Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΤΟΥΡΚΙΑ
Τακτική κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Τον απόλυτο έλεγχο συγκεντρώνει στα χέρια του ο Ταγίπ Ερντογάν, καταργώντας κάθε εμπόδιο για τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις όχι μόνο στο..

Τον απόλυτο έλεγχο συγκεντρώνει στα χέρια του ο Ταγίπ Ερντογάν, καταργώντας κάθε εμπόδιο για τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις όχι μόνο στο στρατό και τη δικαιοσύνη, αλλά και στο σύνολο της δημόσιας ζωής της Τουρκίας. Το καθεστώς που διαμορφώνεται, μια εβδομάδα μετά το πραξικόπημα, είναι δικτατορία χωρίς πραξικόπημα.

Καθεστώς έκτακτης ανάγκης 

Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε για τρεις μήνες (κατ΄αρχήν) επιτρέπει στην κυβέρνηση να διοικήσει με διατάγματα, παρακάμπτοντας τη Βουλή.

Το μέτρο της επιβολής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με το άρθρο 120 του τουρκικού Συντάγματος, τέθηκε σε ισχύ το πρωί της Πέμπτης, πριν ακόμη το εγκρίνει η τουρκική Εθνοσυνέλευση με ψηφοφορία. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και, όπως ήταν αναμενόμενο, ενέκρινε το μέτρο. Οι ψήφοι ήταν 346 υπέρ και 115 κατά.

«Επιφυλάξεις» ΗΠΑ και Ε.Ε.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις κινήσεις Ερντογάν και ειδικότερα στην κατάργηση σειράς ελευθεριών και δικαιωμάτων στην επιχείρηση εκκαθάρισης του κράτους από τους οπαδούς του Γκιουλέν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται χρόνια για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιμάμη που η Άγκυρα κατηγορεί ως εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Εάν θέλει κανείς να καθυστερήσει την υπόθεση της έκδοσης του Γκιουλέν, αυτό μπορεί να πάρει χρόνια, αλλά εάν υπάρχει αποφασιστικότητα, μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δίκτυο TRT Haber.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προτείνει τη σύσταση επιτροπής που θα συζητήσει το θέμα της έκδοσης του Γκιουλέν, δήλωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτήν και προειδοποιώντας ότι στο μεταξύ δεν πρέπει να επιτραπεί στον Φετουλάχ Γκιουλέν να διαφύγει σε άλλη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου στην άσκηση διώξεων κατά των πραξικοπηματιών, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν «εξέφρασε την ανυποχώρητη υποστήριξή του για την τουρκική δημοκρατία και εξήρε την δέσμευση του τουρκικού λαού στους δημοκρατικούς θεσμούς»

«Ο αντιπρόεδρος παρότρυνε (τη χώρα) να διεξαγάγει τις έρευνες στους υπεύθυνους του πραξικοπήματος με τρόπους που ενδυναμώνουν τη δημόσια εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο κράτος δικαίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Προς διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;

Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου (Bundestag) Νόρμπερτ Λάμερτ δήλωσε ότι ο προσχεδιασμένος,περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών απομακρύνει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ο αντιπρόεδρος Γιοχάνες Ζινγκχάμερ επέμεινε ότι πρέπει να παγώσει η λεγόμενη «προενταξιακή» οικονομική βοήθεια της Ε.Ε.

Από το ποσό των 4,8 δισ. ευρώ της λεγόμενης «προενταξιακής» οικονομικής βοήθειας την οποία έχει λάβει η Τουρκία από την Ε.Ε., η Γερμανία κατέβαλε το 1 δισ.

Μέχρι το 2020 έχει προγραμματιστεί η καταβολή άλλων 4,45 δισ. ευρώ τής εν λόγω βοήθειας.

Η γερμανική κυβέρνηση

Αδιανόητο αυτή τη στιγμή το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας με την Ε.Ε., δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Όπως τόνισε, αποφασιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις διαδραματίζουν τα θέματα Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου.

Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χρήση των κονδυλίων που διαθέτει η Ε.Ε. στην Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής στήριξης μεταρρυθμίσεων.

Διεθνές δίκτυο «πληροφοριοδοτών»

«Πληροφοριοδότες» στο εξωτερικό αναζητά η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο της Σουηδίας.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του σουηδικού ραδιοφώνου, η Άγκυρα ζητά από τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό να αναφέρουν θέσεις και στοιχεία των υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Συγκεκριμένα, σε λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook που απευθύνεται σε υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) της Τουρκίας, αναρτήθηκε μήνυμα, με το οποίο προτρέπονται οι χρήστες να τηλεφωνήσουν σε έναν αριθμό στην Τουρκία και να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου ιμάμη Γκιουλέν.

Όποιος τηλεφωνεί στον συγκεκριμένο αριθμό, μιλάει απευθείας με το γραφείο του πρόεδρου της Τουρκίας που επιβεβαιώνει ότι ενδιαφέρεται για πληροφορίες σχετικά με τους υποστηρικτές του Γκιουλέν και στη Σουηδία.

Και τονίζεται ότι θέλουν να καταγράψουν «όλες τις πληροφορίες που μπορείτε να παράσχετε, προσωπικά δεδομένα και διευθύνσεις».

Οι «οκτώ» στην Αθήνα 

Στην Αθήνα μεταφέρονται οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη μεταγωγή τους ζήτησε η Υπηρεσία Ασύλου, ενημερώθηκαν και οι συνήγοροί τους αλλά δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στη μεταφορά τους από την Καβάλα στην πρωτεύουσα.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν υπό την επιτήρηση αστυνομικών μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για την έκδοση ασύλου.

Σχετικά θέματα

Απόψεις