Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εκδήλωση της ΤΟ Καλλιτεχνών: Το ΚΚΕ η μόνη σταθερή και μαχητική αντιπολίτευση σε αυτό το πολιτικό σύστημα

Στην εκδήλωση της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ με τίτλο «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Όλοι στον αγώνα με δυνατό ΚΚΕ», μίλησε την Τετάρτη το απόγευμα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησε συζήτηση, ενώ πήραν τον λόγο για έναν σύντομο χαιρετισμό οι υποψήφιοι βουλευτές με το Κόμμα, οι καλλιτέχνες Διονύσης Τσακνής, Θέμης Πάνου και Βασίλης Παρασκευόπουλος.

Στην εκδήλωση της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ με τίτλο «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Όλοι στον αγώνα με δυνατό ΚΚΕ», μίλησε την Τετάρτη το απόγευμα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακολούθησε συζήτηση, ενώ πήραν τον λόγο για έναν σύντομο χαιρετισμό οι υποψήφιοι βουλευτές με το Κόμμα, οι καλλιτέχνες Διονύσης Τσακνής, Θέμης Πάνου και Βασίλης Παρασκευόπουλος.

Στην ομιλία του ο Ν. Σοφιανός αναφερόμενος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές σημείωσε ότι, «η δύναμη που μπορεί και πρέπει να αποκτήσει ο λαός μας απαιτεί αδύναμα τα κόμματα του συστήματος. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα μπροστά και στις εκλογές. Η μόνη σταθερή, σίγουρη, μαχητική αντιπολίτευση απέναντι σε αυτό το πολιτικό σύστημα είναι το ΚΚΕ. Είναι το δυνάμωμα της αγωνιστικής επιλογής, της αλληλεγγύης, της οργάνωσης για να αποσπάσουμε, να στηρίξουμε, να αναχαιτίσουμε μέτρα, να επιδιώξουμε και να επιβάλλουμε νίκες που μπορεί ο λαός μας -όταν αποφασίσει να διεκδικήσει και να παλέψει- να τα καταφέρει».

 

Για το έγκλημα στα Τέμπη

 

 
 

 Στην ομιλία του στάθηκε στη διαχρονική ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για το έγκλημα στα Τέμπη. Πιο συγκεκριμένα σημείωσε:

«ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και συγκυβερνήσεις, ΣΥΡΙΖΑ, ξανά ΝΔ που προδιέγραψαν αυτό το έγκλημα υλοποιώντας στρατηγικές επιλογές της ΕΕ. Την “απελευθέρωση” δηλαδή των σιδηροδρόμων που οδήγησε στη διάσπαση, στην κατάτμηση του ΟΣΕ σε 4 και 5 εταιρείες και στην ιδιωτικοποίηση. Και μάλιστα ιδιωτικοποίηση στο “φιλέτο”, στο σιδηροδρομικό έργο, με την τιμή των 45 εκατομμυρίων -με τόσα το έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- δίνοντας ταυτόχρονα ετήσια επιδότηση στην ιταλική εταιρεία που το αγόρασε, 50 εκατομμύρια τον χρόνο.

Σύμβαση που πήρε η ΝΔ και μεγάλωσε την ετήσια επιδότηση και φυσικά τα χρέη του ΟΣΕ, 14 δισ., τα πήρε το κράτος, δηλαδή εμείς οι φορολογούμενοι, για να κρατήσει τις υποδομές, για να μπορέσει εκεί το κράτος να διαμορφώσει τους όρους για να κερδοφορεί η εταιρεία που πήρε το σιδηροδρομικό έργο.

Φυσικά η συγκεκριμένη επένδυση συνοδεύτηκε με την άλωση των εργασιακών σχέσεων. Με νόμους που ψήφισαν και οι Σαμαροβενιζέλοι και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ με την 9ήμερη συνεχόμενη εργασία των μηχανοδηγών, με την υποστελέχωση, με απολύσεις, με μετατάξεις, με το σύστημα πρόσληψης με μπλοκάκια σε κλειδούχους και σταθμάρχες, όλα αυτά που διαμορφώνουν τη δυνατότητα η εταιρεία να έχει λιγότερο κόστος, να έχει καλύτερη δυνατότητα κέρδους.

Και φυσικά αυτό το έγκλημα, όσο κι αν έγινε προσπάθεια να μας πείσουν ότι ήταν η χώρα μας η κακιά, κι αν γίνουμε Ευρώπη θα τα αντιμετωπίσουμε όλα, έχει τη σφραγίδα της ΕΕ. Είναι επιταγή η απελευθέρωση. Οι ρυθμιστικές αρχές σαν αυτή που ψηφίσαν χτες για το νερό, είναι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που δεν πλήττουν μόνο την Ελλάδα. Μόλις το 13% του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την ΕΕ έχει αυτό το περίφημο σύστημα της τηλεειδοποίησης, της τηλεδιαχείρισης. Με τα στοιχεία που είναι συγκεντρωμένα και δημοσιοποιημένα, πάνω από 680 νεκρούς είχαμε από σιδηροδρομικά δυστυχήματα το 2021».

 

Πρωταγωνίστησε το οργανωμένο λαϊκό κίνημα

 

 
 

 Στάθηκε, επίσης, και στη δυναμική απάντηση που έδωσαν με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους, ο λαός και η νεολαία το τελευταίο διάστημα. «Αυτές οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις δεν έγιναν από διαδικτυακά καλέσματα, οργανώθηκαν, στηρίχθηκαν, δημιούργησαν τους όρους της μαζικότητας από σωματεία, από εργατικά Συνδικάτα, από Φοιτητικούς Συλλόγους, από 15μελή μαθητών, από Συντονιστικά Μαθητών. Δύο απεργίες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή της τελευταίας δεκαετίας. Κυριακάτικα συλλαλητήρια. Καθημερινές πορείες. Κυριολεκτικά αυτό που εμείς λέμε οργανωμένο λαϊκό κίνημα με μπροστάρη το εργατικό και το κίνημα των φοιτητών και των μαθητών ήταν αυτό που πρωταγωνίστησε, ήταν αυτό που έβαλε τη σφραγίδα του, ήταν αυτό που εξέφρασε τη γενικευμένη διάθεση χιλιάδων λαού και νεολαίας. Δεν μπόρεσαν να καταστείλουν αυτό το κίνημα ή να το προβοκάρουν.

Αυτοί οι αγώνες αφήνουν παρακαταθήκη, για να μην ξεχαστεί το έγκλημα, για να πληρώσουν οι ηθικοί και πολιτικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος (…).

 

Δεν κρύβεται η σαπίλα του συστήματος

 

 Δεν κρύβεται, όσο κι αν προσπαθούν, η μπόχα, η σαπίλα του καπιταλιστικού κράτους. Απέναντί μας έχουμε ένα κράτος ταξικό, εγκληματικό. Ένα κράτος το οποίο δουλεύει για τις επενδύσεις, για τις επιχειρήσεις, για τα κέρδη, για τον ανταγωνισμό. Και μαζί με αυτά είναι η ανεργία, τα φτηνά μεροκάματα, είναι η μετατροπή της Υγείας και Παιδείας σε κόστος, είναι η άθλια κατάσταση που υπάρχει στις υποδομές. Είναι ένα κράτος που μπορεί να πλειστηριάζει ηλεκτρονικά 700 χιλιάδες πρώτες κατοικίες και να τους πετά στον δρόμο με νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά δεν μπορεί να βλέπει ηλεκτρονικά την κίνηση των τρένων (…).

Έχουν μαζευτεί πολλά από τα αποτελέσματα που έχει διαμορφώσει στη δύσκολη καθημερινότητα του λαού μας αυτό το κράτος. Ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί 30 χιλιάδες δημόσια κτίρια από τους σεισμούς του ’99. Ακόμα να αποζημιώσουν τους πληγέντες στη Β. Εύβοια ή τους σεισμόπληκτους. Δεν συμψηφίζονται οι νεκροί, -γιατί έγινε συζήτηση και γι’ αυτό- δείχνουν όμως πώς λειτουργεί το σύστημα με διάφορους διαχειριστές που ο ένας είναι χειρότερος από τον άλλο αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα: 104 καμμένοι συνάνθρωποι μας στο Μάτι, 54 πνιγμένοι στη Μάνδρα, 57 στα Τέμπη και έχουμε τη Ρικομέξ, το Σαμίνα, είναι ατέλειωτη κυριολεκτικά η λίστα των νεκρών που θυμίζουν το σύνθημα “οι νεκροί μας – τα κέρδη τους”».

 

Για τους αγώνες των καλλιτεχνών

 

 
 

 Ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε και στις μεγάλες κινητοποιήσεις του καλλιτεχνικού κόσμου ενάντια στο ΠΔ απαιτώντας ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών. Πιο συγκεκριμένα σημείωσε:

«Μετράτε ήδη κέρδη και έχει κι αυτό τη σημασία του. Γιατί δεν περίμεναν τις εκλογές να ψηφίσουν να φύγει η χειρότερη για να έρθει η λίγο χειρότερη κυβέρνηση. Βγήκαν στον δρόμο οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι του πολιτισμού, οι φοιτητές, οι σπουδαστές των σχολών. Μετράτε κέρδη γιατί υποχρεώσατε σε ελιγμούς την κυβέρνηση. Αναγκάστηκε να εξαγγείλει το πανεπιστήμιο παραστατικών τεχνών.

Ο αγώνας σας έχει και πρέπει να έχει συνέχεια γιατί η υποβάθμιση των καλλιτεχνών, η υποτίμηση του ρόλου της Τέχνης είναι οργανικό στοιχείο της αστικής πολιτικής. Δεν οφείλεται στις ιδιαιτερότητες ή στις εμμονές του ενός ή του άλλου υπουργού Πολιτισμού. Γιατί είναι συνηθισμένη αυτή η προσπάθεια να στοχοποιείται ένας υπουργός για να ξεπλένεται η πολιτική και των πρωθυπουργών αλλά και η πολιτική που υλοποιείται. Είναι σοβαρή και σημαντική η στήριξη που είχατε σε αυτό τον αγώνα από ευρύτερα τμήματα του λαού που αναγνωρίστηκε σαν δίκαιος αγώνας, που αναδείχτηκε η αξία της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Μιας εκπαίδευσης που οι κυβερνήσεις έρχονται, φεύγουν, αλλάζουν αλλά παραμένει σχεδόν εξ ολοκλήρου ιδιωτική. Δημιουργήσατε δηλαδή ένα προηγούμενο που θα το βρει μπροστά της οποιαδήποτε αυριανή κυβέρνηση.

Το Κόμμα μας στήριξε, συμμετείχε, συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση των αιτημάτων. Γιατί αυτό το αίτημα για τη Δημόσια Δωρεάν πανεπιστημιακού επιπέδου Καλλιτεχνική Εκπαίδευση το έχουμε δουλέψει χρόνια. Το έχουμε προπαγανδίσει και ζυμώσει χρόνια σε αυτό τον χώρο. Έχουμε πιέσει πολλές κυβερνήσεις στη διαμόρφωση των δυνατοτήτων ώστε να μπορέσει να γίνει πανεπιστημιακή η Καλλιτεχνική Εκπαίδευση. Και είναι σημαντικό ότι δεν επικράτησαν συνθήματα για την ανωτατοποίηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αυτό που προβόκαρε ο Μητσοτάκης σε συνάντηση με εκπροσώπους των σωματείων και των σπουδαστών, ότι η ουσία είναι να καταργήσουμε το άρθρο 16. Αυτό που επανέφερε στη χτεσινή συνέντευξή του, ότι η κυβέρνησή του θα οδηγήσει στην αναθεώρηση, στην κατάργηση του άρθρου 16.

Κατανοήθηκε ότι απέναντι σε αυτό τον αγώνα βρίσκεται μια πολιτική η οποία ελέω Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλει κατακερματισμένες σπουδές. Θέλει αποφοίτους φτηνούς, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Σε αυτή τη ρότα δούλεψαν νομοθετικές πρωτοβουλίες και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι τίτλοι σπουδών, η πιστοποίηση, η αναγνώριση κολεγίων με μια σειρά ρυθμίσεις έχουν διαμορφώσει σήμερα αυτή την ευέλικτη εργασιακή ζούγκλα που ζείτε και που ζει η πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού».

 

Το ΚΚΕ παλεύει σε όλες τις συνθήκες για το δίκιο των πολλών

 

 «Η δικιά μας συμμετοχή, είναι μια συνειδητή συμμετοχή συμπόρευσης. Συμπόρευσης με ένα Κόμμα που ποτέ δεν θα προδώσει την ψήφο μας. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ένα ασφαλές “παρκάρισμα” της ψήφου μας, που ξέρουμε ότι την επόμενη μέρα θα τη βρούμε εκεί. Εκεί που ακριβώς τη δώσαμε: στα έδρανα της βουλής και ταυτόχρονα θα τη δούμε να περπατάει στους δρόμους πλάι στους αγώνες με τους εργαζόμενους. Αλλά θα κάνει μόνο αυτή τη διαδρομή. Τη διαδρομή του αγώνα, του ελέγχου και του αγώνα, σε τελευταία ανάλυση, για την οριστική ανατροπή», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Τσακνής.

Ο Θ. Πάνου στάθηκε στις εξελίξεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον χώρο του Πολιτισμού εξηγώντας γιατί χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ. «Περάσανε το ΠΔ. Δεν είναι απλό πράγμα, ούτε έγινε τυχαία. Σημαίνει μια μεγαλύτερη υποβάθμιση των ανθρώπων του Πολιτισμού και γενικά του Πολιτισμού. Γιατί, ταυτόχρονα πέρασαν το ν/σ για τη μετατροπή των 5 μεγάλων κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ. Τι σημαίνει αυτό; Μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς. Τι σημαίνει παρακάτω; Ότι οι αρχαιολογικοί χώροι μπορούν να δίνονται στον οποιονδήποτε. Τι σημαίνει παρακάτω; Ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να είναι ακόμα περισσότερο με άλλες συμβάσεις, όπως συμβαίνει και στον δικό μας χώρο. Οι παλαιότεροι θυμούνται τι έγινε όταν άλλαξε το νομικό καθεστώς των κρατικών θεάτρων. Φτάσαμε στις 5μηνες και 8μηνες συμβάσεις και τώρα η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΗ συζητά με εργοδοτικές ενώσεις πιθανές συμβάσεις 2 και 3 μηνών…».

Τέλος, ο Β. Παρασκευόπουλος απαντώντας στο ερώτημα γιατί ΚΚΕ, ανάφερε μεταξύ άλλων: «Γιατί το ΚΚΕ λέει πάντα την αλήθεια και παλεύει σε όλες τις συνθήκες για το δίκιο των πολλών. Γιατί παλεύει για μια Τέχνη που απελευθερώνει, που είναι ωφέλιμη και μιλά για τους πολλούς. Μια τέχνη που ξεπερνά τον παρηγορητικό της ρόλο, αποκαλύπτει, δείχνει τον δρόμο του εξανθρωπισμού του ανθρώπου. Γιατί μέσα στα σκοτεινά χρόνια που ζούμε υπάρχει το φως μιας καλύτερης, πιο δίκαιης κοινωνίας και πρέπει να μείνει αναμμένο και να δυναμώσει. Γιατί όλα τα δοκιμάσαμε και τώρα έχουμε την πείρα να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις από τα πάνω. Γιατί όλα αυτά τα μικρά ή μεγάλα κόμματα που σήμερα αντιπαρατίθενται μπροστά στον εκλογικό στίβο και μας υπόσχονται, την επομένη των εκλογών θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι και θα παζαρεύουν την κυβερνητική εξουσία…».

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις