Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Έγκλημα στα Τέμπη: Κοινός ψεύτης για ακόμα μια φορά ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κ.  Καραμανλής

Κοινός ψεύτης είναι για ακόμη μια φορά ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κ.  Καραμανλής, για να δικαιολογήσει την εγκληματική πολιτική που γεννάει..

Κοινός ψεύτης είναι για ακόμη μια φορά ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κ.  Καραμανλής, για να δικαιολογήσει την εγκληματική πολιτική που γεννάει Τέμπη. 

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» δήλωσε υποκριτικά ότι είναι «στη διάθεση όλων των αρχών», με βάση όμως την απαράδεκτη διαδικασία που «υπάγεται στο άρθρο 86» του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, το οποίο όλοι μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διατήρησαν στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, απορρίπτοντας την πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργησή του.

Έτσι, οχυρωμένος πίσω από αυτό το άρθρο, ισχυρίστηκε πως «ακόμα και αν τώρα παραιτηθώ από την ασυλία μου, δεν σημαίνει ότι θα δικαστώ», καθώς «υπάρχει μία διαδικασία».

Εκεί όμως που το …τερμάτισε ήταν όταν υποστήριξε ότι «οι προειδοποιήσεις δεν ήταν για ατυχήματα, αλλά για το γεγονός ότι είχαμε ένα προβληματικό δίκτυο», αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις των συνδικαλιστών. «Κανένας δεν λέει ότι υπήρχαν ζητήματα ασφαλείας. Δεν υπάρχει τέτοιο χαρτί. Δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο», δήλωσε προκλητικά.

Ωστόσο, όπως έχει αποκαλύψει το 902.gr και ο «Ριζοσπάστης», στις 7 Φλεβάρη, λιγότερο από ένα μήνα πριν το έγκλημα στα Τέμπη, η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ η ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών προειδοποιούσε για «το δυστύχημα που έρχεται»!!! 

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών, συνέχεια ανάλογων ανακοινώσεων που είχαν προηγηθεί από την ίδια παράταξη, για τα ατυχήματα και την κατάσταση στον σιδηρόδρομο, τις υποδομές, το προσωπικό κλπ., αλλά και με τις έγκαιρες εκκλήσεις για μέτρα προστασίας είναι μια ακλόνητη απόδειξη ότι κανείς από τους αρμόδιους και τους ιθύνοντες δεν μπορεί να πει «δεν ήξερα», «δεν γνώριζα» και βέβαια ότι «δεν είχε τέτοιο έγγραφο», όπως είπε ο ανεκδιήγητος Κ. Καραμανλής. 

«Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται»

 
Η ανακοίνωση της ΔΕΣΚ σιδηροδρομικών που προειδοποιούσε εγγράφως για τον κίνδυνο ενός μεγάλου ατυχήματος
Η ανακοίνωση της ΔΕΣΚ σιδηροδρομικών που προειδοποιούσε εγγράφως για τον κίνδυνο ενός μεγάλου ατυχήματος
 

Για να …«φρεσκάρουμε» την μνήμη του πρώην υπουργού, παραθέτουμε αυτούσια αποσπάσματα από την ανακοίνωση της ΔΕΣΚ η οποία είχε βγει με αφορμή άλλα δύο ατυχήματα που είχαν σημειωθεί εκείνη τη χρονική περίοδο με τις Αμαξοστοιχίες 51 και 61 αντίστοιχα:

«Όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό.

Είναι πλέον εξοργιστικό αυτά να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και να μην παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο, να μη δρομολογείται καμία βελτίωση στην υποδομή και λειτουργία, να μην ελέγχονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και να μην αναζητούνται ευθύνες.

Όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις έτσι και η σημερινή έχει άλλες προτεραιότητες και όχι την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Αντιλαμβάνονται την ασφάλεια ως κόστος.

Το υπουργείο βρίσκει λεφτά για τις διάφορες εργολαβίες, αλλά για να ολοκληρωθούν επιτέλους οι σιδηροδρομικές υποδομές και τα συστήματα ασφαλούς κυκλοφορίας ΟΧΙ! “Έχουν καιρό… κάποια στιγμή θα τελειώσουν”.

Η ΡΑΣ επιλεκτικά παρεμβαίνει, αφήνοντας εκτεταμένα κενά και σοβαρές ελλείψεις στο απυρόβλητο.

Διάφοροι φορείς, ΟΣΕ και HELLENIC TRAIN αλληλο-μεταφέρουν τις ευθύνες τους, αλλά κανείς στο τέλος δεν φταίει… Φταίνε τα φαινόμενα που είναι έντονα και πλημμυρίζει η γραμμή, φταίνε οι φωτιές που άφησαν καμένους κορμούς, φταίει το χιόνι, φταίνε οι άλλοι, φταίμε λίγο και εμείς, φταίει και ο Χατζηπετρής…!!!

Όχι άλλη κοροϊδία.

Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις».

Το ΚΚΕ είχε αποκαλύψει την επικίνδυνη κατάσταση στους σιδηρόδρομους

 

Το ΚΚΕ είχε αποκαλύψει την επικίνδυνη κατάσταση και μέσα στη Βουλή, στις 12 Γενάρη του 2023 στη Βουλή, δύο μήνες σχεδόν πριν το έγκλημα στα Τέμπη.

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είχε γίνει συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Θεσμικό πλαίσιο για τη διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων και την ασφάλεια των μεταφορών». Εκ μέρους του ΚΚΕ τοποθετήθηκε στην επιτροπή ο βουλευτής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης

Από τον ίδιο τον τίτλο του νομοσχεδίου γίνεται σαφές ότι η συζήτηση αφορούσε τα ατυχήματα στον σιδηρόδρομο, αυτά για τα οποία …«δεν είχε προειδοποιηθεί» ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος φυσικά παρίσταται στην Επιτροπή ως ο αρμόδιος υπουργός!

Υπενθυμίζουμε εκ νέου ορισμένες από τις επισημάνσεις του Χρήστου Κατσώτη. Για το δίκτυο και τη σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ είχε σημειώσει: 

«Σοβαρή είναι η κατάσταση και στο δίκτυο και τη σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ. Τεράστιους κινδύνους εγκυμονεί η μη τήρηση Κανονισμών ασφαλείας, λειτουργίας και κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών. Ενδεικτικά, η Ομάδα Επισκευής Γραμμής, που είναι σε λειτουργία και πρέπει να αποτελείται από 5 άτομα, πολλές φορές είναι μόνο με δύο ή ακόμη και με έναν.

Ακόμα, δεν τηρούνται οι απαραίτητοι χρόνοι ή μπορεί να γίνονται εργασίες σε ένα ηλεκτροδοτούμενο δίκτυο χωρίς διακοπή ρεύματος.

Χαρακτηριστική, είναι επίσης, η έλλειψη σηματοδότησης όπως, για παράδειγμα, στο κομμάτι της γραμμής Οινόη-Τιθορέας που έγινε το ατύχημα με τους 20 ανθρώπους που τραυματίστηκαν την περίοδο των χιονοπτώσεων το 2022.

Εκκρεμεί επίσης εδώ και πολλά χρόνια η συνολική εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.

Όλα αυτά είναι σοβαρά ζητήματα που δεν μπορούν να αγνοηθούν, για το θέμα της ασφάλειας της πρόληψης που λέμε συνολικά». 

Η αλήθεια για την ΕΕ που τάχα κόπτεται για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων

 
 

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, στη συνέντευξη του στον «ΣΚΑΙ», προκειμένου να μειώσει τις εγκληματικές του ευθύνες και προφανώς όχι από …αγνές προθέσεις, κάρφωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Έχω δώσει εξηγήσεις για την 717. Κατηγορούμαι για αντιφατικά πράγματα. Η τηλεδιοίκηση είναι ένα σύστημα που πρέπει να είναι έτοιμο το 2030. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή οδηγία», είπε.

Προκύπτει το καίριο ερώτημα: Σε τι βαθμό έχει προχωρήσει η εφαρμογή του γνωστού πλέον «διευρωπαϊκού συστήματος ERTMS» (European Railways Traffic Management System), το οποίο αποτελείται από τα συστήματα ETCS (European Traffic Control System) και GSM – R (Global System Mobile for Rail), που διευκολύνει το έργο των μηχανοδηγών, όσο και του διαχειριστή της κυκλοφορίας υποδομής με ηλεκτρονικά συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης;

Η σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, τον Ιούνη του 2021, για την εφαρμογή του «διευρωπαϊκού συστήματος ERTMS», δηλαδή τα ηλεκτρονικά συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, σημείωνε ότι το 2020 «μόνο το 13% περίπου των διαδρόμων του κεντρικού δικτύου σε επίπεδο ΕΕ λειτουργούσε με ERTMS, ενώ η ανάπτυξη του ERTMS στους περισσότερους διαδρόμους κυμαινόταν μεταξύ 7% και 28%». Εθετε δε ως στόχο «το ERTMS να αναπτυχθεί στο κεντρικό δίκτυο έως το 2030 και στο εκτεταμένο δίκτυο έως το 2040»!!!

Η ίδια έκθεση, «συμπάσχοντας» με τους ομίλους και εκφράζοντας τις επιδιώξεις τους, μιλούσε από μόνη της για τους λόγους των καθυστερήσεων.

Αναφερόμενη «στη μεγάλη μεταβλητότητα του κόστους αναβάθμισης», σημείωνε «ότι η διάρκεια ζωής του εξοπλισμού συνεπάγεται μακρά περίοδο απόσβεσης των επενδύσεων, η οποία αποτελεί μείζον οικονομικό κριτήριο για μελλοντικές επενδύσεις», ενώ «εφιστούσε την προσοχή στις δυσκολίες οι οποίες συνδέονται με τις συχνές αλλαγές στα πρότυπα, που περιορίζουν τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού με απρόβλεπτο τρόπο για τον σιδηροδρομικό κλάδο, με αποτρεπτικό αποτέλεσμα για τις επενδύσεις».

Με λίγα λόγια, ασφάλεια δρομολογίων χωρίς «απόσβεση επενδύσεων» δεν νοείται για την ΕΕ και τα αστικά κόμματα. Χωρίς δηλαδή να βγάλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι είτε των υποδομών είτε του δικτύου διπλά και τρίδιπλα κέρδη, παρότι επιδοτήθηκαν πλουσιοπάροχα 

Αυτήν την έκθεση υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του δήθεν …αντισυστημικού Βελόπουλου, ενώ καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ.

Πηγή: 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις