδε μόνο χαμόγελα. Τα χαμόγελα των μεγαλοεργολάβων, μπροστά στα νέα τεράστια κέρδη που βγάζουν από την απλήρωτη, ανασφαλή και επικίνδυνη εργασία μας. Δεν είδε τα πρόσωπα των δικών μας οικογενειών που αγωνιούν αν θα επιστρέψουμε ζωντανοί και υγιείς στο σπίτι μας.

Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία πανηγυρίζουν και κάνουν προεκλογικές φιέστες. Εργαζόμενοι χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας, με μισθούς πείνας ενώ η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Σύνδεσμος των Ακτοπλόων,  η Cosco , η Onex πανηγυρίζουν αμύθητα κέρδη.

Απαιτούμε:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας
  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου
  • Άμεση κήρυξη της ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας»

 

Ναυτεργατικά Σωματεία – ΟΓΕ – ΜΑΣ — Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά — Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας — Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών – ΕΚ Αθήνας

 

 «Καλούμε σε όλους όλους τους ναυτεργάτες, να συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 30 Μάη, στις 8 το πρωί, στην κεντρική πύλη Περάματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ, εκφράζοντας «τα θερμά συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργάτη, που σκοτώθηκε στο εργασιακό κάτεργο της Ζώνης Περάματος».

Σημειώνουν επίσης ότι, «η αντιλαϊκή πολιτική, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, διαρκώς αυξάνει τα προνόμια του κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα επιτίθεται στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε εργασιακά γκέτο, που ασύδοτα υπονομεύουν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Οι ναυτεργάτες έχουμε πικρή πείρα στην εφοπλιστική ασυδοσία με εκατόμβες νεκρών ναυτεργατών στον βωμό των κερδών τους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε το Συνδικάτο Μετάλλου για την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργατών. Δυναμώνουμε τον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, για την προστασία της ζωής μας».

Εξάλλου, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με ανακοίνωσή της, εκφράζει «τη θλίψη και την οργή της για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος που αφαίρεσε τη ζωή σ΄έναν εργάτη 47 χρονών, ενώ άλλοι δύο συνάδελφοί του δίνουν μάχη στα νοσοκομεία για να κρατηθούν στη ζωή». «Καταγγέλλουμε την απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους των Ναυπηγείων του Περάματος, της Σύρου, της Ελευσίνας, της Σαλαμίνας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση, την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους που αφήνουν πίσω τους νεκρούς εργάτες και σακατεμένους», προσθέτει η ΟΓΕ και τονίζει:

«Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων στη Ζώνη και στο Σωματείο τους και καλούμε όλες τις γυναίκες τις βιοπάλης, που ζουν και εργάζονται στον Πειραιά, να στηρίξουν τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις τους την Τρίτη 30.5.2023 στις 8 π.μ., στην κεντρική πύλη Περάματος στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη». «Απαιτούμε εδώ και τώρα να ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματά  των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, να αποδοθούν οι ευθύνες για το εργοδοτικό έγκλημα, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχων για την τήρησή τους».

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του 47χρονου εργάτη που έχασε τη ζωή του και υπενθυμίζει ότι χιλιάδες φοιτητές φώναζαν στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά «δεν είναι η ατυχία, ούτε η κακιά στιγμή, είναι τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή!».

Το ΜΑΣ προσθέτει: «Οι φιέστες που διοργάνωνε η κυβέρνηση μαζί με τους εφοπλιστές στα ναυπηγεία καταρρέουν μπροστά στο νέο έγκλημα. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά πως η πολυδιαφημισμένη “ανάπτυξη” που υπηρέτησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, είναι βαμμένη με την εκμετάλλευση, τον ιδρώτα, το αίμα των εργατών! Όλοι τους ήξεραν. Οι εργαζόμενοι μέσα από τις ανακοινώσεις τους, τις κινητοποιήσεις, τις απεργίες τους είχαν προειδοποιήσει. Όμως οι κυβερνήσεις έχουν άλλους συνομιλητές και υπηρετούν το κεφάλαιο και τις δικές τους προτεραιότητες.

Οι φοιτητές είμαστε στο πλευρό τους! Ξέρουμε ότι αυτή η πολιτική δεν θα σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε με τον συλλογικά οργανωμένο αγώνα μας! Καλούμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους της χώρας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, να στηρίξουν τις αποφάσεις τους!»

«Την Τρίτη, 30 Μάη, στις 8 π.μ., όλοι στη συγκέντρωση που καλούν τα σωματεία της Ζώνης, στην Κεντρική Πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά. Σημειώνει ότι, «ο αγώνας των συναδέλφων μας στη Ζώνη και στο λιμάνι συνολικά, είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων του Πειραιά. Καθώς οι δουλειές και τα κέρδη για τους εργοδότες αυγαταίνουν, η πίεση προς τους εργαζόμενους που οδηγεί σε μικρά ή μεγάλα ατυχήματα – εγκλήματα, αυξάνεται. Και μετράμε νεκρούς!» «Που είναι τώρα τα τσιράκια των εργολάβων, που τρομοκρατούσαν και απειλούσαν τους εργαζόμενους, διαδίδοντας ότι “το κόστος των μέτρων ασφαλείας είναι μεγάλο και αν επιμένετε σε αυτό τότε θα φύγουν πλοία!”», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος.

«Το νέο αυτό έγκλημα είναι αποτέλεσμα έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφαλείας και ελέγχων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Η ανάπτυξη την λίγων, για την οποία πανηγύριζε προεκλογικά από το Πέραμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι βαμμένη με το αίμα μας», σημειώνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. «Ενώ η κυβέρνηση πανηγύριζε, οργάνωνε φιέστες, και ο Υπουργός Γεωργιάδης προκαλούσε μιλώντας για «χαμογελαστά πρόσωπα» οι εργαζόμενοι πάλευαν ενάντια στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, για μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων σε Πέραμα, Σκαραμαγκά, Ελευσίνα, Σύρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο μέρος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αυτή τη ΣΣΕ δεν την έκαναν υποχρεωτική η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η αυτή της ΝΔ. Στηρίζουμε την απόφαση Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας για 24ωρη απεργία την Τρίτη 30 Μάη, καταλήγει. 

«Το σημερινό είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ του εγκλήματος διαρκείας που συμβαίνει σε όλα τα ναυπηγεία της χώρας. Σε Ελευσίνα, Σύρο, Σκαραμαγκά, Πέραμα οι εργαζόμενοι παλεύουν και διεκδικούν να μπει τέλος στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, να υπάρχουν μέτρα προστασίας για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Για την εργοδοσία όμως τα μέτρα ασφαλείας είναι κόστος, απαντάμε “τα κέρδη σας οι νεκροί μας”. Κέρδη που με τις πλάτες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής τα αυγατίζουν σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος των ζωών μας. Στους χώρους δουλειάς σε κάθε κλάδο ζούμε καθημερινά τα δικά μας Τέμπη, δε θα αφήσουμε τις ανθρώπινες ζωές να μπουν στη ζυγαριά του “κόστος-όφελος”, δεν θα θυσιαστούμε για τα κέρδη τους», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής-Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού.

«Το τραγικό περιστατικό συνέβη στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, φέρνοντας με τον χειρότερο τρόπο στην επιφάνεια, το μεγάλο κενό της χώρας μας στην απουσία μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, ελέγχων και απόδοση ευθυνών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις