Το Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας (Australian Labor Party – ALP), με επικεφαλής τον Αντονι Αλμπανέζι (Αλμπο) κερδίζει τις εκλογές που έγιναν στην Αυστραλία και αναμένεται να σχηματίσει αύριο Δευτέρα τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, τερματίζοντας σχεδόν μια δεκαετία διακυβέρνησης των συντηρητικών.
Με καταμετρημένο το 71,02% των ψήφων οι Εργατικοί εξασφαλίζουν 72 έδρες σε σύνολο 151και του λείπουν μέχρι στιγμής τέσσερις έδρες προκειμένου να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων (απαιτούνται 76 έδρες). 14 έδρες παραμένουν ακόμα αδιάθετες και αναμένεται να κριθούν την τελευταία στιγμή.
Τα οριστικά επίσημα αποτελέσματα μπορεί να μην ανακοινωθούν παρά αφού περάσουν αρκετές ημέρες. Η καταμέτρηση των 2,7 εκατ. επιστολικών ψήφων –πρόκειται για αριθμό ρεκόρ– θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα.
Ενδέχεται κατά συνέπεια να χρειαστεί την υποστήριξη ανεξάρτητων ή μικρότερων κομμάτων για να επιστρέψει στην εξουσία, για πρώτη φορά από το 2013.
Εάν κανένα κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι ανεξάρτητοι θα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης, ειδικά για την κλιματική αλλαγή και την προσπάθεια να δημιουργηθεί εθνική επιτροπή αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Το Εργατικό Κόμμα αναλαμβάνει την εξουσία, συγκεντρώνοντας 32,9% , μέχρι στιγμής, μετά από 9 χρόνια, παρά το γεγονός ότι σε σχέση με τις εκλογές του 2019 έχασε το 0,5% του εκλογικού του ποσοστού.
Ο συντηρητικός Συνασπισμός των Φιλελευθέρων (LNP), του απερχόμενου πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 35,69 % και 51 έδρες, χάνοντας, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, 5,73% και περίπου 15 έδρες. (Στον Συνασπισμό LNP συμμετέχουν το μέχρι χτες κυβερνητικό Φιλελεύθερο Κόμμα – Liberal Party – συγκεντρώνει 23,82% — χάνει 4,35% — το Φιλελεύθερο Εθνικό Κόμμα – QLD – 7,58% — χάνει 1,09% — οι The Nationals με 4,06% — χάνει 0,26% — και το Country Liberal Party 0,24% — χάνει 0,03%).
Το Φιλελεύθερο Κόμμα μετά την ήττα, με πάνω από 15 έδρες χαμένες, αναζητά τον επόμενο αρχηγό του μετά την παραίτηση του Scott Morrison.
Οι μικρότεροι σχηματισμοί (Πράσινοι με 3 έδρες και οι Ανεξάρτητοι με 10) βγαίνουν ελαφρά ενισχυμένοι και φαίνεται ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην περίπτωση που οι Εργατικοί δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία .
Ο ηγέτης των Εργατικών Άντονι Αλμπανέζι ανακοίνωσε πως θα ορκιστεί 31ος πρωθυπουργός αύριο Δευτέρα προτού αναχωρήσει για το Τόκιο προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Quad την Τρίτη, μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα και της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.
Η Αυστραλία πλήττεται σήμερα από οικονομική αστάθεια. Τα επίπεδα ρεκόρ του πληθωρισμού, σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, δημιούργησαν μεγάλες πιέσεις στο κόστος ζωής και συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην πτώση της κυβέρνησης των Φιλελεύθερων του Σκοτ Μόρισον. Η Αυστραλία έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους ανά άτομο στον κόσμο, κάτι που προκαλεί ανησυχία καθώς τα επιτόκια στην Αυστραλία πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2022 και μετά. Η αύξηση των μισθών παραμένει σημαντικά κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και σε μια οικονομία με ιστορικά χαμηλή ανεργία.
Η απόφαση να «ζήσει με τον ιό» και να απελευθερώσει οποιοδήποτε σύστημα ελέγχου, η Αυστραλία κατατάσσεται πλέον στις πιο μολυσμένες χώρες στον κόσμο και αυτό παρατηρείται λίγο πριν μπει η χώρα στον χειμώνα.
Με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας αναμένεται μέσα στο 2022, η οικονομία της Αυστραλίας που εξαρτάται από τα καύσιμα και τα λιπάσματα να συνεχίσει να πλήττεται σκληρά από τις ραγδαίες αυξανόμενες τιμές και τις επιπτώσεις που έχουν στις πιέσεις στο κόστος ζωής.
Είναι πιθανό, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, μια κυβέρνηση των Εργατικών να είναι λιγότερο ενθουσιώδης από την προηγούμενη κυβέρνηση Μόρισον με την ολόπλευρη και άκρατη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας.
Παρόλα αυτά δύσκολα θα αλλάξει ο αυτοκαταστροφικός αντίκτυπος που έχουν οι δυτικές κυρώσεις στην παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή, καθώς ο κόσμος μπαίνει σε επισιτιστική κρίση.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν ήταν ανάμεσα στους πρώτους ξένους ηγέτες που συνεχάρησαν τον Αλμπανέζι για τη νίκη του, ενώ σε αυτούς προστέθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.