Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Επανεκκίνηση» των ελληνο-λιβυκών σχέσεων εν μέσω ευρωατλαντικών σχεδίων

Ως κρίκος στις επικίνδυνες διευθετήσεις που δρομολογούνται από τον ευρωατλαντικό άξονα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου αντιμετωπίζεται η «επανεκκίνηση» των..

Ως κρίκος στις επικίνδυνες διευθετήσεις που δρομολογούνται από τον ευρωατλαντικό άξονα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου αντιμετωπίζεται η «επανεκκίνηση» των ελληνο-λιβυκών σχέσεων, όπως μαρτυρά η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκος Μητσοτάκη, στην Τρίπολη της Λιβύης και τα όσα ειπώθηκαν στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι και τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού παζαριού για τις θαλάσσιες ζώνες και τις μπίζνες των αστικών τάξεων.

Στις κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως αποδέχθηκε την πρόταση της λιβυκής κυβέρνησης να επισκεφθεί τη χώρα «με έναν βασικό σκοπό: Να αναδείξω την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων». Σημείωσε πως μετά θα ακολουθήσει και το Ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη, ενώ δεσμεύτηκε πως η Ελλάδα «θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο προς αξιόπιστες εκλογές, πολιτική ομαλότητα και ανασυγκρότηση της χώρας σας. Μακριά από ξένους στρατούς και συμφέροντα. Και με μοναδική πυξίδα την ασφάλεια και την ευημερία στη γειτονιά μας και στη Μεσόγειο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό «η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες, αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ», αναφερόμενος στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Χρησιμοποιώντας ως δέλεαρ τις μπίζνες, ζήτησε «να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας το προηγούμενο διάστημα», υπενθυμίζοντας πως «η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη ουδέποτε διακόπηκε. Και, σήμερα, που η πολιτική κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται, το ενδιαφέρον αυτό αναζωπυρώνεται».

Έτσι, χαιρέτισε τη «διάθεση» της λιβυκής κυβέρνησης «να συζητήσουμε απ’ ευθείας και διμερώς ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών -ως οφείλουμε να κάνουμε ως γειτονικές χώρες- και να συνεχίσουμε μια συζήτηση η οποία διεκόπη το 2010. Πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί την πυξίδα με την οποία φιλικά κράτη λύνουν τέτοιου είδους διαφορές».Υπογράμμισε δε με νόημα ότι δυο γειτονικές στη Λιβύη χώρες, Ελλάδα και Ιταλία «έχουν πρόσφατα συνάψει μεταξύ τους νόμιμες συμφωνίες για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και των χωρικών υδάτων». Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένα συμφωνία προβλέπει μειωμένη επήρεια για τα ελληνικά νησιά στο Ιόνιο.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης δήλωσε πως «εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών και σε αυτό το πλαίσιο ξανανοίγουμε την πρεσβεία στην Τρίπολη και υποδεχόμαστε το άνοιγμα του προξενείου». Ωστόσο, έβαλε στο τραπέζι έβαλε και τις σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία: «Ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και μεταξύ Λιβύης – Τουρκίας για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ αμφότερων των κρατών, για να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών στην περιοχή της Μεσογείου, διότι η Λιβύη θέλει πολύ καλές σχέσεις μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής», ανέφερε.aa

Φτάνοντας στην Τρίπολη, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Mάριο Ντράγκι, που επίσης επισκέφτηκε τη χώρα.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις