Διεθνή

Εκθέσεις-κόλαφος για τα δικαιώματα στην Τουρκία

Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρούουν για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στη γειτονική χώρα. Η Human Rights Watch τονίζει ότι οι αποδείξεις για βασανιστήρια στα κρατητήρια της τουρκικής αστυνομίας πολλαπλασιάζονται, ενώ η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Άγκυρα να απελευθερώσει υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, η HRW σε έκθεση με τίτλο «Υπό κράτηση: Αστυνομικά βασανιστήρια και απαγωγές στην Τουρκία» ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις για καταχρήσεις που διαπράττονται σε βάρος προσώπων που βρίσκονται υπό κράτηση στην Τουρκία, όπου τα βασανιστήρια και οι κακομεταχειρίσεις είναι πλέον «διαδεδομένα».

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, πρόσωπα που διώκονται για «τρομοκρατία» ή σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 «υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση στην αστυνομία».

Η έκθεση επικαλείται «αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία» που αφορούν έντεκα περιπτώσεις «σοβαρών καταχρήσεων» και παρουσιάζει κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες «αστυνομικοί ξυλοκόπησαν άγρια και απείλησαν κρατουμένους, τους έγδυσαν εντελώς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τους επιτέθηκαν σεξουαλικά ή απείλησαν να το κάνουν».

«Τα βασανιστήρια και οι κακομεταχειρίσεις στα κρατητήρια της αστυνομίας στην Τουρκία έχουν γίνει ένα διαδεδομένο πρόβλημα», σύμφωνα με το HRW.

Περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο βασανισμού, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, είναι αυτοί που κατηγορούνται για σχέσεις με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ή με το PKK, που θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπουλχαμίτ Γκιουλ ισχυρίστηκε πως η Άγκυρα έχει «μηδενική ανοχή» για τα βασανιστήρια.

Το HRW εκφράζει εξάλλου ανησυχία για πολλές «απαγωγές» και κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να πρόκειται για «καταναγκαστικές εξαφανίσεις» υπόπτων που στη συνέχεια κλείνονται «σε μυστικά κρατητήρια».

Κατασκευασμένες κατηγορίες για τρομοκρατία

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία ζητάει από την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα και χωρίς όρους 11 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται ακόμα στη φυλακή 100 μέρες μετά την άδικη σύλληψή τους.

Πρόκειται για 10 ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων της İdil Eser, διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, που συνελήφθησαν στις 5 Ιουλίου, ενώ ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Taner Kılıç είχε συλληφθεί ένα μήνα νωρίτερα.

Στις 4 Οκτωβρίου ο εισαγγελέας κατέθεσε το κατηγορητήριο, καλώντας για ποινές φυλάκισης έως 15 ετών για όλους τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με παράλογες και κατασκευασμένες κατηγορίες.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, τόνισε ότι «οι διώξεις ενάντια στους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι ξεκάθαρα πολιτικές διώξεις και τα στοιχεία που παρουσιάζονται εις βάρος τους είναι απαράδεκτα».

Κάθε μέρα που περνάει και βρίσκονται στην φυλακή ενισχύει την πεποίθηση ότι το κράτος δικαίου της χώρας έχει καταρρεύσει. Η δύναμη και το σθένος της İdil Eser και των συναδέλφων της αποδεικνύει ότι όσες φωνές και αν προσπαθήσουν να φιμώσουν στην Τουρκία, το δίκαιο τις κάνει πιο εκκωφαντικές.

Σύμφωνα με την οργάνωση, μετά από τρεις μήνες η έρευνα έχει, χωρίς καμία έκπληξη, αποτύχει να παρουσιάσει κάποια ενοχοποιητικά στοιχεία που να επαληθεύουν τις φανταστικές κατηγορίες του εισαγγελέα. Ούτε έχει δείξει πως η υποτιθέμενη μυστική συνάντηση στη Buyukada σχετίζεται με οποιοδήποτε τρόπο με τρομοκρατικές ενέργειες. 

«Εκατό ημέρες πριν οι συνάδελφοί μας φυλακίστηκαν επειδή υπερασπίζονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε μέρα που περνάει κάνει όλο και πιο προφανές το πόσο μακριά έχει φτάσει η καταστολή που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος καθώς και τα πολύ βαθιά κενά στο τουρκικό σύστημα δικαιοσύνης» σημείωσε ο John Dalhuisen, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη 

«Το κατηγορητήριο είναι ένα τοξικό μείγμα από υπαινιγμούς και αναλήθειες το οποίο δεν έχει στηριχθεί σε καμία διεξοδική έρευνα και εξέταση. Επαναλαμβάνει εξωφρενικές και αλληλοσυγκρουόμενες κατηγορίες που δεν έχουν καμία θέση σε κανένα δικαστήριο που σέβεται τον εαυτό του».

Οι ακτιβιστές και ακτιβίστριες κατηγορούνται πως υποστήριζαν πληθώρα «ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων»  με εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογίες η μία με την άλλη και είναι αντιμέτωποι με ποινές έως και 15 ετών.

Οι κατηγορίες εναντίον τους συμπεριλαμβάνουν αλλόκοτους ισχυρισμούς ότι αυτονόητες δράσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως εκκλήσεις για να σταματήσουν οι πωλήσεις δακρυγόνων, υποβολή χρηματοδοτικών προτάσεων ή η υλοποίηση εκστρατείας για την απελευθέρωση δασκάλων – απεργών πείνας, παρουσιάζονται ότι πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η Δ.Α. υπενθυμίζει ότι οι 10 της Κωνσταντινούπολης παρακολουθούσαν ένα σεμινάριο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο στις 5 Ιουλίου όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο κτήριο και τους έθεσε όλους υπό κράτηση. Κρατήθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τις 18 Ιουλίου, οπότε εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστή μετά από αίτημα του εισαγγελέα για προφυλάκιση μέχρι τη δίκη τους.

Οι οχτώ φυλακισμένοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η İdil Eser (Διεθνής Αμνηστία), ο Günal Kurşun (Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), η Özlem Dalkıran (Συνέλευση Πολιτών),ο Veli Acu (Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), ο Ali Gharavi (σύμβουλος στρατηγικής IT), ο Peter Steudtner (εκπαιδευτής στη μη χρήση βίας και στην ασφάλεια), η İlknur Üstün (Γυναικείος Συνασπισμός) και η Nalan Erkem (Συνέλευση Πολιτών). Άλλοι δύο υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνελήφθησαν την ίδια στιγμή, αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Αυτοί είναι ο Şeyhmus Özbekli (Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα) και ο Nejat Taştan (Ένωση Παρατηρητηρίου Ίσων Δικαιωμάτων).

Τέλος, η οργάνωση αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Taner Kılıç, συνελήφθη στις 6 Ιουνίου και κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην «Τρομοκρατική οργάνωση του Fethullah Gülen» βάσει του αβάσιμου ισχυρισμού ότι κατέβασε την εφαρμογή ασφαλών μηνυμάτων ByLock.  

 Πηγή: efsyn.gr
(Επισκέψεις: 23 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend