Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εγκλημα προμελετημένο νοσοκομεία να λειτουργούν χωρίς κλιματισμό!

Απουσία κλιματισμού σε δύο τμήματα νοσηλείας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

της Ρούλας Γεωργιάδη* – από 902.gr 

Δεν είναι ασύμμετρη απειλή, δεν είναι η κακιά η ώρα είναι έγκλημα και μάλιστα προμελετημένο!

Είναι απαράδεκτο το 2023 νοσοκομεία να λειτουργούν χωρίς κλιματισμό, με κίνδυνο της ζωής και της υγείας τόσο των εργαζομένων όσο και των ασθενών. Και όμως αυτή η δυστοπία είναι υπαρκτή και αφορά το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Ελλάδος, ειδικό νοσοκομείο για ζητήματα ψυχικής υγείας που καλύπτει- ειδικά κατά την περίοδο του covid-19-τις ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα όλης κυριολεκτικά της βορείου Ελλάδας.

Ιδού, λοιπόν, το αποτύπωμα της περίφημης κατά τα άλλα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης ιδού και η σκληρή πραγματικότητα πίσω από τις κορώνες κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και αστικού κράτους περί μέριμνας για την ψυχική υγεία των λαών. Τόση η μεγαλοψυχία τους ώστε τα κονδύλια από το ταμείο Ανάκαμψης έχουν βασικό αποδέκτη τους μεγαλοκαρχαρίες της ιδιωτικής ψυχικής υγείας, το ξεφύτρωμα ΜΚΟ και ΑΜΚε με τα δικά μας λεφτά, τη στιγμή μάλιστα που είναι προαπαιτούμενο η παραπέρα συρρίκνωση του κρατικού προϋπολογισμού για τα δημόσια νοσοκομεία και η λειτουργία τους ξεκάθαρα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Όσο η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια τους προμοτάρουν πολυδάπανες καμπάνιες δήθεν για το στίγμα, όσο κόβουν κορδέλες οι πολυάριθμες ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές σε Θεσσαλία και Μακεδονία, ο εργατόκοσμος της περιοχής με ψυχολογικά προβλήματα, με ψυχική νόσο είναι καταδικασμένος σε αποκλεισμούς κοινωνικούς, οικονομικούς, ακόμη και ιατρικούς αφού οι αναμονές για ραντεβού στο τραγικά υποστελεχωμένο ΨΝΘ και τα ΚΨΥ ξεπερνούν πολλές φορές και τους 4 μήνες. Κόστος μη επιλέξιμο η ζωή του ελληνικού λαού και δη των ατόμων με ψυχική νόσο, εμπόρευμα η υγεία μας στην αρένα του κόστους και του οφέλους.

Καμία δομή υγείας δε νοείται με αυτήν την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογία και της επιστήμης να μη διαθέτει σύγχρονο σύστημα θέρμανσης και ψύξης, να μη διαθέτει τον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για πρόληψη- διάγνωση κι θεραπεία, να μη διαθέτει την αναγκαία υποδομή για τη ασφάλεια εργαζομένων και νοσηλευόμενων. Πόσο μάλλον σε ένα ειδικό Ψυχιατρικό νοσοκομείο, με τις ανάγκες αυτού του πληθυσμού να είναι πολλαπλάσιες τόσο λόγω της ίδιας της νόσου και συχνά και υποκείμενων (σωματικών) νοσημάτων όσο και λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν.

Και κανείς από τους ιθύνοντες δε δικαιούται να υπονοεί ότι ήταν αναπάντεχος ο καύσωνας το καλοκαίρι και, μάλιστα, να προωθείται σαν κάλλιστη λύση η άρον- άρον μετακίνηση νοσηλευομένων σε άλλες ήδη πλήρεις κλινικές (με ο,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη θεραπευτικού αντίκτυπου). Τα χέρια τους είναι ήδη γεμάτα με αίμα και οι υγειονομικοί κρούουν εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου. Δε θα δεχτούμε τα νοσοκομεία να είναι κοιλάδες των Τεμπών, δε θα δεχτούμε τα κέρδη των λίγων να πατάνε στις ρημαγμένες ζωές των ασθενών μας και των οικογενειών μας- στις υπεράνθρωπες δικές μας θυσίες.

Αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι σε αυτή τη φρίκη και απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας των νοσηλευόμενων και των συναδέλφων, είτε σε νοσοκομειακό περιβάλλον είτε σε επίπεδο πρωτοβάθμιο, σε επίπεδο επανένταξης.

– ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 3η Υπε και Διοίκηση ΨΝΘ να αποκαταστήσουν τον κλιματισμό σε όλα τα τμήματα νοσηλείας , στους νοσηλευτικούς σταθμούς και την εφημερία του νοσοκομείου με αναβάθμιση της κεντρικής μονάδας ψύξης αλλά και τοποθέτηση κλιματιστικών. Συνολικά, να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών του νοσοκομείου.

– Για τις ημέρες του καύσωνα, να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ποσότητα δωρεάν δροσερού νερού και χυμών για όλους τους νοσηλευόμενους και ενοίκους του ΨΝΘ, για όλους τους υπαλλήλους σε βάρδια.

– Άμεση προμήθεια του νοσοκομείου με τον αναγκαίο αριθμό ασθενοφόρων και πληρώματος, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και άμεση μεταφορά ασθενών και συνοδών για απαραίτητες εξετάσεις και εκτιμήσεις.

– Γενναία κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων με κάλυψη όλων των αναγκών για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και νοσηλείας με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα.

– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και απαραίτητων ειδικοτήτων για την εξασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων με βάση τις πραγματικές ανάγκες εργαζομένων και ασθενών.

 Ρούλα Γεωργιάδη, είναι ειδικευόμενη ψυχίατρος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και μέλος της Νοσοκομειακής Επιτροπής του ΨΝΘ

Διαβάστε επίσης: Στον Ευαγγελισμό με καύσωνα και ανεμιστήρα!

Σχετικά θέματα