Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εκμεταλλευόμενοι την πανδημία ξεφόρτωσαν ανεμογεννήτριες και στην Τήνο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιοποίηση της πανδημίας για να περάσουν κάθε είδους αντιλαϊκά μέτρα και να υλοποιηθούν κάθε είδους επεμβάσεις..

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιοποίηση της πανδημίας για να περάσουν κάθε είδους αντιλαϊκά μέτρα και να υλοποιηθούν κάθε είδους επεμβάσεις εχθρικές στο περιβάλλον ενάντια στη θέληση των κατοίκων διαφόρων περιοχών της χώρας.

Ένα χρόνο πριν, στις 18 Δεκέμβρη 2019, τότε που δεν υπήρχε καραντίνα, κορονοϊός, απαγόρευση κυκλοφορίας και πρόστιμα, ολόκληρη η Τήνος συγκεντρώθηκε στο λιμάνι, φώναξε ένα βροντερό ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες και εμπόδισε να αποβιβαστούν από το πλοίο της γραμμής μπετονιέρες που είχαν φορτωθεί για να  συνεχίσουν τις εργασίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

Από τις περσινές μαχητικές διαδηλώσεις στο λιμάνι της Τήνου, που ματαίωσαν την εκφόρτωση των ανεμογεννητριών.

Μόλις προχτές, ένα χρόνο μετά, στις 19 Δεκέμβρη, μέσα σε συνθήκες απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω των μέτρων πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού, στις 03:00 μετά τα μεσάνυχτα και με αποκλεισμένο το λιμάνι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προσέγγισε, με σβηστά τα φώτα και χωρίς να εκπέμπει σήμα προσδιορισμού της θέσης του, εντελώς παράνομα, το πλοίο Παναγία Παραβουνιώτισσα, ξεφόρτωσε τα εξαρτήματα μίας ανεμογεννήτριας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν σε κάποιον ιδιωτικό χώρο, στην Αγία Μαρίνα, σε ένα χωράφι, στο μέσο  της  απόσταση από τον τόπο της εγκατάστασής της.

Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια κατάφεραν να συγκεντρωθούν πενήντα περίπου άτομα, μέσα στην άγρια νύχτα, αντιπροσωπεύοντας και εκφράζοντας την αντίθεση του λαού ολόκληρης της Τήνου, που κάτω από άλλες συνθήκες θα είχε συγκεντρωθεί ένα μεγάλο μαχητικό  πλήθος.

Μέσα στην νύχτα σαν τους κλέφτες, καταφτάνει η «Παναγιά Παραβουνιώτισσα» στο λιμάνι,  με σβηστά τα φώτα που τα ανάβει την τελευταία στιγμή…

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και σχετική ενημέρωση από το κίνημα πολιτών Τήνου κατά των αιολικών πάρκων, η μεταφορά ξεκίνησε νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα που αναγράφεται στις άδειες διέλευσης, με την τοπική αστυνομία να συνοδεύει τα βαρέα οχήματα μεταφοράς ανεμογεννητριών. Η εκφόρτωση ολοκληρώθηκε παρουσία αστυνομίας σε σφραγισμένο από την πολεοδομία Τήνου χώρο, ο οποίος κρίθηκε μη κατάλληλος κατόπιν αυτοψίας.

Παρά την επιτόπια καταγγελία και την μήνυση από τον Δήμαρχο Τήνου, η παράνομη εκφόρτωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε, ενώ τα φορτηγά επιβιβάστηκαν ξανά στο πλοίο. Σύμφωνα με ανάρτηση του Δημάρχου έγιναν συλλήψεις τόσο των οδηγών όσο και του εκπροσώπου της Ενεργειακής Κυκλάδων.

Κατά συνέπεια, προκύπτει το εύλογο ερώτημα πως η παρουσία της αστυνομίας στον χώρο και η ταυτόχρονη αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης υπεύθυνου και οδηγών, μετά την καταγγελία, επέτρεψε το να ολοκληρωθεί η παράνομη εκφόρτωση.

Η ιστοσελίδα στο Facebook  Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών  χτες Τετάρτη, το μεσημέρι, καταγράφει:

  1. Το πλοίο “Παναγία Παραβουνιώτισσα” έφτασε για τρίτη φορά με κλειστό το στίγμα AIS στο αποκλεισμένο λιμάνι της Τήνου τις πρώτες πρωινές ώρες.
  2. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, η μεταφορά ξεκίνησε νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα που αναγράφεται στις άδειες διέλευσης.
  3. Η τοπική αστυνομία για τρίτη φορά συνόδευσε τα βαρέα οχήματα μεταφοράς ανεμογεννητριών.
  4. Η εκφόρτωση ολοκληρώθηκε παρουσία αστυνομίας σε σφραγισμένο από την πολεοδομία Τήνου χώρο, ο οποίος κρίθηκε μη κατάλληλος κατόπιν αυτοψίας.
  5. Παρά την επιτόπια καταγγελία και την μήνυση από τον Δήμαρχο Τήνου, η παράνομη εκφόρτωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε, ενώ τα φορτηγά επιβιβάστηκαν ξανά στο πλοίο.
  6. Σύμφωνα με ανάρτηση του Δημάρχου έγιναν συλλήψεις τόσο των οδηγών όσο και του εκπροσώπου της Ενεργειακής Κυκλάδων.

Προκύπτει το εύλογο ερώτημα πως η παρουσία της αστυνομίας στον χώρο και η ταυτόχρονη αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης υπεύθυνου και οδηγών, μετά την καταγγελία, επέτρεψε το να ολοκληρωθεί η παράνομη εκφόρτωση (η πράξη για την οποία έγινε η σύλληψη) και η επιστροφή των φορτηγών, ενώ διαβάσαμε ότι οι οδηγοί είχαν συλληφθεί. Λίγο αργότερα οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αντίδραση των κατοίκων

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, παρά τις συνθήκες που επικρατούν με τον περιορισμό της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας, ανήσυχος ο κόσμος της Τήνου βγήκε στους δρόμους.  Χτες αργά το απόγευμα πάνω από εκατό κάτοικοι, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα και τις αποστάσεις, αφού διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Τήνου για την στάση της αστυνομίας στα πρόσφατα γεγονότα, έκαναν πορεία μέσα από την παραλία της Χώρας καταλήγοντας στο Δημαρχείο.

Σε όλη την Ελλάδα οι εταιρείες κατασκευής αιολικών δεν «μένουν σπίτι»…

«Οι Εταιρείες κατασκευής αιολικών εκμεταλλευόμενες τα περιοριστικά μέτρα λόγω lockdown ξεκίνησαν εργασίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, παρά την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών και των προσφυγών στη δικαιοσύνη που αναμένονται να εξεταστούν. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης λειτουργεί ως όχημα για τη συνέχιση των έργων, καθώς οποιαδήποτε αντίσταση ποινικοποιείται με πρόσχημα τη δημόσια υγεία» η Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών «Οι επενδυτές βρίσκουν στην κρατική μεγιστοποίηση της καταστολής κάθε συλλογικής αντίστασης, μια ιδανική ευκαιρία εκπλήρωσης των σχεδίων τους. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι σε στιγμές κρίσεων και καταστροφών κάποιοι βλέπουν ευκαιρίες για υλικό κέρδος.

Χαρακτηριστικά, στον Τύμπανο Αργιθέας εργολαβικό συνεργείο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, άρχισε ξανά εργασίες για την κατασκευή υποσταθμού που θα συνδέσει διάφορα μελλοντικά αιολικά εργοστάσια. Το συγκεκριμένο έργο έχει μπλοκαριστεί αρκετές φορές στο παρελθόν γιατί η εταιρεία δεν είχε τις απαιτούμενες άδειες. Ακόμα και τώρα εκκρεμεί προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας για σωρεία παραβάσεων, όμως παρόλα αυτά η εταιρεία βιάζεται να δημιουργήσει τετελεσμένα και να προχωρήσει το έργο όσο πιο πολύ μπορεί πριν ο καιρός και τα χιόνια σταματήσουν αναγκαστικά τις εργασίες.

Στην Άνδρο, η εταιρεία Greek Wind Power εκμεταλλευόμενη την απαγόρευση κυκλοφορίας άρχισε εργασίες στη νότια πλευρά του νησιού στην περιοχή Φραγκάκι, ζώνη ειδικής προστασίας, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη φωλιά του προστατευόμενου σπιζαετού. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει μηνύσει στο πρόσφατο παρελθόν δεκάδες κατοίκους και οικολογικές οργανώσεις και συνεχίζει την ίδια πρακτική των απειλών και εκφοβισμού όσων αντιστέκονται στην καταστροφή. Στο πλευρό της έχει και το τοπικό αστυνομικό τμήμα της περιοχής το οποίο έκοψε κλήσεις για παράνομη μετακίνηση σε αγωνιστές που επιχείρησαν να προσεγγίσουν την περιοχή των έργων για να καταγράψουν την καταστροφή.

Στην Τήνο, στις 18 Νοεμβρίου εργολαβικό συνεργείο της Ενεργειακής Κυκλάδων Ε.Π.Ε. με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ, την τελευταία μέρα της απόφασης για απαγόρευση συναθροίσεων κατάφερε τελικά να ρίξει μπετά στην τρίτη βάση ανεμογεννήτριας του αιολικού στη θέση Πράσα. Επιπλέον, στις 19 Δεκεμβρίου το ξημέρωμα έφτασε στο νησί καράβι με εξαρτήματα ανεμογεννητριών που προηγουμένως παράνομα είχε απενεργοποιήσει το στίγμα του.

Στην Κεφαλλονιά η δράση των δυνάμεων καταστολής κατέστησε δυνατή την εκφόρτωση ανεμογεννητριών και αποθήκευσή τους για την εγκατάσταση αιολικού εργοστασίου στην τοποθεσία “Ξερακιάς”,  ενώ είχε αποτραπεί χάρη στην επί 20 μέρες παρουσία κατοίκων στο λιμάνι της Σάμης.

Στο βόρειο τμήμα του παλιού λιμανιού της Πάτρας, έχουν εκφορτωθεί από πλοία τμήματα ανεμογεννητριών που αναμένεται να τοποθετηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Η αιολική βιομηχανία εξαπλώνεται υπό καθεστώς ολοκληρωτικό. Την ίδια στιγμή που όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες υπολειτουργούν, όπως και οι δομές υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές και που βασικές ανάγκες περιοχών που πληγώθηκαν από φυσικές καταστροφές στηρίχθηκαν σε δομές αλληλεγγύης, οι διαδικασίες αρπαγής γης από τους επενδυτές επισπεύδονται και υποβοηθούνται από το κράτος. Ενώ στην πρωτεύουσα το κράτος επιβάλλει στους εργαζόμενους να συνωστισθούν στα Μ.Μ.Μ για να πάνε στη δουλειά τους, η αστυνομία τιμωρεί με πρόστιμα ανθρώπους που υπερασπίζονται τον τόπο τους, σε εξωτερικούς χώρους και τηρώντας τα μέτρα προστασίας και συχνά τους προσαγάγει, στοιβάζοντας τους σε κλούβες για ώρες. Σ’ αυτό το καθεστώς βίας και τρομοκρατίας, οι επενδυτές μπορούν να λειτουργούν ανενόχλητοι.

Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση που βιώνουμε τις τελευταίο διάστημα είναι μία “πρόβα” για το τι θα επακολουθήσει. Μαζί με την απώλεια της ατομικής ελευθερίας λόγω πανδημίας, χάνεται και η ελευθερία των βουνών».

ΠΗΓΕΣ: rosa.gr,  Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών,
Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις