Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εικόνα εγκατάλειψης και στο «Μεταξά»: Χωρίς γιατρούς, με ανεπαρκές προσωπικό και κτίρια χωρίς θέρμανση που… πλημμυρίζουν

Την ώρα που η κυβέρνηση θέλει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας, τα νοσοκομεία ήδη παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης

Αμέσως μετά την αποκάλυψη των εργαζομένων ότι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΔΑΦΝΙ) βρίσκεται σε τραγική κατάσταση λόγω της υποστελέχωσης, έρχεται μία ακόμη προειδοποίηση για τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της Υγείας. 

Αυτήν τη φορά στο Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» οι εργαζόμενοι αποκαλύπτουν τα πολύ σοβαρά που προκύπτουν σε ασθενείς και εργαζόμενους εξαιτίας της υποστελέχωσης!

Μάλιστα, η κατάσταση αυτή, δεν είναι παρά η αρχή μιας συνεχιζόμενης αθλιότητας στον χώρο της Υγείας, που θα πάρει τρομακτικές διαστάσεις αν υλοποιηθεί το… όραμα του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη και της κυβέρνησης που ετοιμάζονται να δημιουργήσουν πιο… ευέλικτα δημόσια νοσοκομεία – επιχειρήσεις με την μετατροπή όλων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου από Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου.

Κίνδυνος για ασθενείς και εργαζόμενους 

Έτσι, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά» τονίζει ότι «η κατάσταση αυτή δημιουργεί κινδύνους για τους ίδιους τους ασθενείς διότι ο τεράστιος φόρτος εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις γνωματεύσεις και διαγνώσεις και κατ’ επέκταση στην έναρξη της όποιας, κρίσιμης για τη ζωή του ογκολογικού ασθενή, θεραπείας».

«Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την εικόνα εγκατάλειψης του νοσοκομείου μας για την οποία υπεύθυνοι είναι διαχρονικά όλοι οι κυβερνώντες» υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

Ελλείψεις ιατρών στο Ακτινολογικό

Συγκεκριμένα, μεγάλες είναι οι ελλείψεις ιατρών ακτινολόγων στο Ακτινολογικό Τμήμα με τέσσερις οργανικές θέσεις κενές, λόγω και της συνταξιοδότησης του διευθυντή και 8 κενές θέσεις ειδικευόμενων). 

«Στο νοσοκομείο μας λειτουργούν αξονικός τομογράφος, μαστογράφος, 3 υπερηχοτομογράφοι, ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα νέας γενιάς, σύστημα στερεοτακτικής βιοψίας μαστού, PetCT και άλλα νέας γενιάς μηχανήματα, όμως, ο εξοπλισμός αυτός δεν συνοδεύεται και από την ανάλογη αύξηση του προσωπικού» καταγγέλλει ο Σύλλογος προσθέτοντας ότι «μόνο η επαγγελματική και επιστημονική επάρκεια, όσο και το φιλότιμο των εργαζομένων, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του τμήματος».

Χωρίς επαρκές τεχνολογικό προσωπικό

Στην Αιμοδοσία, από τα μέσα του 2022 το εργαστήριο λειτουργεί με 2 αντί για 4 τεχνολόγους, όταν πρόκειται για ένα εργαστήριο που λειτουργεί πρωί-απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα. «Το αποτέλεσμα είναι ο έλεγχος των προς μετάγγιση ασθενών να πραγματοποιείται με ελλείψεις. Αυτό δυσχεραίνει τη γενικότερη λειτουργία του τμήματος, αφού την έλλειψη σε τεχνολόγους καλούνται να καλύψουν οι νοσηλεύτριες του τμήματος σε βάρος των δικών τους κύριων καθηκόντων που είναι η φροντίδα των αιμοδοτών, η επεξεργασία των παραγώγων, η διακίνηση και η διενέργεια των εξωτερικών εξορμήσεων που πολλές φορές αναβάλλονται» επισημαίνει ο Σύλλογος.

Παράλληλα, το Τμήμα Συλλογής Επεξεργασίας και Χορήγησης Προγονικών Αιμοποιητικών Κυττάρων απαιτεί για την εύρυθμη λειτουργία του την πρόσληψη ενός ακόμη Ιατρού, ενός Τεχνολόγου και ενός Βιολόγου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εντός του έτους συνταξιοδοτείται ο Διευθυντής Ιατρός του Τμήματος. «Αν δεν γίνει άμεση πρόσληψη ιατρού τότε, τόσο το συγκεκριμένο τμήμα, όσο και οι 2 αδειοδοτημένες Μονάδες Αυτόλογης Μεταμόσχευσης Μυελού του νοσοκομείου μας θα πρέπει να κλείσουν και δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταμοσχεύσεις» καταγγέλλει ο Σύλλογος.

Εγκατάλειψη της υλικοτεχνικής υποδομής

Πλήρης εγκατάλειψη υπάρχει και στην υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. «Δουλεύουμε μέσα σε ένα παλιό κτήριο με πληθώρα υδραυλικών και ηλεκτρολογικών προβλημάτων, καθώς και προβλημάτων θέρμανσης/κλιματισμού» καταγγέλλει ο Σύλλογος και προσθέτει:

«Συνεχώς οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες, στους περισσότερους νοσηλευτικούς σταθμούς δεν υπάρχει θέρμανση, καθημερινά σκάνε βλάβες σε μηχανήματα, ανάγκες σε ξυλουργικές εργασίες, κλειδαριές που δεν κλειδώνουν. Και τα χρήματα να μην επαρκούν ούτε για διορθώσεις μικροβλαβών. Μέσα σε αυτό το σκηνικό μια τεχνική υπηρεσία… χωρίς τεχνικούς, αποδεκατισμένη από προσωπικό, με εργαζόμενους κοντά στη σύνταξη, χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους και χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας».

Και όλα αυτά, την ώρα που μπράβοι βουλευτών της ΝΔ, παρουσία και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, προχώρησαν σε άθλιες και τραμπούκικες επιθέσεις κατά καρκινοπαθών που διαμαρτύρονταν για την τραγική και απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο

Σχετικά θέματα

Απόψεις